Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Vengrijos premjeras pasižymėjo dar vienu skandalingu pasisakymu apie Ukrainą

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pasižymėjo dar vienu skandalingu pasisakymu apie Ukrainą. Interviu vokiečių leidiniui „Bild“ jis teigė, kad Ukraina nebėra suvereni valstybė. Anot jo, tokią išvadą galima daryti dėl Kyjivo priklausomybės nuo Vakarų paramos.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“

V.Orbanas sakė, kad jam žinomas Ukrainos vadovybės noras išlaisvinti visas Rusijos okupuotas teritorijas. Tačiau jis mano, kad šiuo atveju pirmiausia reikėtų atsižvelgti į Vašingtono tikslus, nes Ukraina nebėra suvereni valstybė.

„Tačiau iš tikrųjų svarbu tai, ką nori padaryti amerikiečiai. Ukraina nebėra suvereni valstybė. Jie neturi pinigų. Jie neturi ginklų. Jie gali kovoti tik todėl, kad mes Vakaruose juos remiame. Taigi, jei amerikiečiai nuspręs, kad nori taikos, bus taika“, – sakė V.Orbanas.

V.Orbanas tvirtino, kad vienintelė galimybė ukrainiečiams išsigelbėti yra susitarti su Maskva dėl saugumo garantijų.

Pasak Vengrijos premjero, Kyjivas visiškai nesupranta dabartinės padėties. V.Orbanas teigia, kad nors Ukraina ir yra įsitikinusi savo pergale, tačiau jos nesugebės iškovoti.

„Manau, kad tai, kaip ukrainiečiai kovoja fronte, o mes juos remiame finansiškai, informacija, priemonėmis, ir jie gali laimėti karą prieš Rusiją, yra neteisingas situacijos supratimas. Tai neįmanoma... Aš kalbu apie karo pabaigą, o problema yra ta, kad ukrainiečiams pritrūks karių anksčiau nei rusams, ir tai galiausiai bus lemiamas veiksnys“, – pridūrė jis.

V.Orbanas dar kartą užsiminė apie derybas. Jis tvirtino, kad vienintelė galimybė ukrainiečiams išsigelbėti yra susitarti su Maskva dėl saugumo garantijų.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas

Tačiau galiausiai Vengrijos premjeras pakeitė nuomonę ir pridūrė, kad galutinis sprendimas vis tiek priklauso ukrainiečiams, nes karas yra „išimtinai Ukrainos žmonių reikalas“.

„Taigi patarčiau jiems daryti būtent tai, kas jiems geriausia. Bet jie patys turi nuspręsti, kas jiems geriausia. Niekas kitas to negali nustatyti. Nes jie yra nepriklausoma, išdidi tauta ir šalis“, – sakė V.Orbanas.

Nepanoro pavadinti karo nusikaltėliu

Vengrijos ministras pirmininkas tame pačiame interviu taip pat nepanoro Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino vadinti karo nusikaltėliu.

Vengrijos vyriausybės vadovas teigė, kad apie karo nusikaltimus reikėtų kalbėti po karo.

V.Orbanas buvo paklaustas, ar laiko Rusijos vadovą karo nusikaltėliu, į ką jis atsakė: „Ne. Ne man“.

Premjeras savo poziciją paaiškino tuo, kad karas vis dar tęsiasi.

„Apie karo nusikaltimus galime kalbėti po karo. Jei norite paliaubų, o paskui derybų, turime įtikinti tuos, kurie dalyvauja konflikte, sėsti prie derybų stalo. Turime paprašyti jų sėsti prie derybų stalo ir kalbėtis: „Ateikite prie stalo ir aš jus suimsiu“ nėra gera idėja“, – sakė V.Orbanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius