Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietija „netrukdytų“, jei Lenkija nuspręstų siųsti Vokietijoje pagamintus tankus į Ukrainą

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock Prancūzijos transliuotojui LCI pareiškė, kad Vokietija netrukdytų, jei Lenkija nuspręstų siųsti savo tankus „Leopard 2“ į Ukrainą.
Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock Hagoje
Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock Hagoje / „DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“

„Jei mums būtų užduotas toks klausimas, mes netrukdytume“, - sakė ji.

Šis klausimas kilo po to, kai sausio 20 d. Lenkijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Pawelas Jablonskis pareiškė, kad šalis gali siųsti tankus, net jei tam prieštarautų Vokietija.

Kalbėdamas privačiam radijui RMF FM, P.Jablonskis sakė, kad Lenkija yra „pasirengusi žengti tokį žingsnį“ po to, kai Varšuva ir kitos NATO sąjungininkės ragino Vokietiją duoti jiems leidimą.

„Scanpix“ nuotr./„Leopard 2“ tankas
„Scanpix“ nuotr./„Leopard 2“ tankas

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis sekmadienį išreiškė pasipiktinimą Vokietijos sprendimu netiekti Ukrainai tankų „Leopard“ ir pavadino šalies poziciją „nepriimtina“.

Berlynas nesiryžta Kyjivui nusiųsti savo sunkiasvorių tankų arba leisti kitoms valstybėms juos perduoti.

„Vokietijos požiūris yra nepriimtinas. Nuo karo pradžios praėjo beveik metai. Kasdien žūsta nekalti žmonės“, – naujienų agentūrai PAP sakė M.Morawieckis.

„Rusijos bombos niokoja Ukrainos miestus. Atakuojami civiliniai objektai, žudomos moterys ir vaikai“, – pridūrė Lenkijos premjeras.

Penktadienį maždaug 50 šalių susitarė suteikti Kyjivui milijardų dolerių vertės karinės įrangos, įskaitant šarvuočius ir amuniciją, reikalingą Rusijos pajėgoms atremti.

Tačiau Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius sakė, kad, nepaisant padidėjusių lūkesčių, „kalbant apie tankus „Leopard“, šiandien mes vis dar negalime pasakyti, kada bus priimtas sprendimas ir koks tai bus sprendimas“.

Vokietija yra šių tankų gamintoja, o Lenkijos premjeras taip pat sakė laukiantis „aiškaus pareiškimo“ iš Berlyno, ar šalys, turinčios „Leopard“, gali juos perduoti Ukrainai.

Lenkija paskelbė esanti pasirengusi Kyjivui pristatyti 14 tankų ir teigia, kad šį klausimą aptaria su maždaug 15 šalių.

Jei Berlynas atsisakys tiekti tankus Ukrainai, „mes sukursime „nedidelę koaliciją“ šalių, pasirengusių padovanoti dalį savo modernios įrangos, savo modernių tankų“, sakė M.Morawieckis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius