Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijoje tūkstantinis protestas prieš V.Orbano vyriausybę: tai – netikra demokratija

Vengrijoje tęsiasi protestai prieš Viktoro Orbano vyriausybę ir jos naujus įstatymus dėl darbuotojų teisių ir teismų sistemos. Šeštadienį į Budapešto gatves išėjo tūkstančiai žmonių.
Protestai Vengrijoje prieš „vergų įstatymą“
Protestai Vengrijoje prieš „vergų įstatymą“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Protestai Vengrijoje prasidėjo gruodžio mėnesį. Ši besitęsianti protesto kampanija tapo rimtu iššūkiu ilgamečio premjero V.Orbano valdžiai.

„Atsistatydinkite! Atsistatydinkite!“, – skandavo vengrai. Šeštadienio popietę minia užpildė aikštę prie parlamento.

V.Orbano valdžia Vengrijoje paprastai yra neginčijama, politinė opozicija susiskaldžiusi, pilietinė visuomenė apgaubta įstatyminių draudimų, o didžioji dalis žiniasklaidos yra V.Orbano kišenėje, rašo „The Washington Post“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas Europos Parlamente
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas Europos Parlamente

Tačiau protestai parodė, kad V.Orbanas, kuris paprastai yra įsitikinęs, kad visuomenė jo pusėje, galėjo padaryti klaidą. Neseniai priimti įstatymai paskatino nepasitenkinimą.

Vienas iš pavyzdžių – priimtas įstatymas, leidžiantis padidinti viršvalandžių skaičių nuo 250 iki 400 valandų per metus. Be to, buvo prailgintas apmokėjimui už juos apskaičiuoti skirtas laikotarpis: nuo vienerių iki trejų metų. Vengrai šį įstatymą praminė vergų įstatymu.

„Po rinkimų pas mus buvo apatija, bet kažkas pasikeitė. Tai yra netikra demokratija ir žmonėms tai jau atsibodo“, – sakė teisininkas Bernadette'as Szelas, kuris padėjo organizuoti protestus.

„Bloomberg“ skelbia, kad šeštadienio protestas buvo didžiausias iš visos jau antrą mėnesį vykstančios protestų serijos Vengrijoje.

„Aš atėjau čia, kad parodyčiau savo vaikams, kad yra toks dalykas kaip demokratija ir mes negalime tiesiog pasiduoti“, – sakė ekonomistė ir trijų vaikų motina Julia Nagy.

Vyriausybė protestuotojus pavadino Vengrijoje gimusio filantropo George'o Soroso atstovais.

„Protestas yra George'o Soroso rinkiminės kampanijos dalis į Europos parlamentą. Jis visur aktyvuoja savo šalininkus“, – sakė „Fidesz“ partijos atstovas Balazsas Hidveghis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius