Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 08 /17:56

Visoje Prancūzijoje – nauji „geltonųjų liemenių“ protestai: ašarinės dujos ir areštai

Prancūzijos policijai šeštadienio sostinėje Paryžiuje teko panaudoti ašarines dujas ir suimti kelis šimtus žmonių per naujus „geltonųjų liemenių“ protestus prieš šalies prezidentą Emmanuelį Macroną. Apie 31 tūkst. žmonių dalyvauja protestuose prieš vyriausybę daugelyje Prancūzijos vietų. Visoje šalyje sulaikyta apie 700 žmonių.
Šeštadienio protestai Prancūzijoje
Šeštadienio protestai Prancūzijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ašarinės dujos šalia garsiųjų Eliziejaus Laukų maišėsi su šauksmais „Macronai, atsistatydink“. Praėjusį šeštadienį tame pačiame rajone kilo didžiausios riaušės Paryžiuje per kelis dešimtmečius.

Proteste dalyvaujantis šakinio krautuvo vairuotojas, prisistatęs tik Denis vardu sakė, kad kaip ir kiti planuoja žygiuoti iki prezidento rūmų, nes pyksta ant šalies vadovo, esą besirūpinančio tik turtingaisiais.

„Esu čia dėl savo sūnaus, – sakė 30-metis vyras, atvykęs iš vieno Normandijos uostamiesčio. – Negaliu jam leisti gyventi šalyje, kur vargšai yra išnaudojami.“

„Geltonųjų liemenių“ judėjimas Prancūzijoje lapkričio 17 dieną kilo protestuojant prieš planuojamą degalų akcizo didinimą. Tačiau vėliau jis išsivystė į masinius protestus prieš prezidento E.Macrono politiką.

Koordinuoti „geltonųjų liemenių“ protestai šeštadienį vyksta visoje šalyje, įskaitant ir daugybę šalies greitkelių, smarkiai trikdydami susisiekimą.

Prancūzijos ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as sakė, kad Paryžiuje sulaikytas 481 žmogus, policijai tikrinant asmenis, atvykstančius į traukinius stotis, taip pat esančios pagrindiniuose protestų taškuose, kaip Eliziejaus Laukai ar Bastilijos paminklas.

Dešimtys žmonių buvo sulaikyti dėl to, kad nešėsi kaukes, plaktukus, laidynes ir akmenis, kurie galėjo būti panaudoti prieš policijos pareigūnus.

Paryžiuje uždarytos parduotuvės, muziejais, Eifelio bokštas, dauguma metropoliteno stočių, taip pat atšauktos futbolo rungtynės ir koncertai.

Praėjusį savaitgalį per protestus kilus smurto bangai, Paryžiuje buvo padegta apie 200 automobilių ir apgadinta Triumfo arka. Tokie protestai sudrebino Prancūziją ir įstūmė E.Macrono vyriausybę į iki šiol giliausią krizę.

„Šios trys pastarosios savaitės sukūrė monstrą, kurio kūrėjai nebegali kontroliuoti“, – penktadienį pareiškė vidaus reikalų ministras Christophe'as Castaneras, žadantis „nulį tolerancijos“ tiems, kad siekia dar labiau niokoti miestą.

Prancūzijos premjeras penktadienį susitiko su save laikančių „nuosaikių“ protestuotojų delegacija. Šie paragino žmones nesijunti prie protestų. „Geltonųjų liemenių“ judėjimo atstovas Christophe'as Chalenconas sakė, kad premjeras „mus išklausė ir pažadėjo perduoti mūsų reikalavimus prezidentui“.

„Dabar lauksime pono Macrono. Tikiuosi, kad jis kreipsis į Prancūzijos žmones kaip tėvas, su meile ir pagarba, ir kad priims tvirtų sprendimų“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šeštadienio protestai Prancūzijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šeštadienio protestai Prancūzijoje

Grasinimas mirtimi

Netoli Eliziejaus Laukų alėjos esančios parduotuvės šeštadienį buvo uždarytos. Penktadienį iš jų vitrinų buvo pašalintos prekės, langai uždengti lentomis. Neveikia ir muziejai. Universalinės parduotuvės uždarytos, baiminantis plėšikavimo.

Užsienio šalių vyriausybės atidžiai stebi įvykius viename iš labiausiai užsienio turistų lankomame mieste. JAV ambasada jau perspėjo Paryžiuje esančius amerikiečius laikytis atokiai ir vengti susibūrimų. Belgijos, Portugalijos ir Čekijos piliečiams patarta atidėti planuotas keliones.

E.Macrono partijos bendražygis, parlamento narys Benoit Potterie taip pat sulaukė grasinimo mirtimi. Penktadienį paštu jam buvo atsiųsta kulka su rašteliu: „Kitą kartą ji bus tavo tarpuakyje.“

Nepatenkinti E.Macrono politika

Anksčiau šią savaitę E.Macronas nusileido dėl kai kurių protestuotojų reikalavimų, įskaitant sprendimą atšaukti planuotą degalų akcizo padidinimą bei sprendimą įšaldyti elektros ir dujų kainas ateinančiais metais.

Tačiau „geltonosios liemenės“ reikalauja daugiau. Prisidėjo ir mokyklų protestai dėl universitetų reformos bei ūkininkų raginimai protestuoti.

Prancūzams itin nepatiko dar kadencijos pradžioje E.Macrono priimtas sprendimas mažinti mokesčius turtingiausiems. Savo ruožtu mokesčiai pensininkams didinami, mažinamos būsto pašalpos. Taip pat buvo padaryti keli paprastus darbuotojus įžeidę pareiškimai, dėl ko E.Macroną imta vadinti „turčių prezidentu“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šeštadienio protestai Prancūzijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šeštadienio protestai Prancūzijoje

Sulaikė apie 700 demonstrantų

Policija praneša, kad sulaikė apie 700 demonstrantų visoje Prancūzijoje.

„Nacionaliniu lygiu, įskaitant Paryžių, turime daugiau kaip 700 sulaikytųjų. Visoje šalyje šiame judėjime dalyvauja 31 tūkst., įskaitant 8000 – Paryžiuje“, – pareigūnas sakė televizijai „France 2“.

Prancūzijos ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as anksčiau šeštadienį sakė, kad Paryžiuje buvo sulaikytas 481 žmogus, policijai tikrinant asmenis, atvykstančius į traukinius stotis, taip pat esančios pagrindiniuose protestų taškuose, kaip Eliziejaus Laukai ar Bastilijos paminklas.

Dešimtys žmonių buvo sulaikyti dėl to, kad nešėsi kaukes, plaktukus, laidynes ir akmenis, kurie galėjo būti panaudoti prieš policijos pareigūnus.

Per „geltonųjų liemenių“ protestų Paryžiuje metu kilusius neramumus sužeista mažiausiai 30 žmonių, skelbia BBC, remdamasi Prancūzijos policija.

Skelbiama, kad tarp nukentėjusiųjų yra trys policijos pareigūnai.

„The Associated Press“ duomenimis, „geltonųjų liemenių“ ir policijos susirėmimų kilo ir Marselyje. Tačiau iš čia negauta duomenų, ar kas nors nukentėjo.

Šimtai žmonių dalyvavo „geltonųjų liemenių“ protestuose Belgijoje ir Nyderlanduose

Šimtai žmonių šeštadienį Briuselyje taip pat dalyvavo „geltonųjų liemenių“ protestuose ir reikalavo Belgijos ministro pirmininko Charleso Michelio atsistatydinimo, Prancūzijoje prasidėjusiems protestams persimetus į Belgiją ir Nyderlandus.

Policija panaudojo ašarines dujas ir susirėmė su nedidele grupe protestuotojų, kurie mėgino prasiveržti pro barikadas, blokuojančias priėjimą prie Europos Parlamento ir kitų Europos Sąjungos institucijų.

Skirtingose Briuselio dalyse prasidėję mitingai susijungė Europos rajone ir sutrikdė kelių bei geležinkelių eismą. Nešdami didžiulį transparantą „socialinė žiema artėja“, protestuotojai skandavo „Macronai, Micheli, atsistatydinkite“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Briuselio policijos susidūrimas su protestuotojais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Briuselio policijos susidūrimas su protestuotojais

Dešimtys žmonių buvo apieškoti stotyse, o policija perspėjo žmones nesiartinti prie protestų rajono. Briuselyje mobilizuota šimtai policijos pareigūnų. Praėjusią savaitę „geltonųjų liemenių“ protestuotojai susirėmė su policija ir padegė dvi policijos mašinas. Tuomet buvo sulaikyta daugiau nei 70 žmonių.

Tuo metu Olandijos Roterdamo mieste keli šimtai ryškias šviesą atspindinčias liemenes vilkinčių protestuotojų taikiai žingsniavo per Erazmo tiltą ir dainavo dainą apie Olandiją bei dalijo praeiviams gėlių.

Eitynėse dalyvavo ir 76 bei 67 metų seserys Beb ir Ieneke Lambermont. „Mūsų vaikai yra sunkiai dirbantys žmonės, tačiau jie visur turi mokėti mokesčius. Nebegali gauti būsto. Olandų visuomenėje ne viskas yra gerai. Socialinės apsaugos tinklo, su kuriuo mes užaugome, nebėra, – sakė Ieneke. – Valdžia nebesirūpina žmonėmis. Jie rūpinasi savo pačių interesais.“

Nei Belgijoje, nei Nyderlanduose neplanuojama didinti degalų akcizo, kas tapo masinių ir destruktyvių demonstracijų Prancūzijoje katalizatoriumi. Bent jau dalis šeštadieninių protestuotojų atstovavo vienam populistiniam judėjimui, kuris yra nepatenkintas valdžios politika apskritai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius