Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Viktoro Janukovyčiaus sūnus Oleksandras prabilo, kad Janukovyčių verslas buvo skaidrus

Opozicinis Rusijos laikraštis „Novaja gazeta“ ilgai bandė rasti, kur šiuo metu laiką leidžia buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus sūnus Oleksandras. Tačiau interviu pavyko padaryti tik elektroniniu paštu. Kaip pabrėžia laikraštis, užduoti 23 klausimai, gauti atsakymai, tačiau žurnalistas neturėjo jokios galimybės kaip nors į juos reaguoti, kažką patikslinti ar perklausti.
Ukrainos prezidento sūnus Oleksandras Janukovyčius tėvo valdymometu pasakiškai praturtėjo
Ukrainos prezidento sūnus Oleksandras Janukovyčius tėvo valdymo metu pasakiškai praturtėjo

O.Janukovyčius, V.Janukovyčiaus jaunesnysis sūnus, šiuo metu yra verslininkas Rusijoje. Jis vadinamas vienu paslaptingiausių ir mažai viešumoje besirodančių Ukrainą valdžiusio klano atstovu. Bet dabartinė Ukrainos vadovybė jį kaltina išgrobsčius milijardus dolerių, jam iškelta baudžiamoji byla.

Šiuo metu Oleksandras, kaip ir nemaža dalis kitų V.Janukovyčiaus artimiausio rato žmonių, gyvena Maskvoje, bet su „Novaja gazeta“ žurnalistu susitikti asmeniškai nepanoro, tik atsakyti į klausimus elektroniniu paštu. Todėl laikraštis tvirtina interviu spausdinęs be jokių korektūrų.

Saugus jaučiasi Rusijoje

Paklaustas, kuo užsiima Maskvoje, O.Janukovyčius teigė, kad yra priverstas būti Rusijoje: „Mano verslas beveik visiškai sukoncentruotas Donbase, daugelį projektų teko pristabdyti. Bet aš negaliu tiesiog sėdėti be darbo ir žiūrėti, kaip mano bendradarbiai praranda darbus. Todėl aš nusprendžiau pradėti verslą Rusijoje, įsteigdamas kompaniją Sankt Peterburge. Joje dirbs mano kolegos, kurių dalis irgi atsidūrė čia.“

Apie tėvą Oleksandras nedaugžodžiauja – esą matosi jie retokai, bet V.Janukovyčius itin susirūpinęs „įvykiais Ukrainoje ir Donbase“. Taip pat jis tvirtina Rusijoje besijaučiantis saugus, o apie Ukrainą to pasakyti negalėtų.

Į klausimą, kokią pagalbą jam pačiam ir jo šeimai suteikė Vladimiras Putinas, O.Janukovyčius atsakė nenorįs sureikšminti savo asmens, todėl nesitiki asmeninės paramos iš paties Rusijos prezidento, jis dėkingas vien už tai, kad gali šioje šalyje gyventi ir dirbti.

Tikisi grįžti į Ukrainą

Mūsų verslas buvo skaidrus ir mes teisingai mokėjome mokesčius. Teisėtų priežasčių nacionalizuoti mano nuosavybę nėra, – aiškina O.Janukovyčius. 

Tvirtindamas, kad pagrindinė jo veikla tebėra Ukrainoje, O.Janukovyčius neatmeta siekių įsitvirtinti ir Rusijoje, ypač statybų sektoriuje, kur turi „patirties ir profesionalių specialistų“. Vis dėlto jis pasakoja, kad po ES sankcijų įvedimo ir karinio konflikto Donbase pradžios jo verslo situacija Ukrainoje labai pablogėjo.

„Pavyzdžiui, teritorijoje, kur dabar vyksta kariniai veiksmai, mes turėjome 100 tūkst. kv.m statybų. Ten įdėtas tūkstančių žmonių darbas. Bet kokiu atveju planuojame pabaigti objektų statybas, kurios šiuo metu laikinai pristabdytos.

Mūsų verslas buvo skaidrus ir mes teisingai mokėjome mokesčius. Teisėtų priežasčių nacionalizuoti mano nuosavybę nėra. Jeigu jų bandys sugalvoti – mes ginsimės visomis teisinėmis priemonėmis, taip pat ir tarptautinėse institucijose. Privati nuosavybė – neliečiama, tai rinkos ekonomikos aksioma. Jeigu Ukrainos valdžia tam prieštaraus, nemanau, kad investuotojai norės dirbti toje šalyje“, – aiškina O.Janukovyčius.

Paklaustas, ar pripažįsta Krymo aneksiją, V.Janukovyčiaus sūnus pirmiausia priminė nesąs politikas.

„Aš jau kalbėjau apie tai, kad Krymas, visų pirma, žmonės, kurie ten gyvena. Labai gaila, kad iš karto po valstybinio perversmo radikalieji politikai, kurie perėmė valdžią Kijeve, padarė viską, kad atstumtų Krymo gyventojus. Tokiu būdu jie padarė didelę klaidą“, – aiškina iš šalies pasprukęs, milijardų išgraibstymu kaltinamas verslininkas.

Įvykius Ukrainoje pavadino „pilietiniu karu“

Tačiau O.Janukovyčius tvirtina labai išgyvenantis dėl situacijos Ukrainoje, nors neišsako net užuominos, kad Rusija užpuolė jo šalį: „Tai pilietinis karas. Kai kažkada vieninga tauta kariauja pati prieš save, to negalima vadinti antiteroristine operacija. Kuo ilgiau trunka šitas karas, tuo žiauresnis jis tampa ir virsta „šventuoju karu“, kai žmonės pradeda keršyti už žuvusius savo vaikus, gimines ir artimuosius.“

Tai pilietinis karas. Kai kažkada vieninga tauta kariauja pati prieš save, to negalima vadinti antiteroristine operacija. Kuo ilgiau trunka šitas karas, tuo žiauresnis jis tampa ir virsta „šventuoju karu“, – kalbėjo V.Janukovyčiaus sūnus.

O.Janukovyčius visas kritikos strėles taiko tik į Ukrainos valdžią, kuri neva žudo savo piliečius. Jis taip pat atmeta kaltinimus Donbaso ir Luhansko teroristų finansavimu, tvirtindamas, kad niekada nefinansavo ir neketina finansuoti karo Donbase.

Tėvo vardu Oleksandras kalbėti nelinkęs, bet vis dėlto pareiškė: „Nuo savęs pasakysiu: jis padarė viską, kad neleistų Ukrainoje lietis kraujui. Deja, jo taikos planas nepavyko ir tai – jo didysis skausmas.“

Jokių savo veiklos klaidų O.Janukovyčius nemato, nuolat tvirtina viską daręs sąžiningai, o vienintelė klaida buvo per mažas bendravimas su spauda ir laiku nepaneigęs jam mestų kaltinimų.

Kaltinimus, kad iš Ukrainos buvo išvežta 100 milijardų dolerių ir Aukščiausiosios Rados deputatai tuo apkaltinu jį, O.Janukovyčius vadina nerimtais. Neįžvelgia jis savo tėvo ir jo aplinkos, o juolab savo kaltės dėl krauju aplaistyto Maidano ir Rusijos karinių veiksmų Ukrainos Rytuose. Korupcija, pasak O.Janukovyčiaus, Ukrainoje visada buvo, o dabar dar ir didėja. O Viktorui Janukovyčiui visi dar turėtų būti ir dėkingi už tai, kad jis ieškojo kompromisų per įvykius Maidane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius