Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Vladimiras Putinas Holokausto minėjime kalbėjo apie Lietuvoje nužudytus žydus

Aušvico išvadavimo metinių minėjime Jeruzalėje dalyvavęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pabrėžė, kiek žydų buvo nužudyta Baltijos šalyse ir Ukrainoje.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

V.Putinas kalbėjo, kad nacių įvykdyti nusikaltimai prieš žydus yra vienas tamsiausių ir gėdingiausių moderniosios pasaulio istorijos puslapių.

Jis ragino nepamiršti, kad „šis nusikaltimas turėjo bendrininkų“, kurie esą dažnai buvo žiauresni nei jų šeimininkai.

„Okupuotose Sovietų Sąjungos teritorijose, kur veikė šie nusikaltėliai, buvo nužudyta daugiausia žydų. Ukrainoje buvo nužudyta apie 1,4 mln. žydų, 220 tūkst. žmonių buvo nužudyta Lietuvoje.

Atkreipiu dėmesį, draugai, į faktą, kad tai yra 95 proc. prieškario šalies žydų populiacijos. Latvijoje buvo nužudyta 77 tūkst. žydų. Tik keli šimtai Latvijos žydų išgyveno Holokaustą“, – minėjime kalbėjo V.Putinas, pasisakęs iškart po Izraelio premjero Benjamino Netanyahu.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) skaičiavimais, Lietuvoje iki Antrojo pasaulinio karo gyveno apie 208 tūkst. žydų, iš kurių Holokausto metu buvo nužudyta apie 195–196 tūkstančius.

Pastaruoju metu Vidurio ir Rytų Europos valstybės piktinosi Rusijos bandymais perrašyti istoriją. Kremlius tikino, kad Lenkija kolaboravo su Adolfu Hitleriu ir apskritai prisidėjo prie karo pradžios. Varšuvai skaudūs ir kaltinimai, kad Lenkijos pasipriešinimo judėjimas naikino žydus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrzejaus Duda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrzejaus Duda

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda atsisakė dalyvauti minėjime Jeruzalėje, nes jam, priešingai nei Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, nebuvo numatyta teisė pasakyti kalbą.

Jis atkreipė dėmesį, kad Vokietijos ir Prancūzijos vadovai turės galimybę pasisakyti, nors šių šalių vyriausybės kolaboravo su naciais siųsdamos žydus myriop.

Antradienį prezidentas Gitanas Nausėda pranešė nedalyvausiantis Holokausto minėjimo renginyje Jeruzalėje, o žydų aukas pagerbsiantis pirmadienio minėjime Aušvice.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius