Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos kanclerė Angela Merkel spaus Vengrijos lyderį apsispręsti dėl vertybių

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį atvyksta vizito į Budapeštą, kur, kaip manoma, spaus Vengrijos vyriausybės vadovą Viktorą Orbaną dėl jo glaudžių ryšių su Rusija ir rasizmo apraiškų šioje Europos Sąjungos (ES) šalyje. Tai bus pirmasis A.Merkel vizitas Vengrijoje nuo tada, kai prieštaringai vertinamas V.Orbanas 2010 metais atėjo į valdžią, ir jis vyks likus dviem savaitėms iki Rusijos prezidento Vladimiro Putino planuojamo apsilankymo Budapešte vasario 17 dieną.
Angela Merkel
Angela Merkel / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dešiniųjų pažiūrų V.Orbanas sukėlė susirūpinimą Vakarų šalyse dėl savo reformų, kurios, anot kritikų, kelia pavojų demokratijai. Šiuo metu jis laikomas vienu iš artimiausių V.Putino sąjungininkų Bendrijoje.

Vengrija palaikė pernai paskelbtas ES sankcijas Rusijai, bet reiškė dėl jų abejones, sakydama, kad blokas „šovė sau į koją“, susigadindamas prekybos ryšius su Maskva.

Be to, V.Orbanas gyrė Rusiją kaip „neliberalios demokratijos“ pavyzdį, kurį jis pageidauja įdiegti savo šalyje. Vengrijos lyderis taip pat pasirašė 12,5 mlrd. eurų vertės kontraktą su Rusija dėl šalies branduolinės jėgainės plėtros.

Vis dėlto pagrindinė Vengrijos prekybos partnerė neabejotinai yra Vokietija. Vengrijoje veikia apie 6 tūkst. vokiečių įmonių, įskaitant automobilių gamintojas „Audi“ ir „Daimler“, suteikiančių darbo apie 300 tūkst. žmonių.

Sekmadienį, A.Merkel vizito išvakarėse, apie 4 tūkst. vengrų Budapešte surengė prieš V.Orbano politiką nukreiptą demonstraciją, ragindami Vokietijos kanclerę spausti premjerą dėl jo ryšių su Kremliumi.

„Noriu, kad Merkel nubrėžtų liniją ir perspėtų Orbaną nebūti per daug meiliam Rusijai“, – naujienų agentūrai AFP sakė protesto akcijoje dalyvavusi 54 metų vaistininkė Maria Miklosi, kuri laikė ES vėliavą.

„Noriu, kad Merkel nubrėžtų liniją ir perspėtų Orbaną nebūti per daug meiliam Rusijai“, – naujienų agentūrai AFP sakė protesto akcijoje dalyvavusi 54 metų vaistininkė Maria Miklosi, kuri laikė ES vėliavą.

Per Vokietijos lyderės vizitą taip pat tikriausiai bus iškeltas rasizmo Vengrijoje klausimas. A.Merkel atstovas praeitą savaitę kalbėjo apie Berlyno „susirūpinimą“ dėl ultradešiniosios partijos „Jobbik“, kuri yra antroji pagal dydį šalies parlamente.

A.Merkel ir V.Orbanas planuoja surengti bendrą spaudos konferenciją 12 val. 10 min. Grinvičo (14 val. 10 min. Lietuvos) laiku. Kanclerė taip pat ketina pasakyti kalbą vokiškame Andrassy universitete, taip pat aplankyti Budapešto sinagogą, kuri yra didžiausi Europoje žydų maldos namai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius