Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 15 /18:13

Vokietija išsiuntė du rusų diplomatus dėl užsakyto nužudymo Berlyne

Vokietija išsiuntė du Rusijos diplomatus dėl buvusio čečėnų kovotojų vado nužudymo viename Berlyno parke, kurį, valdžios manymu, užsakė Maskva, trečiadienį pranešė užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.
Annalena Baerbock
Annalena Baerbock / „Scanpix“/AP nuotr.

„Šis nužudymas valstybės įsakymu, kaip šiandien nusprendė teismas, yra rimtas Vokietijos įstatymų ir suvereniteto pažeidimas“, – pareiškė A.Baerbock po to, kai už nusikaltimą vienas rusas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Ministrė sakė, kad trečiadienį į URM buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Vokietijoje Sergejus Nečajevas. Jam pranešta, kad du ambasados darbuotojai paskelbti nepageidaujamais asmenimis.

A.Baerbock nurodė, kad ankstesnę dieną kalbėdamasi su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ji sakė, jog Vokietija yra suinteresuota sąžiningu ir atviru apsikeitimu nuomonėmis.

„Vokietijos vyriausybė padarys viską, kas būtina, kad užtikrintų saugumą mūsų šalyje ir pagarbą mūsų teisėtvarkai“, – pridūrė vokiečių diplomatijos vadovė.

Berlyno teismas anksčiau trečiadienį pripažino Vadimą Krasikovą, kitaip – Vadimą Sokolovą, kaltu dėl 40 metų čečėnų kilmės Sakartvelo piliečio Tornikės Kavtarašvilio nužudymo Berlyno Tyrgarteno rajone 2019-ųjų rugpjūčio 23 dieną.

Teismas taip pat nutarė, kad šį nužudymą užsakė Rusija, o toks verdiktas veikiausiai padidins diplomatinę įtampą su Maskva.

„Rusijos valstybės institucijos įsakė kaltinamajam likviduoti auką“, – pareiškė Berlyno teismo pirmininkaujantis teisėjas Olafas Arnoldi.

Maskva pasmerkė šį Vokietijos teismo sprendimą, pavadinusi jį „politiniu“.

„Manome, kad šis nuosprendis yra šališkas, politiškai motyvuotas sprendimas, kuris labai pablogina ir taip sunkius Rusijos ir Vokietijos santykius“, – sakoma Rusijos ambasadoriaus Vokietijoje S.Nečajevo pranešime.

Pasak S.Nečajevo, minimas teismo sprendimas yra „akivaizdus nedraugiškas poelgis“, kuris „neliks be atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius