Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietija pasiruošusi vadovauti vienam iš keturių batalionų Baltijos šalyse

Vokietija yra pasiruošusi vadovauti vienam iš keturių tarptautinių NATO batalionų, kurie bus steigiami Baltijos šalyse ir Lenkijoje, antradienį paskelbė Vokietijos gynybos ministrė.
Į Lietuvą atvyko Vokietijos gynybos ministrė dr. Ursula von der Leyen
Į Lietuvą atvyko Vokietijos gynybos ministrė dr. Ursula von der Leyen / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Vokietija yra pasiruošusi imtis vaidmens kaip viena iš keturių kertinių šalių“, – žurnalistams Briuselyje sakė Ursula von der Leyen, atvykusi į NATO gynybos ministrų susitikimą.

Ji nepatvirtino, kad vokiečiai vadovaus Lietuvoje kuriamam batalionui, tačiau teigė, kad toks variantas svarstomas.

Lietuvos politikai anksčiau yra skelbę, kad Lietuvoje kuriamo bataliono pagrindą sudarys Vokietijos kariai.

NATO gynybos ministrai antradienį pritars minėtų keturių batalionų Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje steigimui, prasidedant susitikimui sakė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Michaelas Fallonas (Maiklas Falonas) antradienį žurnalistams taip pat patvirtino, kad šios šalies karių pagrindu bus kuriamas vienas iš batalionų.

„Šiandien galiu patvirtinti, kad Britanija vadovaus vienam iš keturių batalionų“, – teigė M.Fallonas.

„Tai turėtų siųsti labai stiprų vienybės, ryžto ir nusiteikimo signalą, kad ginsime Baltijos šalis ir Lenkiją“, – pridūrė jis.

Aljanso diplomatiniai šaltiniai BNS sakė, kad Didžioji Britanija turėtų vadovauti batalionui Estijoje.

Aljanso ministrai antradienį neplanuoja viešai paskelbti valstybių, kurios imsis vadovauti steigiamiems batalionams, nes tai planuojama padaryti per NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje.

Kiekvieno bataliono pagrindą sudarys vienos Aljanso valstybės kariai, o kitos šalys prie jo prisidės mažesniais pajėgumais. Naujienų agentūra „Reuters“ rašė, kad Jungtinės Valstijos, Vokietija ir Didžioji Britanija planuoja atsiųsti didžiąją dalį karių šiems kariniams vienetams, o ketvirtąja vadovaujančia šalimi gali tapti Kanada.

NATO teigia, kad papildomi pajėgumai į Rytų Europą siunčiami reaguojant į agresyvius Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Baltijos jūros regione. Anot Maskvos, tai kelia pavojų Rusijos saugumui, ir ji žada imtis atsakomųjų priemonių.

Po Krymo aneksijos 2014-aisiais Baltijos šalyse jau buvo sustiprinta oro policijos misija, padidintas karinių pratybų regione skaičius, atidaryti nedideli NATO štabai kiekvienoje Baltijos šalyje. Į Lietuvą, Latviją, Estiją ir Lenkiją Jungtinės Valstijos atsiunčia po rotuojamą kuopą karių. Reaguodami į Rusijos veiksmus Ukrainoje kiti sąjungininkai taip pat pradėjo dažniau siųsti savo pajėgas bendroms pratyboms, tačiau tai daro nereguliariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius