Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietijos ekonomikos ministras: žadėjome apginti Ukrainą nuo Rusijos, bet nenorėjome jos matyti NATO

Europa ir NATO padarė klaidą Ukrainos atžvilgiu, neleisdamos tapti jai NATO nare, pareiškė Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas, duodamas interviu dienraščiui „Frankfurter Allgemeine“.
Robertas Habeckas
Robertas Habeckas / Imago / Scanpix nuotr.

Politikas apgailestavo, kad Vakarai buvo nenuoseklūs santykiuose su Ukraina ir Rusija.

„Europa, NATO, Vakarai darė klaidą, laikydami atviras duris Ukrainai ir tuo pačiu metu kalbėdami: jums ten negalima. Tai erzina. Ukraina jautėsi patekusi į spąstus tarp dviejų ugnių. Iš vienos pusės, ji buvo raginama dirbti demokratijos ir laisvės kryptimi, žiūrėti į Vakarus, iš kitos pusės, jai nebuvo leista prisijungti.

Mes žadėjome apsaugą nuo Rusijos, bet nenorėjome matyti Ukrainos kaip NATO partnerės; mes smerkėme Krymo aneksiją, kaip tarptautinės teisės pažeidimą, bet pastatėme „Nord Stream 2“, mes norėjome, kad Ukraina gintų save – ir, tokiu būdu, Europos saugumą – bet, prašytume, ne mūsų ginklais. Turime pripažinti, kad mūsų pozicija buvo nenuosekli“, – pareiškė R.Habeckas.

Kalbant apie tai, ar buvo galima užkirsti kelią Rusijos agresijai prieš Ukrainą, R.Habeckas pažymėjo: „Jeigu dabar pažvelgtume į praeitį, tai yra daugybė momentų, kai teoriškai buvo galima pasielgti kitaip. Kiekvienas toks momentas būtų atvedęs prie kitokio scenarijaus.“

Paklaustas, ar bus įvykdytas Ukrainos prašymas uždaryti oro erdvę virš jos, jis sakė: „Vokietija daro tai, ką gali, bet dėl pateisinamų priežasčių susilaiko nuo to, kad netaptų paties karo dalyve. Tada mes jau turėtume kitokį scenarijų, tada tarp NATO ir Rusijos būtų karo būklė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius