-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskonsino policijos elgesys su juodaodžiu sukėlė naujų protestų

JAV policijos pareigūnai ankstų pirmadienio rytą panaudojo ašarines dujas prieš šimtus žmonių, išėjusių protestuoti į Kenošos gatves dėl policijos veiksmų po to, kai socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip pareigūnai iš nugaros septynis kartus šauna į juodaodį, kuris sėdasi į automobilį.
Protestai Viskonsine
Protestai Viskonsine / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį maždaug 17 val. vietos (pirmadienį 1 val. Lietuvos) laiku į iškvietimą dėl „smurto artimoje aplinkoje“ reagavusių pareigūnų pašautas asmuo buvo hospitalizuotas sunkios būklės, sakoma Kenošos policijos departamento pranešime.

Viskonsino pietrytinėje dalyje maždaug už 64 kilometrų į pietus nuo Milvokio ir 80 kilometrų į šiaurę nuo Čikagos esančio miesto policija nepateikė informacijos, kas privertė pareigūnus panaudoti ginklus, tačiau nurodė, kad sužeistas asmuo buvo nuvežtas gydyti į Milvokio ligoninę.

VIDEO: Įvykiai, tapę stimulu „Black Lives Matter“ judėjimui: garsiai nuskambėję smurto prieš juodaodžius atvejai

Sekmadienį iki vėlaus vakaro pagrindinėse miesto gatvėse buvo padeginėjami automobiliai, dužo langų stiklai, minioms žmonių stojus prieš teisėsaugos pareigūnus. Nepaisant naktį paskelbtos komendanto valandos ir gatvėse likusių specialiųjų pajėgų automobilių, pareigūnams su riaušių malšinimo ekipuote teko stumti žmones iš miesto centro. Kaip pranešė įvykio vietoje buvę žurnalistai, pareigūnai panaudojo ašarines dujas.

Šiuos neramumus sukėlė socialiniuose tinkluose paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip gatvėje trys rėkiantys ginklus atstatę pareigūnai lydi juodaodį vyriškį, kuris iš priekio apeina ten stovintį visureigį automobilį ir sėdasi į vairuotojo sėdynę. Vyrui atidarius vairuotojo duris ir jau lipant į mašiną, vienas iš pareigūnų iš nugaros čiumpa už jo marškinėlių, o tada šauna į automobilio vidų. Vaizdo įraše girdėti septyni šūviai, tačiau neaišku, ar šaudė vienas, ar keli pareigūnai.

Sekmadienio naktį Viskonsino gubernatorius Tony Eversas pasmerkė šį incidentą, per kurį, kaip jis įvardino, buvo pašautas Jacobas Blake'as.

„Nors kol kas dar nežinome visų [įvykio] detalių, mes tikrai žinome, kad tai jau ne pirmas juodaodis arba asmuo, į kurį buvo šauta, kuris buvo sužeistas arba negailestingai nužudytas teisėsaugos institucijose [dirbančių] asmenų mūsų valstijoje arba mūsų šalyje“, – sakė jis savo pareiškime.

Incidentą tiriantis Viskonsino teisingumo departamentas kol kas nepateikė informacijos apie tris su šiuo įvykiu susijusius pareigūnus, tik nurodė, kad jie laikinai nedirba.

Po šio įvykio socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip aplinkinių namų gyventojai renkasi gatvėje ir rėkia ant policijos pareigūnų. Kai kurie skanduoja „Nėra teisingumo – nėra ramybės“, kiti svaido į pareigūnus įvairius daiktus ir gadina jų automobilius.

Vėlesni sekmadienio įvykiai priminė protestus, kilusius po to, kai dėl šiurkščių baltojo policininko veiksmų areštuojamas mirė afroamerikietis George'as Floydas, buvo nušauta Breonna Taylor ir kiti afroamerikiečiai.

Protestuotojų minia, eidama pro garsiai signalizuojančių pro šalį važiuojančių automobilių eiles, patraukė prie Kenošos apygardos visuomenės saugumo pastato, kuriame įsikūrę policijos ir šerifo departamentai. Tačiau pareigūnai blokavo priėjimą prie pastato, kai kurie jų stebėjo protestuotojus nuo aplinkinių stogų.

Už nuovados protestuotojai susirėmė su pareigūnais riaušių policijos apranga. Bandydami nustumti žmones atgal, jie kartais panaudodavo savo skydus arba gumines lazdas.

Tuo metu T.Eversas nurodė, kad ketina imtis veiksmų dėl šio incidento.

„Visada sakiau, kad nors mes privalome pademonstruoti užuojautą, taip pat svarbūs yra mūsų veiksmai, – sakė jis. – Artimiausiomis dienomis mes būtent to reikalausime iš išrinktų mūsų pareigūnų, kurie gerokai per ilgai nepripažįsta rasizmo mūsų valstijoje ir mūsų šalyje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius