Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

„Viasna“: Baltarusijoje politinių kalinių skaičius siekia 220

Politiniais kaliniais Baltarusijoje pripažinus dar 31 žmogų, bendras jų skaičius išaugo iki 220, trečiadienį pranešė šalies žmogaus teisių grupė „Viasna“.
Protestai Baltarusijoje
Protestai Baltarusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes manome, kad būtina reikalauti nedelsiant peržiūrėti šiems politiniams kaliniams taikomas priemones ir teismo sprendimus įgyvendinant teisę į teisingą teismą ir pašalinti šiuos veiksnius, taip pat išleisti juos nuo areštinės imantis kitų priemonių, užtikrinančių jų pasirodymą teisme“, – sakoma žmogaus teisių gynėjų pranešime.

Anot aktyvistų, šie asmenys yra nuteisti, pripažinti kaltais dėl smurtavimo prieš milicininkus ir nepaklusimo pareigūnams.

„Valstybė turi ginti taikius piliečių susirinkimus, o milicija neturi jėga jų nutraukti, net jeigu jie vyksta pažeidžiant organizavimo ir vykdymo procedūras“, – pabrėžė „Viasna“.

Teisių gynėjai Baltarusijos saugumo pajėgų veiksmus per protestus vadina „neproporcingai brutaliais“, o teismų nuosprendžius – „neproporcingai griežtais ir neadekvačiais“.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti. Opozicija jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A.Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. Europos Sąjunga savo ruožtu paskelbė sankcijų A.Lukašenkai ir jo sąjungininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius