Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 24 /15:32

Vladimiras Putinas apie Turkijoje numuštą karo lėktuvą: „Tai yra dūris į nugarą“

Turkija patvirtino antradienį numušusi vieną Rusijos karo lėktuvą ir nurodė, kad jis pažeidė šalies oro erdvę, ignoruodamas kelis perspėjimus. Rusijos federacijos prezidento Vladimiro Putino teigimu, tai buvo dūris į nugarą iš Turkijos pusės. Jis pabrėžė, kad šis įvykis reikšmingai paveiks dvišalius santykius.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / Scanpix/AP nuotr.

Susitikime su Jordanijos karaliumi Abdullah II, V.Putinas pabrėžė, kad Rusijos kariai atliko savo pareigą, kovėsi su terorizmu ir nebuvo pažeidę Turkijos oro erdvės.

Jis patvirtino, kad naikintuvas Su-24 numuštas raketos oras-oras, Turkijos naikintuvo F-16 Sirijos teritorijoje, 4 kilometrai nuo Sirijos-Turkijos sienos, bei pridūrė, kad Rusija su JAV turi sutarimą dėl skrydžių Sirijoje, o Turkija apie tai puikiai informuota.

„Mūsų pilotai, jų valdomas naikintuvas nekėlė jokio pavojaus Turkijai“, – konstatavo Rusijos lyderis. V.Putino manymu, šis įvykis turės būti aptariamas ir su visa NATO organizacija. 

Rusijos vadovas suabejojo, ar Turkijos kariai veikė gindami savo šalį, ar saugodami „Islamo valstybės“ interesus. Jis pažymėjo, kad per Turkiją keliauja nemaža dalis džihadistų užgrobtų naftos telkinių produkcijos.

„Ar jie nori ginti IS?“, – retoriškai klausė Rusijos prezidentas, turėdamas galvoje „Islamo valstybės“ džihadistus. Tiesa, pasisakymo pabaigoje V.Putinas pridūrė, kad Rusija pasiruošusi bendradarbiauti su visomis pusėmis.

„Mes nepakęsime, kad būtų vykdomi tokie nusikaltimai kaip šiandien. Žinoma, mes tikimės, kad tarptautinė bendruomenė vis dėlto ras jėgų, kad susitelktų kovai su bendru blogiu“, – pareiškė V.Putinas ir pridūrė, kad Maskva taip pat tikisi, kad šioje kovoje aktyviai dalyvaus visos Artimųjų Rytų regiono valstybės.

Incidentai kartojosi

Rusijos naikintuvai spalį jau buvo įskridę į Turkijos oro erdvę per du atskirus incidentus, o Ankara dėl to dukart iškvietė Rusijos ambasadorių bei pareiškė protestą.

Be to, praeitą mėnesį Turkijos naikintuvai numušė neatpažintą bepilotį lėktuvą, kuris taip pat buvo įskridęs į Turkijos oro erdvę.

Turkija ir Rusija jau seniai nesutaria dėl konflikto Sirijoje: Ankara siekia, kad būtų nuverstas tos šalies prezidentas Basharas al Assadas, o Maskva daro viską, kad jis išliktų valdžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius