Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Viena iš nedaugelio vietų pasaulyje, kur nėra COVID-19: jeigu išplistų, tai būtų mirtinai pavojinga

Šiaurės Kanados Nunavuto regionas yra viena iš nedaugelio vietų pasaulyje, kur nėra COVID-19. Ir tai joks stebuklas, tiesiog čia taikomi itin griežti ribojimai, regionas visiškai izoliuotas nuo likusio pasaulio. Didžiulis savo teritorija regionas (plotas – daugiau nei 2 mln. kv. km) turi vos apie 36 tūkst. gyventojų, kuriems naujasis koronavirusas itin pavojingas.
Inuitai
Inuitai / Vida Press nuotr.

Spalio 19 d. duomenimis, kuriuos skelbia oficialus regiono tinklalapis gov.nu.ca, Nanavute nėra patvirtintų ar įtariamų COVID-19 atvejų. Tačiau Sveikatos apsaugos departamentas įspėja visus gyventojus, kad išvykti iš Nanavuto nerekomenduojama, kadangi antroji COVID-19 banga Kanadoje grėsminga.

Izoliacija su apsauga

Nunavutas taiko vienus griežčiausių ribojimų Kanadoje dėl kelionių. Jau epidemijos pradžioje buvo uždrausta atvykti į regioną čia negyvenantiems, o gyventojai, kurie grįžta į namus, privalo dvi savaites karantinuotis, rašo gazeta.pl. Tam keliuose miestuose skirti viešbučiai, kur karantino sąlygų laikymąsi stebi apsauginiai, o apgyvendintųjų sveikata rūpinasi slaugytojai. Tokiomis sąlygomis jau izoliavosi apie 7 tūkst. asmenų.

Tokie griežti ribojimai atnešė teigiamų rezultatų – pirmoji COVID-19 banga regioną aplenkė, nors koronavirusas išplito beveik visoje Kanadoje.

Vida Press nuotr./Inuitai
Vida Press nuotr./Inuitai

Vis dėlto Nunavutas neturi kitos išeities, tik griežtai laikytis nurodymų. 1999 metais įkurta nauja autonominė teritorija daugiausia (85 proc.) apgyvendinta inuitų (eskimų). Regionas savo teritorija labai didelis – per 2 mln. kv. km, tačiau apgyvendintas itin retai – žmonės čia gyvena 25 visame regione išmėtytose gyvenvietėse.

Tai lemia, kad tam tikra prasme dauguma žmonių čia gyvena natūralioje izoliacijoje. Kai kurias vietas galima pasiekti tik lėktuvu. Atrodytų, mažiau atvažiuojančiųjų, mažesnė tikimybė ir užsikrėsti. Tačiau problemų kyla ir dėl testavimo – visi mėginiai privalo būti gabenami į didesnes gyvenvietes, rezultatai gaunami tik maždaug po savaitės.

O ir gydymo įstaigų tinklas čia ne itin išplėtotas. Net regiono sostinės Ikaluito ligoninė vienu metu gali priimti ne daugiau nei 20 užsikrėtusių pacientų. Tad kilus epidemijai pacientus tektų pervežti į piečiau esančius regionus.

Inuitai turi beveik 300 kartų daugiau šansų susirgti tuberkulioze, nei likę Kanados gyventojai.

Jautrūs kvėpavimo takų ligoms

Inuitai yra itin neatsparūs apatinių kvėpavimo takų ligoms, daug žmonių serga tuberkulioze. BBC News teigimu, inuitai turi beveik 300 kartų daugiau šansų susirgti tuberkulioze, nei likę Kanados gyventojai. Tą lemia netinkamos gyvenimo sąlygos ir itin glaudžiai gyvenvietėse susispietę žmonės. Todėl ir koronavirusas sukeltų didžiulį pavojų, kurio kraštas galėtų neįveikti.

Bent kol kas griežti ribojimai veikia. Užsikrėtimų pasitaikė tik tarp kalnakasių, atvykusių iš pietų į aukso kasyklas, tačiau plačiau virusas neišplito.

Vida Press nuotr./Inuitai
Vida Press nuotr./Inuitai

Vis dėlto lengva regionui nėra. Nuotolinis darbas ar mokymasis stringa dėl per lėto interneto. Su darbų apimtimis vos tvarkosi paštas, regionas itin priklausomas nuo siuntų iš išorės.

Sveikatos apsaugos sistemos vadovai neslepia baimės, kad COVID-19 pasieks Nunavutą. Visoje Kanadoje užsikrėtimų skaičius jau peržengė 200 tūkst., mirė daugiau nei 9,7 tūkst. susirgusiųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius