Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 03 /09:16

Pentagonas stebi virš JAV skriejantį Kinijos šnipinėjimo balioną

Pentagonas ketvirtadienį pranešė sekantis aukštai virš JAV teritorijos skriejantį Kinijos šnipinėjimo balioną, atsinaujinus įtampai tarp abiejų valstybių kelios dienos prieš retą amerikiečių diplomatijos vadovo apsilankymą Pekine.

Pentagonas kelias dienas stebėjo balioną, kuris skriejo virš šiaurinės Jungtinių Valstijų dalies, sakė Pentagono atstovas spaudai brigados generolas Patrickas Ryderis.

JAV prezidento Joe Bideno prašymu gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir kariuomenės vadai svarstė galimybę numušti balioną, bet nusprendė, kad tai sukeltų pavojų žmonėms, ketvirtadienį reporteriams sakė gynybos aukšto rango pareigūnas.

„Esame įsitikinę, kad šis dideliame aukštyje esantis stebėjimo balionas priklauso [Kinijos Liaudies Respublikai], – sakė aukštas gynybos pareigūnas. – Tokios veiklos atvejai buvo pastebėti per pastaruosius kelerius metus, taip pat ir iki šios administracijos.“

Pareigūnas sakė, kad JAV vyriausybė bendravo su Kinijos vyriausybe tiek per Kinijos ambasadą Vašingtone, tiek per JAV diplomatinę misiją Kinijoje.

„Šio baliono tikslas neabejotinai yra sekimas“, – sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Jis pridūrė, jog balionas skrido virš JAV šiaurės vakarų regiono, kur yra svarbių oro pajėgų bazių ir strateginių branduolinių raketų šachtose, bet Pentagonas nemano, kad tai sukėlė ypač didelę žvalgybinę grėsmę.

Vėliau ketvirtadienį Kanada paskelbė drauge su JAV stebinti dideliame aukštyje skriejantį sekimo balioną ir „galimą antrą incidentą“.

„Mūsų vertinimu, šis balionas turi ribotą pridėtinę vertę žvalgybos duomenų rinkimo požiūriu“, – teigė minėtas amerikiečių pareigūnas.

Orlaivis aptiktas likus kelioms dienoms iki numatyto JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizito į Kiniją, kurio darbotvarkėje svarbiausias klausimas bus padidėjusios įtampos tarp abiejų valstybių valdymas.

A.Blinkeno vizitas Pekine, kuris įvyks po J.Bideno ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimo praėjusį lapkritį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose, bus pirmoji JAV diplomatijos vadovo kelionė į šią Azijos šalį nuo 2018 metų.

Be nuolatinių ginčų dėl prekybos ir intelektinės nuosavybės, abiejų šalių santykiai ypač pašlijo dėl demokratiškai valdomo Taivano, kurį Kinija yra pažadėjusi susigrąžinti, prireikus – jėga.

JAV parduoda Taivanui ginklų, kad šis galėtų apsiginti, o J.Bidenas yra sakęs, kad Vašingtonas padėtų apsaugoti Taivaną, jei Kinija jį užpultų.

Gynybos pareigūnas teigė, kad balionas į JAV oro erdvę įskrido „prieš porą dienų“, tačiau amerikiečių žvalgyba jį stebėti pradėjo gerokai anksčiau.

Filipinuose viešėjęs L.Austinas trečiadienį diskutavo su Pentagono aukščiausio rango pareigūnais, J.Bidenui pasiteiravus apie galimus veiksmus dėl baliono.

Kol vyko diskusijos, virš Montanos buvo pakelti naikintuvai apžiūrėti baliono.

„Problemos rimtumas“

Tačiau Pentagonas nusprendė „nesiimti kinetinių veiksmų dėl galimo nuolaužų nukritimo ploto pavojaus ant žemės esančių žmonių saugumui“, sakė pareigūnas.

P.Ryderis patvirtino, kad balionas vis dar stebimas virš JAV oro erdvės.

„Balionas šiuo metu skrieja gerokai didesniame nei komercinio oro eismo aukštyje. Jis nekelia karinės ar fizinės grėsmės žmonėms ant žemės“, – teigiama P.Ryderio pareiškime.

Kinija ir anksčiau yra pasiuntusi sekimo balionų virš JAV.

Tačiau šis balionas JAV oro erdvėje yra daug ilgiau nei įprastai, sakė aukšto rango gynybos pareigūnas.

VIDEO: JAV oro erdve skrieja kinų šnipinėjimo balionas

„Vis dėlto imamės priemonių, kad apsisaugotume nuo užsienio žvalgybos slaptos informacijos rinkimo“, – teigė pareigūnas.

L.Austinas šią savaitę lankėsi Filipinuose stiprinti JAV bendradarbiavimo gynybos srityje, be kita ko, siekdamas, kad Pentagono pajėgos galėtų labiau naudotis Filipinų karinėmis bazėmis. Vizitas akcentavo JAV požiūrį į Kiniją kaip į grėsmę Rytų Azijai.

Gynybos pareigūnas sakė, kad baliono „problemos rimtumo“ klausimas buvo iškeltas Pekino pareigūnams.

„Mes aiškiai pareiškėme, jog padarysime visa, kas būtina, kad apsaugotume savo žmones savo žemėje“, – teigė jis.

Praėjusiais metais įtampa dėl Taivano itin išaugo, kai tuometinė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi nusprendė apsilankyti saloje.

Sausį respublikonams perėmus Atstovų Rūmų kontrolę, kilo klausimų, ar jos įpėdinis vyks į panašią kelionę.

„Kinijos įžūlus JAV suvereniteto nepaisymas yra destabilizuojantis veiksmas, į kurį reikia reaguoti, o prezidentas Bidenas negali tylėti“, – ketvirtadienio vakarą tviteryje parašė dabartinis Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius