Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas – šachmatininkas, kuris su kiekvienu ėjimu tik blogina padėtį

Naujos ekonominės sankcijos ir kaltinimai pažeidus pagrindinę ginklų kontrolės sutartį, atliekant branduolinės sparnuotosios raketos bandymą, padidino spaudimą Rusijai, o prezidentui Vladimirui Putinui liko tik kelios pasirinkimo galimybės, sprendžiant situaciją Ukrainoje, – sako analitikai.
Šachmatai
Šachmatai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
V.Putinas greičiausiai manė, kad išvengs griežtesnių sankcijų, kurios gali Rusijos ekonomiką nugramzdinti į recesiją. Tačiau Ukrainoje numuštas Malaizijos lėktuvas praėjusį mėnesį, privertė Europos Sąjungą imtis veiksmų. Žuvo 298 žmonės, tarp jų – 193 olandai.
„Scanpix“/„Reuters“, AFP nuotr./Malaizijos lėktuvo „Boeing 777“ katastrofos vieta rytų Ukrainoje
„Scanpix“/„Reuters“, AFP nuotr./Malaizijos lėktuvo „Boeing 777“ katastrofos vieta rytų Ukrainoje

Praėjusią savaitę įvestos griežtesnės sankcijos paveiks Rusijos kapitalo rinkas, bankus, ginklų sektorių bei su naftos sektoriumi susijusias technologijas. Daugelis analitikų mano, kad šios priemonės palaipsniui paveiks Rusijos ekonomiką, jau balansuojančią ant recesijos slenksčio.

Vis dėlto pagrindinis klausimas yra tas, ar jos turės politinį poveikį, t.y. pastūmės V.Putiną nustoti remti prorusiškus teroristus Rytų Ukrainoje ir priimti abiems pusėms tinkamą sprendimą dėl Ukrainos.

„Oxford Economics“ ekonomistas Adamas Slateris teigia, kad Rusijai būtų ekonomiškai racionalu atsitraukti iš Ukrainos, tačiau jokiu būdu negalima garantuoti, kad taip ir nutiks.

„V.Putino politiniai apskaičiavimai gali itin skirtis nuo kitų šalių lyderių požiūrio“, – teigė jis. Taip yra dėl V.Putino susikurto politinio įvaizdžio, kad jis – stiprus lyderis, ir, ypač esant dabartinei situacijai Ukrainoje, jis save pozicionuoja kaip rusu gynėją užsienyje.

Šiuo metu kiekvienas ėjimas tik blogina situaciją, – naujienų agentūra sakė K.Kalačiovas.

JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad V.Putinas „turėtų norėti visa tai išspręsti diplomatiškai, siekti, kad sankcijos būtų panaikintos, Rusijos ekonomika atsigautų, o su Ukraina būtų palaikomi geri santykiai“.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad „ne visada žmonės elgiasi racionaliai“.

Kiekvienas ėjimas tik blogina padėtį

kai kas mano, jog sustabdyti prorusiškus teroristus būtų sudėtinga, ypač kai Rusijos valstybinė žiniasklaida juos vaizduoja kaip rusų gynėjus Ukrainoje. V.Putinas taip pat sulaukia daugybės nacionalistų raginimų pasiųsti karines pajėgas į Ukrainą.

„Politinės ekspertų grupės“ vadovas Konstantinas Kalačiovas sako, kad V.Putinas neišnaudojo galimybės laiku priimti sprendimą dėl teroristų, kurie greičiausiai numušė Malaizijos lėktuvą, ir dabar jis lyg žaidėjas šachmatais, darantis vien tik blogus ėjimus: „Šiuo metu kiekvienas ėjimas tik blogina situaciją.“

Nepriklausoma politologė Maria Lipman teigia, kad V.Putino manevrų pasirinkimo laukas susitraukė, tačiau neišnyko: „Jis bando rasti žingsnių, kurie neatrodytų kaip pasitraukimas.“

Taip pat ji teigia, kad, jeigu Vakarai nori, jog situacija Ukrainoje baigtųsi greitai, jiems teks ieškoti susitarimo su V.Putinu, o sankcijos tik sukels politinį Rusijos lyderio nerimą: „Sustabdyti karą turi būti Europos pagrindinis tikslas, ir jis neįmanomas be Rusijos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius