-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijos lyderis gali šlietis prie Lenkijos valdančiųjų Europos Parlamente

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį pareiškė, kad sieks aljanso su Lenkijos populistine valdančiąja partija, jeigu jo partija „Fidesz“ bus išmesta iš didžiausios Europos Parlamento frakcijos – centro dešiniosios Europos liaudies partijos (EPP). 
Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos liaudies partija sprendimą dėl „Fidesz“ turėtų priimti kovo 20 dieną. Keliolika šiame bloke esančių mažesnių politinių jėgų ragina pašalinti Vengrijos premjero partiją dėl jos griežtos antiimigracinės pozicijos ir Europos krikščioniškų vertybių neatitinkančio požiūrio.

„Gali būti, kad šis ginčas baigsis taip, kad mūsų vieta bus ne (Europos) liaudies partijoje, bet už jos ribų“, – sakė V.Orbanas valstybiniam radijui.

Nors sugrįžęs į valdžią 2010 metais V.Orbanas dažnai vaidijosi su Europos Sąjunga ir EPP, dabartinė jo vyriausybės kontroversiška prieš imigrantus nukreipta informacinė kampanija sulaukė itin griežtos kritikos. Jos užsakytuose reklaminiuose plakatuose vaizduojamas EPP priklausantis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris, neva propaguojantis masinę migraciją į Europą.

Intreviu radijui V. Orbanas sakė, kad norėtų pasilikti EPP, tačiau ją pakeisti.

„Aš labiau norėčiau... (Europos) liaudies partijos transformacijos, kad joje būtų vietos tokioms antiimigracinėms jėgoms kaip mes, – kalbėjo V.Orbanas. – Kas benutiktų ateityje, jokie kompromisai, susiję su krikščioniškos kultūros apsauga ir imigracija, yra neįsivaizduojami.“

Jeigu „Fidesz“ bus pašalinta, „tada pirma vieta, kur mes surengsime derybas, bus Lenkija“.

Lenkijos valdantieji populistai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) nepriklauso EPP, o V.Orbanas palaiko artimus santykius su šios partijos lyderiu Jaroslawu Kaczynskiu.

Vengrija ir Lenkija yra atkreipusios Briuselio dėmesį dėl susirūpinimą keliančių įstatymo viršenybės ir demokratijos principų pažeidimų. Abi šalys žada vetuoti bet kokias įmanomas prieš jas nukreiptas ES sankcijas.

EPP lyderis Manfredas Weberis, EPP kandidatas į Europos Komisijos vadovo postą, paskelbė Vengrijos populistui premjerui ir jo partijai „Fidesz“ ultimatumą, kad įvykdę jo sąlygas vengrai išvengtų pašalinimo iš frakcijos.

M.Weberis reikalauja nutraukti prieš J.-C.Junckerį nukreiptą kampaniją – tai vyriausybė žada padaryti iki kovo 15 dienos – ir už ją atsiprašyti. Taip pat reikalaujama užtikrinti, kad JAV ir vengrų kilmės filantropo ir milijardieriaus George'o Soroso įkurtas Vidurio Europos Universitetas (CEU) galėtų tęsti savo veiklą Budapešte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius