Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas palankiai vertina Aliaksandro Lukašenkos požiūrį į integraciją

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas pareiškė, kad jam patiko Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos straipsnis, neseniai paskelbtas laikraštyje „Izvestija“.
Aliaksandras Lukašenka (kairėje) ir Vladimiras Putinas
Aliaksandras Lukašenka (kairėje) ir Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Aš skaičiau straipsnį, jis man labai patiko. Tai dar kartą patvirtina Baltarusijos valstybės ir Baltarusijos vadovybės nusiteikimą plėtoti integracinius procesus posovietinėje erdvėje“, – sakė V.Putinas per spaudos konferenciją, surengtą po Muitų sąjungos šalių vadovų susitikimo.

Savo straipsnyje Baltarusijos prezidentas, anot V.Putino, „aiškiai ir tiksliai parodė, kokią naudą gauna dviejų šalių ekonomikos“, jeigu įgyvendinami integracijos planai. „Aš su šia analize visiškai sutinku“, – pažymėjo V.Putinas.

Jis pabrėžė, kad šie procesai neturi nieko bendra su dabartine politine abiejų šalių konjunktūra, taip pat ir priešrinkimine padėtimi Rusijos Federacijoje. „Galiausiai mane pradžiugino, pastebėjau kai kuriuos pokyčius, Aleksandro Grigorjevičiaus Lukašenkos pasaulėžiūros transformacija – jis ten (straipsnyje) Biblija remiasi“, – pasakojo V.Putinas.

Jis pridūrė: „Tai, mano galva, labai geras pozityvus momentas, kuris sako, kad vyksta mūsų suartėjimas ne tik ekonomikos, bet dvasinėje sferoje“.

Savo straipsnyje A.Lukašenka rašo, kad ekonomikų savitarpio integracija posovietinėje erdvėje atveria joms plačias bendradarbiavimo su Europos ir Azijos šalimis perspektyvas ir padeda kartu priešintis pasaulinei krizei.

Jo nuomone, rimtų vienijančių sąjungų kūrimas yra teisingas žingsnis stabilaus pasaulio link, vadinasi, be integracijos negalima.

A.Lukašenka kalba apie būtinybę pasiekti esminį posūkį integracijos link visose integracinėse struktūrose – Sąjunginėje valstybėje, Muitų sąjungoje, Vieningoje ekonominėje erdvėje, Eurazijos ekonominėje bendrijoje, NVS – „ne popieriuje, o realybėje“.

Vieningosios ekonominės erdvės sėkmė, straipsnio autoriaus nuomone, „gali tapti pritraukiančiu poliumi kitoms šalims, taip pat ir mūsų artimiausiai kaimynei Ukrainai“.

Dar vienas labai svarbus užsienio politikos aspektas, anot A.Lukašenkos, yra tai, kad „Baltarusijos, Rusijos ir Kazachstano integracija yra ne prieš ką nors: „Eurazijos sąjungos kūrime nereikia įžvelgti kažkokio mėginimo padalyti Europą“.

Eurazijos sąjungą Baltarusijos prezidentas mato kaip neatskiriamą bendros europinės integracijos dalį.

„Mūsų sąjunga turėtų tapti esminiu regioniniu žaidėju, kuris padės megzti santykius su pirmaujančiomis pasaulinėmis ekonominėmis struktūromis. Kaip tik iš čia seka „trejeto“ pasiūlymas šitaip sąveikauti su Europos Sąjunga, ir tai galų gale atvestų prie bendros ekonominės erdvės nuo Lisabonos iki Vladivostoko“, – pažymi A.Lukašenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius