Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos didžiajai koalicijai – ir vėl pavojus subyrėti

Vokietijos socialdemokratai, pastaraisiais metais sparčiai netenkantys populiarumo, renka naujus lyderius. Ši partija įeina į didžiąją valdančiąją koaliciją kartu su Krikščionių demokratų sąjunga (CDU), bet puikiai supranta: jei taip ir toliau, valdžią matys kaip savo ausis. Todėl gali būti, kad koaliciją socdemai suardys patys, rašo „Politico“.
Kandidatų į Vokietijos socialdemokratų partijos poros
Kandidatų į Vokietijos socialdemokratų partijos poros / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didžioji koalicija, Vokietijoje vadinama tiesiog GroKo, iš pažiūros subyrėti turėjo jau seniai.

GroKo, kurią sudaro kanclerės Angelos Merkel centro dešinieji ir socialdemokratai, purtė viena duobė po kitos – tai prėski rinkimų rezultatai, tai nešvari kova dėl postų.

Nors beveik pusė kadencijos vis dėlto įveikta, GroKo laukia iki šiol didžiausias iššūkis – socialdemokratai paskelbs lyderių rinkimų, kurie laikomi referendumu dėl vyriausybės likimo, rezultatus.

Pakeitė procesą

Socialdemokratai jau iškart po 2017 metų rinkimų nenoriai žvelgė į dar vienos didžiosios koalicijos galimybę – tokią formulę pasirinkus anksčiau, partijos reitingai smuko nuo maždaug 25 proc. iki 20 proc.

Tiesa, partijos nariai galiausiai nubalsavo už tolesnį GroKo darbą, skilimas socdemų stovykloje ir toliau matomas. Daugelis paprastų partijos narių ragina pasitraukti iš koalicijos su CDU ir taip priartinti pirmalaikius rinkimus.

Birželį, toliau leidžiantis socdemų reitingams, iš partijos vadovo posto jau pasitraukė Andrea Nahles, o nuo to laiko centro kairiesiems vadovauja savotiškas įtakingiausių partiečių triumviratas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Atsistatydinusi Vokietijos socialdemokratų partijos pirmininkė Andrea Nahles
AFP/„Scanpix“ nuotr./Atsistatydinusi Vokietijos socialdemokratų partijos pirmininkė Andrea Nahles

Šis lyderių ratelis rinkėjams pažadėjo: bus daugiau skaidrumo ir sprendimų priėmimo atsižvelgiant į masių nuomonę. O tokių permainų pradžia – naujųjų vadovų rinkimai.

Renkamas ne vienas lyderis – partijos taryba nusprendė, kad vadovų bus du, o tandemą sudarys vyras ir moteris.

Iki šiol beveik 150 metų Vokietijos socialdemokratai lyderius rinkdavo užkulisiuose, o didžiausią vaidmenį vaidindavo galingiausi partijos nariai. Tačiau dabar rinkimų procesas buvo atvertas visiems 425 tūkst. partiečių.

Negana to, renkamas ne vienas lyderis – partijos taryba nusprendė, kad vadovų bus du, o tandemą sudarys vyras ir moteris.

Kelios kampanijos savaitės, beveik dvi dešimtys debatų visoje šalyje, ir lenktynėse liko šešios kandidatų į lyderius poros. Balsavimas prasidėjo spalio viduryje, o jau šeštadienį planuojama paskelbti pirmojo rato rezultatus. Lapkritį – galutinis verdiktas.

Finansų ministro ambicijos

Šios savaitės pradžioje buvo balsavę apie trečdalį visų Socialdemokratų partijos narių, o kadangi apklausų nedaug, pasakyti kažką konkretesnio apie favoritus sunku.

Vis dėlto atrodo, kad pagal populiarumą kol kas pirmauja Michaelio Rotho, su Europos reikalais dirbančio valstybės sekretoriaus, ir Christinos Kampmann, politikės iš Šiaurės Reino–Vestfalijos žemės, pora.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Christina Kampmann ir Michaelis Rothas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Christina Kampmann ir Michaelis Rothas

Nacionaliniu mastu šie kandidatai nėra labai žinomi, bet jie išsiskiria jaunu amžiumi ir yra labai entuziastingi ES atžvilgiu. Tarkime, M.Rothas per rinkimų kampaniją drąsiai pareiškė: „Mūsų atsakymas Trumpui – Jungtinės Europos Valstijos.“

Kita vertus, 35 proc. respondentų mano, kad galiausiai nugalės duetas, kuriam vadovauja finansų ministras Olafas Scholzas – nors už šį tandemą pirmajame rate nebūtinai balsuotų dauguma.

O.Scholzas vokiečių mėgstamas, bet patys socialdemokratai jį vertina nevienareikšmiškai – esą ministras atstovauja partijos elitui ir prisidėjo prie krizės, kurioje centro kairieji yra atsidūrę.

O į tokius kaltinimus 61 metų O.Scholzui atsakyti nelengva. Buvęs klestinčio Hamburgo meras beveik visą savo karjerą tarnavo partijai – pavyzdžiui, kanclerio pareigas einant Gerhardui Schröderiui dirbo generaliniu sekretoriumi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olafas Scholzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olafas Scholzas

Socialdemokratų partijos vykdomajam komitetui O.Scholzas priklauso nuo 2001 metų, o jo kritikus labiausiai liūdina jo požiūris į šalies biudžetą. Visai kaip jo pirmtakas, konservatorius Wolfgangas Schäuble, socdemas pasisako už taupumą ir išlaidauti nenusiteikęs.

Be to, O.Scholzas, kurio porininkė – beveik niekuo nežinoma Rytų Vokietijos politikė Klara Geywitz, laikomas garantija, kad toliau dirbs GroKo.

Socdemų skaičiavimai

Per vienus debatus Hanoveryje žiūrovas tiesiai paklausė O.Scholzo: „Olafai, jūs pripažįstate, kad esate GroKo gerbėjas, tad kodėl koalicijos oponentai turėtų jus remti?“

Tiesiai finansų ministras taip ir neatsakė – jis pabandė nukreipti kalbą. Tad nenuostabu, kad net artimiausi O.Scholzo bendražygiai pripažįsta, jog prielankumas GroKo yra jo Achilo kulnas.

Socdemams pavojinga tai, kad pasitraukimas iš GroKo, kuris reikštų pirmalaikius rinkimus, partijai gali kainuoti daugiau nei pasilikimas koalicijoje.

„Tiesą sakant, niekas nežino, kaip visa tai pasibaigs“, – galiausiai pareiškė vienas įtakingas socialdemokratas iš Hamburgo.

Centro kairei apsispręsti, kaip judėti į priekį, sunku ir todėl, kad, skirtingai nei socialdemokratai, visos Vokietijos rinkėjai GroKo vertina palankiai. Rugsėjį daugiau nei 60 proc. vienos apklausos dalyvių norintys, kad didžioji koalicija užbaigtų kadenciją, kurios finišas – 2021 metų rudenį.

Analitikų teigimu, socdemams pavojinga tai, kad pasitraukimas iš GroKo, kuris reikštų pirmalaikius rinkimus, partijai gali kainuoti daugiau nei pasilikimas koalicijoje.

Istorija liudija, kad būtent taip greičiausiai ir atsitiktų. Rinkėjų parama Vokietijos liberaliajai Laisvųjų demokratų partijai sumenko, kai jos lyderiai 2017-aisiais staiga nutarė nepriimti pasiūlymo sudaryti koaliciją su CDU ir žaliaisiais.

Tada, per praėjusius rinkimus, Laisvieji demokratai solidžiai aplenkė žaliuosius. Bet dabar liberalus remia mažiau nei 10 proc. rinkėjų, o žaliuosius – daugiau nei 20 proc.

„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel Bundestage
„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel Bundestage

Liberalams atsitraukus, A.Merkel tiesiog nebegalėjo nesvarstyti apie dar vieną GroKo – daugelis politikų tada sutiko, kad toks variantas blogas, bet geresnis už visus kitus. Regis, panašiai galvoja ir šalies rinkėjai.

Tačiau socdemai, nekenčiantys ir GroKo, ir sakančiųjų, kad „alternatyvūs variantai tik blogesni“, dar turi vieną paskutinę galimybę. Kokią?

Dvi iš šešių rinkimuose dalyvaujančių porų nepritaria GroKo darbui. Tai reiškia didelę galimybę, kad O.Scholzas, prasibrovęs į antrąjį rinkimų ratą, turės kovoti su didžiosios koalicijos kritikais.

Dar viena apklausa neseniai parodė, kad tarp lyderių turėtų būti ir buvusio Šiaurės Reino–Vestfalijos žemės finansų ministro Noberto Walterio-Borjanso bei parlamentarės Saskios Esken tandemas. Ši pora labai nepatenkinta GroKo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius