Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas sulaukė JAV kaltinimų: jis – korumpuotas

JAV Iždo departamentas žurnalistinį tyrimą atliekantiems BBC žurnalistams pareiškė, kad jų vertinimu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra korumpuotas. Tai pirmas toks tiesus pareiškimas nuskambėjęs iš oficialios JAV valstybės institucijos.
Vladimiro Putino 11-oji kasmetinė spaudos konferencija
Vladimiro Putino 11-oji kasmetinė spaudos konferencija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę Jungtinėje Karalystėje baigėsi Aleksandro Litvinenkos teismo procesas, o teismo sprendime nurodoma, kad apie planus nužudyti buvusį Rusijos šnipą žinojo asmeniškai V.Putinas. Tik jis galėjo sankcionuoti tokią operaciją. A.Litvinenka radioaktyviu poloniu Londone nunuodytas 2006 m.

Slapti turtai

Oficiali V.Putino alga siekia 110 tūkst. dolerių per metus. Suprantama, kad tai nei kiek neatspindi, kokios iš tiesų yra šio asmens pajamos, – teigė A.Szubinas.

„Mes matome, kaip V.Putinas leidžia susikrauti turtus savo draugams ir pasitelkęs valstybės valdomą žiniasklaidą marginalizuoja tuos, kurie apie tai nebijo kalbėti. Nesvarbu, ar kalba būtų apie Rusijos energetikos ūkį, ar valstybės užsakymus. Jis leidžia pelnytis tiems, kurie jam yra lojalūs ir persekioja tuos, kurie jam prieštarauja. Man tai yra korupcijos paveikslas“, – BBC sakė JAV Iždo departamento atstovas Adamas Szubinas, kuriam pavesta prižiūrėti Rusijai skirtų sankcijų vykdymą.

JAV sankcijas Rusijai ėmė taikyti 2014 m. Tuo pat metu pranešta, kad V.Putinas gali turėti stambių asmeninių investicijų šalies energetikos ūkyje, tačiau oficialių kaltinimų korupcija nenuskambėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino įkvėpti meno kūriniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino įkvėpti meno kūriniai

Sankcijos kelis kartus stiprintos ir apėmė vis daugiau fizinių bei juridinių asmenų.

BBC keletą kartų kreipėsi į JAV Iždo departamentą prašydama komentarų, tačiau iki šiol to padaryti taip ir nepavyko. A.Szubino interviu yra pirmasis po sankcijų Rusijai paskelbimo.

JAV Iždo departamento atstovas atsisakė komentuoti Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) 2007 m. ataskaitą, kurioje teigiama, kad V.Putino turtas gali siekti 40 mlrd. dolerių, tačiau jis patvirtino, jog Rusijos prezidentas valdo didžiulius turtus.

„Oficiali V.Putino alga siekia 110 tūkst. JAV dolerių per metus. Suprantama, kad tai nei kiek neatspindi, kokios iš tiesų yra šio asmens pajamos. V.Putinas turi daug patirties ir profesionalių žinių, kaip nuslėpti savo turtus“, – sakė pašnekovas.

2008 m. V.Putinui buvo užduotas klausimas apie jo pajamas. Žurnalistams ir visuomenės veikėjams susidomėjimą sukėlė Rusijos prezidento laikrodis, kurio kaina gerokai viršijo prezidento metines pajamas. V.Putinas atsakė: „Tai kliedesiai. Jie iškrapštė kažkokius snarglius ir jais ištepė popierių.“

„Ofšorinės“ bendrovės

Oligarchas R.Abramovičius V.Putinui padovanojo 35 mln. dolerių kainuojančią jachtą „Olympia“.

BBC pasikalbėjo su artimais V.Putinui šaltiniais, kurie valdo informaciją apie tikruosius prezidento turtus.

Buvęs Rusijos valstybinės laivybos kompanijos vadovas Dmitrijus Skarga papasakojo apie 35 mln. JAV dolerių vertės V.Putino jachtos statybą. 57 metrų „Olympia“ buvo dovana V.Putinui nuo oligarcho Romano Abramovičiaus.

„R.Abramovičiaus darbuotojai nuplukdė jachtą V.Putinui. 2002 m. kovo pabaigoje aš pats aplankiau šią jachtą. Tuo metu ji stovėjo Amsterdame ir ją valdė R.Abramovičiaus žmonės. Oficialiai teigiama, kad jachta priklauso oligarchui“, – nurodė D.Skarga.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Pasak jo, „Olympia“ V.Putinui buvo padovanota per „ofšorinę“ kompaniją. D.Skarga prisiminė, kad jo vadovaujamai bendrovei teko remontuoti šią jachtą, taip pat iš jos biudžeto buvo dengiami visos kitos susijusios išlaidos, nors ji priklausė ne valstybei, o fiziniam asmeniui – V.Putinui.

BBC apie jachtą paklausė ir R.Abramovičiaus, ir V.Putino administracijos. Oligarcho advokatai informaciją apie brangią dovaną pavadino gandais, o V.Putino atstovai bendrauti su BBC šia tema nepanoro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius