Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vladimiras Žirinovskis – klounas, kurio grasinimus Kremlius paverčia tikrove

Net ir margoje bei nenuspėjamoje Rusijos politikoje Vladimiras Žirinovskis išsiskiria savo agresyviais, šovinistiškais komentarais ir neprognozuojamu elgesiu. Televizijos eteryje kumščius į darbą paleidžiantis, ant oponentų baubiantis ir branduoline galia pasauliui grasinantis veikėjas dažnai tiesiog viešai išsako tą nuotaiką, kuri glūdi Rusijos visuomenės dugne.
Vladimiras Žirinovskis
Vladimiras Žirinovskis / „Scanpix“ nuotr.

Dešimtojo dešimtmečio pradžioje išgarsėjęs V.Žirinovskis greitai užsitarnavo „politikos klouno“ reputaciją, tačiau jo pasisakymai ekspertų dažnai vadinami Kremliaus „bandomaisiais šūviais“.

Vienas seniausių Rusijos liberalų demokratų partijos lyderio taikinių – Baltijos valstybės. V.Žirinovskio grasinimai Lietuvai, Latvijai ir Estijai beveik visada balansavo ties absurdo riba.

Jis siūlė rengti referendumus kiekvienoje Baltijos valstybėje, tikindamas, kad lietuviai, latviai ir estai patys balsuos, kad tik sugrįžtų į Rusijos glėbį. Prieš tai V.Žirinovskis viešai ragino statyti pasienyje su Baltijos valstybėmis milžiniškus ventiliatorius, kurie nukreiptų link jų radioaktyvias dulkes.

„Jie niekada nenorėjo gyventi laisvose valstybėse, jie vis dar mielai sugrįžtų į Sovietų Sąjungą“, – isterišku tonu vienoje televizijos laidoje klykė V.Žirinovskis.

Pasisakymus lydi paslaptingos provokacijos

Šie komentarai gal ir atrodytų tik pasiutusio šuns lojimas, tačiau po panašių politiko pasisakymo valdančiosios „Vieningosios Rusijos“ partijos nariai inicijavo aiškinimąsi, ar Baltijos valstybės teisėtu būdu pasitraukė iš Sovietų Sąjungos, pabrėždami, kad procese galėjo būti teisinių netikslumų.

V.Žirinovskis tikino, kad iki 2016 metų pabaigos Rusijos vėliava jau plevėsuos Kijeve, Taline, Rygoje ir Vilniuje.

Šį pasisakymą lydėjo Estijos saugumo tarnybos pareigūno Estono Kohvero pagrobimas, kuris, kaip parodė vėlesnis tyrimas, buvo atliktas Estijos teritorijoje. Vėliau E.Kohveras buvo iškeistas į Rusijos šnipą Aleksejų Dresseną.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Estonas Kohveras
Kadras iš filmuotos medžiagos/Estonas Kohveras

Šiais metais Rusijos naikintuvai prašvilpė netoli JAV eskadrinio minininko, taip Kremliui padėdami sukurti dar vieną provokaciją, privertusią Vakarus reaguoti griežta retorika.

Ragino siųsti karius į Ukrainą

2014 metų balandžio mėnesį prasiveržus ginkluotam konfliktui Rytų Ukrainoje. V.Žirinovskis kreipėsi į Rusijos Valstybės Dūmą, vadindamas valdžią Kijeve „chunta“ bei ragindamas prezidentą Vladimirą Putiną, įvesti tvarką Ukrainoje, o kartu ir nušluoti Ukrainą palaikančias Baltijos valstybes bei Lenkiją.

Nepaisant to, kad Rusija neigė, jog jos kariai aktyviai veikia Rytų Ukrainoje, tačiau NATO atstovai patvirtino ne tik karinės pagalbos, bet ir technikos permetimo faktą.

Ukrainos karo metu žuvo 9100 civilių ir karių, o dar 21 000 buvo sužeisti.

V.Žirinovskis skelbė, kad viena didžiausių jo svajonių yra „matyti rusų karius, besiplaunančius batus Indijos vandenyne“. Panašu, kad ir ši fantazija gali išsipildyti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Žirinovskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Žirinovskis

Kovo mėnesį Rusijos Ramiojo vandenyno laivyno atstovai lankėsi penkiose valstybėse, kur tarėsi dėl galimų ilgo nuotolio plaukiojimų. Laivyno atstovas Romanas Martovas patvirtino, kad vienas tikslų yra „parodyti Rusijos vėliavą Ramiajame ir Indijos vandenynuose“.

2008 metais vykusioje Rusijos prezidento rinkimų kampanijoje V.Žirinovskis -žadėjo uždaryti Rusijos sienas, aiškindamas, kad to imtųsi šalies saugumo labui.

„Jei manote, kad tai policinės valstybės bruožai, prašau, galvokite. Bet aš imsiuosi šių veiksmų“, – tuomet aiškino rusų politikas.

Norėjo Rusijos izoliacijos

Tai, kas 2008 metais atrodė kvaištelėjusio populisto paistalai, Vakarų sankcijų dėka tapo pakankamai realiu scenarijumi. Po Krymo aneksijos Rusija atsakė į Vakarų sankcijas, uždrausdama vakarietiškus maisto produktus.

Turkijai numušus Rusijos šturmo lėktuvą, Kremlius rekomendavo rusams nevykti atostogauti į populiariausia atostogų vieta tapusią Turkiją. Tuo metu federalinės saugumo tarnybos (FST) nariams, policininkams, ugniagesiams ir kitiems svarbių tarnybų darbuotojams draudžiama vykti atostogauti į užsienį.

„Facebook“ nuotr./V.Žirinovskis pozuoja gamtoje.
„Facebook“ nuotr./V.Žirinovskis pozuoja gamtoje.

Praėjusių metų rudenį vienas Rusijos politikas netgi viešai užsiminė apie sovietinių išvykimo į užsienį vizų grąžinimą. Nors vėliau ši idėja buvo aiškinama kaip neteisingai suprasta, tačiau viešojoje erdvėje ji tapo rimtų diskusijų dalimi.

2006 metais pasaulį sukrėtus paukščių gripui V.Žirinovskis ir vėl rėžė tiesmukiškiausią ir absurdiškiausią pasiūlymą. „Siųskime mūsų karius nuo Sočio iki Krymo, kad jie iššaudytų visus paukščius“, – rėkė politikos klounas.

Po aštuonerių metų Rusijos siųsti kariai išties pasirodė Kryme. Tiesa, ten jie užsiiminėjo ne paukščių naikinimu, o organizavo visus tarptautinius susitarimus sulaužiusią aneksiją.

Šie spalvingi faktai parodo, kad Rusijos politikos klounu laikomas V.Žirinovskis dažnai išreiškia agresiją ir slaptas intencijas, kurios tvyro ir Kremliaus koridoriuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius