Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Višegrado ketvertas: aljansas, kuris buvo ir kurio nebėra?

Lenkija, Vengrija, Slovakija ir Čekija įprastai grupuojama į Višegrado ketvertą (V4). Bet, kadangi Praha ir Bratislava jau labiau žvelgia į liberalią demokratiją, o Budapeštas su Varšuva kaip tik nuo jos nusigręžia, dabar šį formatą derėtų pervadinti V2+2. Su 15min bendravę analitikai pripažino, kad skirčių tikrai yra – bet jų buvo visada.
Lenkijos premjeras M.Morawieckis ir Slovakijos vyriausybės vadovas E.Hegeras
Lenkijos premjeras M.Morawieckis ir Slovakijos vyriausybės vadovas E.Hegeras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pagal daugelio demokratijos būklę matuojančių organizacijų rodiklius tiek Lenkiją, tiek Vengriją jau sunkiai būtų galima pavadinti liberaliomis demokratijomis.

Bet Slovakija ir Čekija – abiejose valstybėse neseniai pasikeitė vyriausybės – kaip tik šliejasi prie pagrindinės ES srovės. Todėl Višegrado ketvertas, regis, jau yra praeitis, o tai puikiai parodė šią savaitę Čekijos ES reikalų ministro Mikulašo Beko pasakyti žodžiai.

„Lenkija ir Vengrija šiais laikais rimtai nesutaria su likusia ES dalimi. O Čekija ir Slovakija negroja tokios pačios melodijos“, – dienraščiui „Hospodarske“ pareiškė M.Bekas.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas dr. Marijušas Antonovičius 15min teigė, kad Praha šnairuoja į Varšuvą dėl taršios anglies kasyklos ir elektrinės šalių pasienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius