Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 12 03 /12:12

Grėsmingas Vladimiro Putino pažadas Turkijai: Rusija niekada nepamirš išdavystės

Kreipdamasis į Rusijos parlamento žemuosius rūmus, federalinę asamblėją šalies prezidentas Vladimiras Putinas pažėrė kaltinimų JAV dėl nestabilios padėties Vidurio Rytuose bei tikino, kad terorizmą galima nugalėti tik jungtinėmis pastangomis.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Rusija

Kalbą Rusijos federacijos prezidentas pradėjo paskelbdamas tylos minutę, skirtą Sirijoje žuvusiems Rusijos lakūnams. Georgijaus salėje Rusijos lyderio kalbos klausėsi ir žuvusių karių artimieji.

Pasak V.Putino neramumus Vidurio Rytuose sukėlė tie, kurie „norėjo nuversti jiems nepatinkančius režimus ir įtvirtinti savo valdžią“. 

„Ir koks rezultatas? Jie sukėlė neramumus, sužlugdė valstybę, nukreipė žmones vieną prieš kitą, o tada, kaip mes sakome Rusijoje, nusiplovė rankas, atverdami kelius radikalams ir teroristams“, – barėsi Rusijos lyderis.

V.Putinas netiesiogiai įgėlė ne tik JAV, bet ir Turkijai, kuri numušė į jos oro erdvę įskridusį bombonešį Su-24.

„Kiekviena civilizuota valstybė turėtų prisidėti prie kovos prieš terorizmą, patvirtinti savo solidarumą nei kalbomis, o darbais. Tai reiškia, kad negali būti jokių dvigubų standartų, jokio bendradarbiavimo su teroristais, jokio bandymo pasinaudoti situacija savo naudai“, – kalbėjo V.Putinas, turėdamas galvoje Kremliaus kaltinimus Turkijos lyderio Recepo Tayyipo Erdogano aplinkai dėl prekybos „Islamo valstybės“ užgrobta nafta.

Prabilo apie naujas sankcijas

Susirinkusiai publikai, kurioje ir Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas su savo ištikimų rėmėjų būreliu, V.Putinas pažadėjo, kad Turkija neatsipirks tik keliomis sankcijomis. Jos laukia griežtesnis atsakas.

„Mes neplanuojame veltis į karinį konfliktą“, – tikino V.Putinas. „Bet jei kas nors mano, kad atlikęs tokį karo nusikaltimą atsipirks sankcijomis pomidorų įvežimui ar statybų sektoriui, labai klysta“, – grasino Rusijos lyderis.

„Niekada neužmiršime talkininkavimo teroristams; visada laikėme ir laikysime išdavystę pačiu žemiausiu ir gėdingiausiu elgesiu. Tegul tai žino tie Turkijoje, kurie veidmainiškai mėgina pateisinti save, savo veiksmus ir pridengti teroristų nusikaltimus“, – V.Putinas pareiškė skelbdamas savo metinį pranešimą įstatymų leidėjams.

„Tegul tai žino tie Turkijoje, kurie šovė mūsų pilotams į nugarą“, – pridūrė jis.

V.Putinas pareiškė, kad Rusija nenaudos šiurkščios karinės jėgos, atsakydama į Turkijos oro pajėgų ataką, bet perspėjo, kad Maskvos atsakas neapsiribos ekonominėmis sankcijomis.

„Iš mūsų nesulauks nervingos, isteriškos, pavojingos mums patiems ir visam pasauliui reakcijos, orientuotos į galbūt kokius nors išorinius efektus arba netgi į trumpalaikį panaudojimą vidaus politikoje. To nebus“, – sakė Kremliaus vadovas.

Sirijoje kovoja „dėl Rusijos saugumo“

„Sirijoje mūsų karinės pajėgos visų pirma kaunasi dėl Rusijos, dėl mūsų žmonių saugumo“, – kalbėjo V.Putinas, pridurdamas, kad būtent Sirijoje esantys teroristai gali kelti grėsmę šaliai, jei nuspręs sugrįžti.

„Jie gauna ginklų, pinigų, kaupia jėgas. Jei jie taps stipresni, ims laimėti, neišvengiamai grįš, kad keltų baimę ir neapykantą, sprogdintų, žudytų“, – sakė jis.

Rusijos lyderis pabrėžė, kad šie žmonės privalo būti sunaikinti dar būdami toli nuo Rusijos. Pasak jo, tai daroma su Sirijos režimo leidimu.

Pasveikino Didžiosios Britanijos prisijungimą

Dar prieš Vladimiro Putino kalbą švento Georgijaus salėje, kurioje jis kreipėsi į federalinės asamblėjos narius, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pasveikino britų sprendimą jungtis prie tarptautinės koalicijos, bombarduojančios teroro grupuotes Sirijoje.

„Mes toliau sveikiname bet kokius veiksmus, nukreiptus į kovą su terorizmu, kovą su „Islamo valstybe“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą.

„Aišku, manome, kad tuo atveju, jeigu šie veiksmai būtų suderint ir visi dalyvautų vieningoje koalicijoje, (tų smūgių) veiksmingumas galėtų būti reikšmingai padidintas“, – pridūrė jis.

Britanija prisidėjo prie JAV vadovaujamos bombardavimo kampanijos Sirijoje ketvirtadienį. Gynybos ministerija nurodė, kad Karališkųjų oro pajėgų naikintuvai „Tornado“ smogė vienai IS kontroliuojamai naftos gavybos vietai praėjus kelioms valandoms po to, kai parlamentas aiškia balsų dauguma pritarė pasiūlymui rengti tokius reidus.

Kai buvo paklaustas, ar Britanijos aviacijos smūgiai Sirijoje turi teisinį pagrindą, D.Peskovas atsakė: „Čia niekas nesikeičia. Čia netgi nesvarbu, ką mes galvojame. Tai tiesiog juridinis konstatavimas. Tarptautinės teisės požiūriu, vienintelė šalis, kuri (Sirijoje) veikia teisėtai, yra Rusijos Federacija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius