Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija atvėrė duris V.Putino sąjungininkui V.Jakuninui – Vakarų sankcijos nesutrukdė

Buvusiam Rusijos geležinkelių vadovui Vladimirui Jakuninui Berlynas išdavė vizą, kuri jam leidžia gyventi ir dirbti Vokietijoje. Toks sprendimas priimtas nepaisant to, kad V.Jakuninui dėl ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu JAV taiko sankcijas, skelba „Deutsche Welle“.
Vladimiras Jakuninas
Vladimiras Jakuninas / „Scanpix“ nuotr.

Išties artimu V.Putino sąjungininku laikomas V.Jakuninas, ilgai vadovavęs Rusijos valstybiniams geležinkeliams, neseniai buvo pastebėtas Vokietijos ambasadoje Maskvoje. Ten jam buvo išduota Vokietijos viza.

V.Jakuninas gavo Vokietijos nacionalinę vizą, kuri jam leidžia prašyti Europos Sąjungos Mėlynosios kortelės – leidimo teisėtai apsigyventi ir dirbti Bendrijos narės teritorijoje bei persikelti į kitą šalį narę dirbti aukštos kvalifikacijos darbo.

Vokietijoje ES Mėlynosios kortelės sistema veikia nuo 2012 metų. Lietuvoje – nuo 2013-ųjų sausio 1 dienos.

Nuotrauka, kurioje matomas iš Vokietijos ambasados Maskvoje vizų skyriaus išeinantis V.Jakuninas, pasidalino tūkstančiai rusų internautų.

Ją paviešino Maskvos miesto tarybos narys Dmitrijus Kločkovas, esą informacijos sulaukęs iš pažįstamo, kuris irgi kaip tik lankėsi ambasadoje.

„Nuotraukoje, kurią man atsiuntė draugas tiesiai iš ambasados, negirdėti, kaip pasakoma: „Pone Jakuninai, išduodame jums vizą šešiems mėnesiams, nes imigracijos biurui Berlyne trūksta erdvės“, – taip pat parašė D.Kločkovas.

Vokietijos nacionalinė viza paprastai išduodama trims mėnesiams ir tik ją gavus galima tikėtis leidimo gyventi šalyje.

Rusijos opozicijos politikas ir Kremliaus kritikas Dmitrijus Gudkovas feisbuke pasidalino D.Kločkovo paskelbta nuotrauka ir ironiškai pakomentavo: „Atrodo, kad netenkame (Jakunino).“

Ilgametis V.Putino bendražygis

70-metis V.Jakuninas laikomas vadinamojo V.Putino vidinio rato nariu. Sovietmečiu abu jie dirbo KGB, o susibičiuliavo žlugus Sovietų Sąjungai, kai dabartinis Rusijos prezidentas darbavosi Sankt Peterburgo merijoje.

V.Jakuninas ir V.Putinas taip pat vieni iš garsiojo „Ozero“ kooperatyvo – prabangių vilų komplekso 120 km į šiaurę nuo Sankt Peterburgo – steigėjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas (kairėje) ir Vladimiras Jakuninas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas (kairėje) ir Vladimiras Jakuninas

Daugelis kitų šio darinio kūrėjų, pavyzdžiui, bankininkas Jurijus Kovalčiukas ir buvęs švietimo ministras Andrejus Fursenka, dabar yra pasakiškai turtingi.

V.Jakuninas Rusijos geležinkelių vadovu dirbo 10 metų – iki 2015-ųjų, kai pasitraukė iš posto. Jis buvo susilaukęs kovotojo su korupcija Aleksejaus Navalno dėmesio.

V.Jakuninas yra aktyvus Rusijos stačiatikių bažnyčios rėmėjas ir periodiškai kritikuoja esą pernelyg liberalias Vakarų šalis.

A.Navalnas 2013-aisiais paskelbė 2 tūkst. kvadratinių metrų plotų komplekso prie Maskvos, priklausančio būtent V.Jakuninui, nuotraukas. Rusus įsiutino tai, kad viloje buvo įrengtas sandėlis prabangiems paltams, ir 2014 metas V.Jakuninas paskelbė pardavęs kompleksą.

ES sankcijų netaiko

Būtent įtariami artimi V.Jakunino ryšiai su V.Putinu tapo pagrindu JAV (ir Australijai) įtraukti rusą į juodąjį sankcijų, kuriomis Rusijos pareigūnai smaugiami už Krymo aneksiją, sąrašą.

Tiesa, ES sąraše V.Jakuninas neatsidūrė, todėl gali laisvai lankytis Bendrijos šalyse.

V.Jakuninas yra aktyvus Rusijos stačiatikių bažnyčios rėmėjas ir periodiškai kritikuoja esą pernelyg liberalias Vakarų šalis. Jis drąsiai viešai reiškia homofobija persmelktas mintis.

2016-aisiais V.Jakuninas Berlyne įkūrė tyrimų centrą „Civilizacijų dialogas“. Į šio centro veiklą mėginta įtraukti ir garsius Vokietijos ekspertus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Jakuninas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Jakuninas

Bet nemažai jų, pavyzdžiui, Vokietijos užsienio ryšių tarybos analitikas Stefanas Meisteris, atsisakė vos sužinojęs, kad institutą įsteigė būtent V.Jakuninas.

Tyrimų centro „Civilizacijų dialogas“ atstovas Grigorijus Levčenka „Deutsche Welle“ teigė, kad nereikėtų kurti „sąmokslo teorijų“ dėl V.Jakuninui išduotos Vokietijos vizos.

„Vizos, leidžiančios tau dirbti šalyje, kurioje veikia tavo organizacijos būstinė, gavimas yra normalus darbinis procesas. Vokietija – ne išimtis“, – pareiškė G.Levčenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius