-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas dar kartą taps prezidentu: kas laukia Rusijos?

Niekas nenustebs, kai sekmadienį Rusijos prezidento rinkimų rezultatai dar kartą parodys tą patį – lyderiu lieka Vladimiras Putinas. Tai bus ketvirtoji ir (tikriausiai) paskutinė jo kadencija prezidento poste, rašo „Forbes“.
V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione
V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtoji kadencija prezidento poste V.Putiną pavers antru pagal valdymo laikotarpį Rusijos lyderiu. Už jį ilgiau Rusiją bus valdęs tik sovietinis diktatorius Josifas Stalinas. Po Sovietų Sąjungos subyrėjimo Rusija turėjo tik tris lyderius ir V.Putinas Vakarų akyse, neabejotinai, blogiausias iš jų.

Vien šiais metais Rusija sukėlė diplomatinę krizę su Jungtine Karalyste ir Jungtinėmis Valstijomis. Tyrimai dėl jos įvykdytų nusikaltimų ir bandymų paveikti rinkimų rezultatus tęsiasi, o Maskva sulaukia vis naujų sankcijų, į kurias bando atsakyti tuo pačiu. Jei lyderis ir jo veikimo metodai nesikeis, tai kas laukia Rusijos?

Britų ekonomistas Craigas Bothamas spėja, kad V.Putinas, visgi, keis kursą, mąstydamas apie Rusijos ateitį.

„Yra du galimi spėjimai. Pirmasis – Putinas neplanuoja pasikeitimų ir yra patenkintas kaip klostosi reikalai, turėdamas galvoje, kad naftos kaina stabili ir prognozės žada menką įtaką fiskaliniam biudžetui. Kitas spėjimas, kad tik krizės sukels Rusijoje reformas. Ir šiam spėjimui yra pagrindo“, – sakė C.Bothamas.

Iš Vakarų perspektyvos atrodo, kad Rusija patiria krizę. V.Putinu nebepasitikima beveik niekur. Baltijos valstybės nuolat perspėja apie Rusijos karinės invazijos grėsmę. Švedija didina savo karinius pajėgumus ir vis dažniau naudoja antirusišką retoriką.

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May išsiuntė iš šalies Rusijos diplomatus dėl buvusio šnipo cheminio nunuodijamo, priminusio susidorojimą su Aleksandru Litvinenka.

VIDEO: Putino rinkimų cirkas: spektaklis, kurio baigtis buvo aiški iš anksto

Analitikai baiminasi naujo karinio konflikto

Skeptikams atrodys, kad tai britų ir amerikiečių bandymas paveikti Rusijos rinkimus, skelbiant, kad rusų lyderis yra nusikaltėlis. Bet V.Putino reitingai, kiekvieną kartą sulaukus Vakarų atsako į jo veiksmus, tik kyla. Be to, Rusijos ekonomika išsikapstė iš recesijos.

Kaip atrodys paskutinis Putino pasispardymas? Investuotojai nemėgsta spėlioti intrigų užsienyje, kol neturi konkrečių įrodymų. Galbūt Rusija norės įsivelti į dar vieną netiesioginį karinį konfliktą su JAV kaip Sirijoje? Ar Rusija surengs karinę invaziją į Ukrainos gilumą? O gal Baltijos valstybes? Šiuos scenarijus aptarinėja analitikai nuo Kijevo iki Vašingtono.

Tai gali sau leisti svarstyti analitikai. Investuotojams reikia daug tikrumo.

Rusija nėra demokratinė valstybė. Tai autoritarinė valstybė, kurioje demokratiniai rinkimai tarnauja kaip patikimumo įvaizdis.

Reformos kol kas tūno stalčiuje

Reformų programa, kurią Putino paliepimu sukūrė buvęs finansų ministras Aleksejus Kudrinas, iki šiol buvo ignoruota. Pats V.Putinas praėjusių metų gruodžio mėnesį, nacionalinės konferencijos metu teigė, kad jokių radikalių pokyčių nebus iki kovo mėnesio rinkimų.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas
„Scanpix“ nuotr./Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas

„Optimistinis scenarijus turėtų būti, kad Putinas laukia rinkimų pabaigos, jog galėtų pradėti skausmingas ir ilgai laukusias reformas“, – kalbėjo C.Bothamas. Šio scenarijaus šalininkai mano, kad Kudrino reformų programa nebūtų užsakyta, jei nebūtų noro ją įgyvendinti.

Jų manymą paremia ir tai, kad V.Putinas gali nesibaiminti dėl visuomenės palaikymo. Nors 2013 ir 2014 metais jis buvo kiek susvyravęs, tačiau po Krymo aneksijos ir karo Ukrainoje tapo stabilus. Jei rinkimų rezultatai bus tokie, kaip ir palaikymas apklausose, tai Kremliuje tvyros ramybė.

Mažesnis palaikymas ar rusų dalyvavimas rinkimuose gali priversti V.Putiną imtis naujų populistinių sprendimų – padidinti išlaidavimą socialinėms reikmėms ar griebtis militaristinės strategijos, planuoti naujas karines operacijas.

„Artimiausi šešeri metai bus bandymas sukurti dviejų Rusijos biurokratijos dalių koaliciją. Viena dalis mato Rusijos ekonominę politiką ir su visomis pasaulio valstybėmis ryšius palaikančią valstybę kaip modernios ekonomikos dalį“, – kalbėjo Carnegie Maskvos centro analitikas Aleksandras Baunovas.

„O kita biurokratų dalis yra ne tik militaristai, bet ir matantys ekonomiką kaip didelį fabriką... Seną sovietinę industrinę ekonomiką“, – teigė jis.

Nepaisant kalbų apie Rusijos atskirtį, jos europinės obligacijos surenka iki 7,2 milijardų JAV dolerių. Todėl jei V.Putinas tęs savo šaltąjį karą su Vakarais, rimčiausia jo perrinkimo pasekme gali tapti JAV Iždo departamento sankcijos, paveiksiančios būtent obligacijų leidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius