Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 16 /17:20

Vokietija išsikvietė Irano pasiuntinį dėl naujausios Teherano egzekucijos

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pirmadienį antrą kartą per savaitę iškvietė Irano ambasadorių Berlyne dėl Teherano vykdomų egzekucijų, pranešė jos atstovas spaudai.
Berlyno aktyvistai išreiškė palaikymą protestams Irane
Berlyno aktyvistai išreiškė palaikymą protestams Irane / „AFP“/„Scanpix“

Christoferis Burgeris, paklaustas apie pranešimus, kad iraniečių pasiuntinys buvo iškviestas „dėl masinių žmogaus teisių pažeidimų ir egzekucijų bangos“, patvirtino šį žingsnį.

Iranas šeštadienį paskelbė įvykdęs mirties bausmę Britanijos ir Irano pilietybes turėjusiam buvusiam pareigūnui, nuteistam už šnipinėjimą Jungtinei Karalystei. Egzekuciją griežtai pasmerkė Vakarų vyriausybės ir tarptautinės teisių gynimo organizacijos.

61 metų Alireza Akbari buvo pakartas nuteisus jį už „pagedimą žemėje ir už tai, kad, perduodamas žvalgybinę informaciją, kenkė šalies vidaus ir išorės saugumui“, pranešė Irano teismų naujienų agentūra „Mizan Online“.

Pranešime teigta, kad A.Akbari, kuris buvo areštuotas daugiau kaip prieš dvejus metus, šnipinėjo britų žvalgybos tarnybai MI6 ir už tai gavo maždaug 2 mln. dolerių (eurų).

JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas sakė, kad buvo priblokštas šios egzekucijos.

Britanijai paskelbus, kad ji iškvies Teherano pasiuntinį, Iranas iškvietė britų ambasadorių pareikšti protesto dėl „kišimosi nesilaikant taisyklių“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pasmerkė „bjaurų ir barbarišką“ Teherano žingsnį.

A.Akbari, 1980–1988 metų Irano ir Irako karo veteranas, buvo areštuotas kažkuriuo metu nuo 2019-ųjų kovo iki 2020-ųjų kovo, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Viename Irano oficialiajame laikraštyje A.Akbari kartą buvo pavadintas buvusiu gynybos viceministru, dirbusiu Ali Shamkhani, kuris šiuo metu vadovauja Irano Aukščiausiajai nacionalinio saugumo tarybai.

A.Akbari taip pat dirbo karinio jūrų laivyno vado patarėju, vadovavo vienam Gynybos ministerijos tyrimų centro padaliniui, skelbė valstybinė žiniasklaida.

Teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ sako, kad po Kinijos Iranas paskiria daugiausiai mirties bausmių.

Iraną yra apėmę neramumai, kilę rugsėjo 16 dieną mirus 22 metų Mahsai Amini, suimtai už griežto Irano moterų aprangos kodo tariamą pažeidimą.

Dėl šių protestų mirti buvo nuteista 18 žmonių, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami oficialių pranešimų duomenys. Keturios mirties bausmės jau įvykdytos.

Vokietija ir Prancūzija praėjusį pirmadienį iškvietė atitinkamus Irano pasiuntinius, kad pareikštų protestą dėl Teherano kruvino susidorojimo su demonstrantais ir naujausių egzekucijų protestuotojams.

VIDEO: Mirties bausmių ir žiaurių susidorojimų su protestuotojais Irane akivaizdoje – Prancūzijos palaikymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius