TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po „Germanwings“ lėktuvo katastrofos Vokietijos gydytojai ragina kruopščiau tikrinti pilotų sveikatą

Su Vokietijos aviacijos sektoriumi susiję gydytojai antradienį pareiškė, kad pilotų sveikata turėtų būti kruopščiau tikrinama, atsižvelgiant į 150 žmonių gyvybių nusinešusios oro bendrovės „Germanwings“ lainerio katastrofos Prancūzijos Alpėse pamokas.
Andreasas Lubitzas
Andreasas Lubitzas / „Scanpix“/AP nuotr.

Reaguodamas į prokurorų pareiškimus, kad to lėktuvo antrasis pilotas Andreasas Lubitzas kovo 24 dieną sąmoningai sudaužė į Diuseldorfą skridusį lainerį, nors tai dienai jam buvo išrašytas nedarbingumo lapelis, Vokietijos pilotų gydytojų asociacijos vadovas paragino sugriežtinti sveikatos patikros tvarką.

„Pasisakome už dažnesnius ir nuodugnesnius pilotų laboratorinius tyrimus“, – asociacijos vadovas Hansas-Werneris Teichmuelleris sakė dienraščiui „Die Welt“.

„Mums reikia matyti rezultatus, kurie taip pat padėtų rasti psichotropinių vaistų ir narkotikų pėdsakus“, – pabrėžė jis.

Šiuo metu per kasmetines sveikatos patikras pilotams turi būti atliekami šlapimo, hemoglobino kiekio, kai kada – gliukozės kiekio kraujyje tyrimai.

Atliekant įprastą kraujo tyrimą, galima aptikti tik netiesioginių per didelio alkoholio vartojimo pėdsakų, o narkotikų vartojimas nediagnozuojamas, rašo „Die Welt“.

H.W.Teichmuelleris sakė, kad įprastose pilotų sveikatos anketose taip pat nepateikiami duomenys apie kepenų ir inkstų veiklą, cholesterolio kiekį kraujyje.

Tuojau po „Germanwings“ lainerio katastrofos Vokietijos pilotų gydytojų asociacijos viceprezidentas Uwe'as Beiderwellenas sakė nepritariantis reguliariems pilotų psichologiniams tyrimams.

Vokietijos prokurorai pranešė, kad A.Lubitzui buvo nustatytas polinkis į savižudybę „keleriais metais anksčiau“, kai jis dar nebuvo tapęs pilotu, tačiau pastaruoju metu gydytojai nepastebėjo jokių ženklų, įspėjančių apie norą pakenkti sau ir kitiems.

Kita vertus, A.Lubitzas tebesilankydavo pas neurologus ir psichiatrus, kurie jį ne kartą buvo atleidę nuo darbo – įskaitant avarijos dieną.

Federalinio aviacijos biuro (LBA), išduodančio pilotų licencijas, atstovė sekmadienį sakė naujienų agentūrai AFP, kad Vokietijos oro vežėjų flagmanė „Lufthansa“, esanti „Germanwings“ pirminė įmonė, nebuvo pateikusi jai „jokios informacijos apie ankstesnę A.Lubitzo sveikatos būklę“.

Dienraštis „Bild“, cituodamas tyrėjų gautus medicinos dokumentus, praėjusią savaitę nurodė, kad A.Lubitzas buvo sakęs savo gydytojams, kad vartoja antidepresantus ir lengvą trankvilizatorių „Lorazepam“, vartojamą padidėjusiam nerimui gydyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius