Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos įšaldyti konfliktai: V.Putinas kaimyninėms šalims neleis gyventi gerai

Mažai kas tikisi, kad Minske pasiekti susitarimai bus vykdomi. Bet ir Vakarai nerodo didelių pastangų užtikrinti, kad teroristai pasitrauktų iš Rytų Ukrainos, rašo Foreignpolicy.com. Rusija, tuo tarpu, irgi nerodo ženklų, kad bus nutrauktas sekinantis hibridinis karas.
Petro Porošenka ir Vladimiras Putinas
Petro Porošenka ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Karas Ukrainoje yra dar vienas priminimas, kad Rusija jau seniai stengiasi destabilizuoti padėtį visose savo kaimynėse. Yra ženklų, kad Vladimiras Putinas stengsis užšaldyti konfliktą Ukrainoje tam, kad sutrukdytų Kijevui įgyvendinti gyvybiškai svarbias reformas. V.Putinas būtų daugiau nei patenkintas matydamas, jog konfliktas tęsiasi.

Vladimiras Putinas stengsis užšaldyti konfliktą Ukrainoje tam, kad sutrukdytų Kijevui įgyvendinti gyvybiškai svarbias reformas.

Taktika, kurią V.Putinas naudoja Ukrainoje, nėra naujiena, Rusijos vadovas seniai kursto konfliktus naudodamasis prorusiškai nusiteikusiais asmenimis. Visu tuo siekiama sužlugdyti šalių siekį eiti dekmokratijos keliu.

Pavyzdžiui, Gruzija, kuriai teko patirti Kremliaus inspiruotus neramumus Abchazijoje ir Pietų Osetijoje. Moldovą pančioja Padniestrė, dar viena įpūstos įtampos vieta. Rusija yra įkūrusi savo karines bazes visose trijose minėtose teritorijose. Šiuo metu Kremliaus planuose – dar labiau savęs link patraukti Abchaziją ir Pietų Osetiją, pasirašant strategines sutartis.

Didžiausias V.Putino rūpestis – įšaldyti konfliktus tose teritorijose ir neleisti reformuotis bei daryti viską, kad jos neįstotų į Vakarų organizacijas. Todėl vietoje to, kad galėtų skirti jėgas gyvenimo gerinimui, šalys turi spręsti įsisenėjusius teritorinius konfliktus.

Darys viską, kad Ukrainos ekonomika neatsigautų

Separatistų sukelti konfliktai yra kaip kuras Kremliaus mašinai, o organizuotas nusikalstamumas ir korupcija – oras, kuriuo kvėpuoja V.Putino sistema. Konfliktai duoda galimybę suteikti galių ir pinigais šerti Rusijos Federalinę saugumo tarnybą ir kariuomenę. Šios institucijos yra V.Putino galios šerdis. Kremlius Krymo aneksiją rodo kaip rusų teisių gynybą už Rusijos ribų. Tačiau tai iš tiesų yra didelis turto užgrobimas.

Organizuotas nusikalstamumas ir korupcija – oras, kuriuo kvėpuoja V.Putino sistema.

Kadangi ten, kur šeimininkauja V.Putino gerbėjai, klesti nusikalstamumas ir korupcija, tai kelia grėsmę Europos Sąjungai, kuri  dabar dar yra priversta sukti galvą, kaip sustabdyti terorizmo aktus planuojančius džihadistus.

Rytų Ukrainoje organizuotas nusikalstamumas ir korupcija ypač suklestėjo buvusio Maskvai lojalaus prezidento Viktoro Janukovyčiaus gimtajame regione – Rytuose.

Tas pats – ir Padniestrėje ir pietų Osetijoje, kuriose valdžią turi nusikaltėliai, lojalūs Maskvai.

Mokslininkas Markas Galeotti sako, kad metastazuojantis organizuotas nusikalstamumas yra tai, ką būtų galima įvardinti paramilitarizmu.

Vietos gangsteriai su Rusijos remiamomis pajėgomis tapo rimtu galvos skausmu Ukrainos valdžiai, kurios pagrindinis uždavinys – padėti šaliai atsigauti. Tokie Kremliaus įpūsti nusikaltėlių ir teroristų tinklai ieškos ryšių su korumpuotais biurokratais ir kitomis nusikaltėlių grupėmis Ukrainoje ir darys viską, kad šalies ekonomika neatsigautų.

Rusijai aneksavus Krymą, ten iš žmonių buvo atimtas turtas, verslai, korupcijos lygis išaugo milžiniškai.

V.Putinas bijo, kad suklestės demokratija

Labiausiai V.Putinas bijo to, kad aplink Rusiją sustiprės demokratiškos ir vakarietiškas vertybes propaguojančios valstybės, o tada rusai gali pamatyti, kad yra alternatyva V.Putino valdžios vertikalei. Tam, kad užgniaužtų valstybių bandymus reformuotis ir tapti vakarietiškomis, V.Putinas naudoja separatistus.

Įšaldyti konfliktai daro labai blogą įtaką tiek Ukrainai, tiek ir Gruzijai bei Moldovai. Kovoje už Ukrainą V.Putinas mėgins išlaikyti svertus ir išbandyti Kijevo galimybę įgyvendinti reformas, kartu tikintis, kad naftos kainos pradės augti.

Tačiau Rusijos ekonomikai ritantis į bedugnę, V.Putino išgyvenimo strategija gali tapti didesniu iššūkiu Vakarams. O būtent – nusikalstamumo ir korupcijos eksportas, naudojantis sau lojaliais žmonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius