Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietijos ekonomikos ministras S.Gabrielis varžysis su A.Merkel dėl kanclerio posto

Vokietijos ekonomikos ministras, Socialdemokratų partijos lyderis Sigmaras Gabrielis nusprendė varžytis su Angela Merkel dėl kanclerio posto šių metų rinkimuose, antradienį pranešė laikraštis „Bild“.
Sigmaras Gabrielis.
Sigmaras Gabrielis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

57 metų S.Gabrielis šiuo metu yra šalies vicekancleris ir vadovauja ekonomikos ministerijai bei Socialdemokratų partijai (SPD), priklausančiai plačiajai koalicijai su A.Merkel Krikščionių demokratų sąjunga (CDU).

62-ejų A.Merkel lapkritį paskelbė sieksianti būti perrinkta ketvirtai kadencijai per rugsėjį numatomus visuotinius rinkimus. Politikė vis dar išlaiko nemažą populiarumą, nors jos liberali prieglobsčio suteikimo politika sulaukia kritikos.

Visgi S.Gabrielis vis dar svarstė, ar jam verta kandidatuoti, nes jo populiarumo reitingai itin prasti.

Kaip rašė „Bild“, nors oficialaus pareiškimo laukiama ne anksčiau nei sausio 29-ąją, S.Gabrielis jau apsisprendė dalyvauti rinkimuose.

Pasak laikraščio, 72 metų buvęs kancleris Gerhardas Schroederis ne kartą jam patarė aiškiai pasakyti, kad jis norįs užimti šalies vadovo postą.

S.Gabrielio galimas apsisprendimas kandidatuoti į kanclerio postą reiškia, kad M.Schulzas pakeis F.W.Steinmeierį ir taps šalies diplomatijos vadovu.

Greičiausiai ekskanclerio palaikymas išsklaidė S.Gabrielio abejones, nors jo reitingai žemesni nei kitų SPD narių, tokių kaip kadenciją baigiančio Europos Parlamento pirmininko Martino Schulzo ar užsienio reikalų ministro Franko-Walterio Steinmeierio.

Pastarasis ateinantį mėnesį greičiausiai bus išrinktas naujuoju Vokietijos prezidentu.

Pasak „Bild“, S.Gabrielio galimas apsisprendimas kandidatuoti į kanclerio postą reiškia, kad M.Schulzas pakeis F.W.Steinmeierį ir taps šalies diplomatijos vadovu.

Tuo tarpu SPD valdyba socialiniame tinkle „Twitter“ paneigė, kad buvo priimtas toks sprendimas.

„Esame sužavėti žiniasklaidos susidomėjimu SPD! Tačiau kanclerio klausimas yra tik spėlionės. Faktas toks: nuspręsime tai sausio 29-ąją“, – sakoma partijos pranešime.

Visuomenės apklausos rodo, kad A.Merkel CDU aiškiai pirmauja – ją palaiko 37 proc. apklaustųjų. Tuo tarpu SPD remia apie 20 proc. rinkėjų.

„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel
„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel

Radikalaus dešiniojo sparno populistinės partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) reitingai šiuo metu siekia apie 15 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius