-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vis daugiau žmonių užsirašo į teisės mirti draugiją Šveicarijoje

Šveicarijos organizacija, padedanti žmonėms nutraukti gyvenimo kančias ir ginanti jų teisę atsisakyti medicininės pagalbos, sako šią vasarą sulaukusi daugiau nei paprastai pareiškimų.
Savižudybės rinkinys
Savižudybės rinkinys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak „Exit“, kasdien į organizaciją kreipiasi nuo 60 iki 100 žmonių, kurie nori pareikšti savo valią dėl jų gyvybės palaikymo, dokumentuose nurodydami, kokios medicininės pagalbos jie pageidautų sunkios ligos atveju, praradę galimybę savo sprendimą išsakyti žodžiu.

Kitaip nei ankstesniais metais, šiemet liepos ir rugpjūčio mėnesiais, kai dauguma atostogauja, tokių prašymų skaičius nesumažėjo, sakė 1982 metais įkurtos organizacijos viceprezidentas Bernhardas Sutteris.

„Tai yra ženklas, kad prie mūsų nori prisijungti daugiau nei bet kada žmonių“, – sakė B.Sutteris, kuris tikisi, kad po vasaros atostogų per dieną gaunamų pareiškimų skaičius viršys 100.

Maždaug prieš pusantrų metų „Exit“ per dieną gaudavo nuo 30 iki 60 pareiškimų.

Tokį populiarumą organizacija sieja su augančiu žmonių troškimu patiems priimi sprendimą dėl savo gyvybės palaikymo ir tuo, kad tokį požiūrį palaiko vis daugiau jaunosios kartos medikų.

„Dabar kreipiasi 40-mečiai, 50-čiai ar 60 –čiai – tai įprastas amžius, kai asmuo įstoja į „Exit“, – kurie yra įpratę patys priimti sprendimus“, – kalbėjo B.Sutteris.

„Žmonės nori būti tikri, kad net jiems būnant be sąmonės, net jiems sergant demencija, su jais bus elgiamasi taip, kaip jie pageidavo“, – sakė jis.

Organizacija „Exit“ , kuri mirties laukiančius sunkius ligonius aprūpina eutanazijai reikalingais vaistais, sako turinti maždaug 75 tūkst. narių. Vokiškai kalbančioje Šveicarijos dalyje praėjusiais metais su jos pagalba šį pasaulį paliko 459 žmonės – šimtu daugiau nei prieš dvejus metus.

Pagalba nusižudyti Šveicarijoje yra legali nuo 1942 metų, su sąlyga, kad nusižudyti padeda žmogus, tiesiogiai nesuinteresuotas ta mirtimi. Tačiau yra nelegalu suteikti mirtiną dozę – leidžiama tik padaryti taip, kad ji būtų prieinama žmogui, kuris nori mirti.

Pasak kritikų, leidžiant padėti nusižudyti gali nutikti ir taip, jog pažeidžiami žmonės atims sau gyvybę spaudžiami potencialių paveldėtojų arba nuogąstaudami, kad yra našta šeimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius