Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 24 /17:33

Vokietijos centro kairysis aljansas parengė sutartį dėl naujos vyriausybės

Vokietijos centro kairiųjų vadovaujamas partijų aljansas trečiadienį paskelbė sudaręs susitarimą suformuoti naują vyriausybę, kurioje pirmąkart per pastaruosius 16 metų pirmuoju smuiku grieš Socialdemokratų partija (SPD), sakoma koalicijos sutartyje, su kuria susipažino naujienų agentūra AFP.
Olafas Scholzas
Olafas Scholzas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Praėjus dviem mėnesiams po visuotinių rinkimų, kuriuose SPD įveikė kanclerės Angelos Merkel konservatyvią CDU-CSU koaliciją, socialdemokratai sudarė susitarimą su žaliaisiais ir libertarine Laisvąja demokratų partija (FDP), kad nauju kancleriu tarps dabartinis finansų ministras – 63 metų Olafas Scholzas.

Suvereni Europa bus naujosios Vokietijos vyriausybės užsienio politikos „raktas“, trečiadienį O.Scholzas.

„Mūsų, kaip ekonomiškai stiprios ir daug gyventojų turinčios šalies Europos širdyje, uždavinys – įgalinti, skatinti ir stumti į priekį šią suverenią Europą“, – kalbėjo būsimasis kancleris.

Dialogas su Rusija

Naujoji Vokietijos vyriausybė, formuojama socialdemokratų, žaliųjų ir liberalų, pasirengusi pradėti dialogą su Rusija, nurodoma trečiadienį paskelbtoje koalicinėje sutartyje.

„Vokietijos ir Rusijos santykiai yra gilūs ir daugialypiai. Be to, Rusija yra svarbi tarptautinė veikėja. Žinome, kokie svarbūs yra stabilūs ir tvirti santykiai, todėl ir toliau jų siekiame. Esame pasirengę konstruktyviam dialogui“, – nurodoma dokumente.

Ten pat priduriama, kad naujoji koalicija vystydama ryšius su Maskva atsižvelgs į kitų Europos šalių – „ypač mūsų partnerių Vidurio ir Rytų Europoje“ – interesus.

Premijos medikams

Formuojama Vokietijos vyriausybė išskirs milijardą eurų premijoms sveikatos priežiūros specialistams, dirbantiems kovos su COVID-19 pandemija priešakinėse linijose, trečiadienį pažadėjo būsimasis kancleris O.Scholzas.

„Ligoninėse ir namuose dirbantiems slaugytojams, kuriems keliami ypatingi reikalavimai, bus mokamos premijos“, – sakė O. Scholzas, pristatydamas naujas politikos gaires.

Jose nurodoma, kad buriama valdančioji koalicija „susitarė šiai slaugytojų priemokai išskirti milijardą eurų“.

Atsisakys anglių deginimo

Netrukus taip pat paskelbta, kad trys partijos, sudarysiančios naująją Vokietijos vyriausybę, planuoja, kad šalis laipsniškai atsisakys anglių deginimo iki 2030-ųjų – aštuoneriais metais anksčiau nei ketinta iki šiol, sakoma trečiadienį sudarytoje koalicijos sutartyje.

SPD, Žaliųjų partija ir liberali FDP siekia „paankstinti laipsnišką anglių atsisakymą, idealiu atveju – iki 2030 metų, ir palikti praeityje vidaus degimo variklių technologiją“, – sakoma dokumente. Partijos pridūrė, kad Vokietija sieks iki 2045 metų tapti klimatui neutrali.

Vokietijos libertarinė Laisvoji demokratų partija (FDP) būsimoje vyriausybėje vadovaus Finansų ministerijai, o Žaliųjų partija – Užsienio reikalų ministerijai ir naujai ministerijai, atsakingai už klimato ir ekonomikos politiką, sakoma koalicijos sutartyje, su kuria trečiadienį susipažino naujienų agentūra AFP.

„Žalieji vadovaus šioms ministerijoms: Užsienio reikalų ir Ekonomikos ir klimato apsaugos“, taip pat Šeimos reikalų, Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijoms, sakoma dokumente.

„FDP vadovaus finansams, teisingumui, susisiekimui ir skaitmeniniams reikalams, taip pat švietimui ir mokslui“, – nurodoma sutartyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius