Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietijos ministrė pradėjo pirmąją per 26 metus vyriausybinio lygio kelionę į Taivaną

Vokietijos švietimo ministrė antradienį pasirašė technologinio bendradarbiavimo susitarimą su Taivanu ir taip pradėjo pirmąjį per 26 metus Vokietijos ministrų kabineto vizitą į šią salą.
Vokietijos švietimo ministrė Bettina Stark-Watzinger
Vokietijos švietimo ministrė Bettina Stark-Watzinger / „Zuma press“/„Scanpix“

Bettina Stark-Watzinger pasirašė mokslo ir technologijų susitarimą su Taivano nacionaline mokslo ir technologijų taryba (NSTC) pirmąją kelionės, kuri greičiausiai sulauks Kinijos kritikos, dieną.

Pekinas šią demokratinę salą laiko savo teritorija, kurią vieną dieną ketina užimti, jei reikės – jėga. Kinija nuolat priešinasi oficialiems Taivano ir jo tarptautinių partnerių kontaktams.

Ji padidino karinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą, reaguodama į gausius Jungtinių Valstijų, Europos ir kitų šalių politikų vizitus į Taivaną.

Per pasirašymo ceremoniją Taibėjuje B.Stark-Watzinger sakė, kad jai „labai malonu ir didelė garbė“ būti pirmąja per daugiau nei du dešimtmečius Taivane apsilankiusia Vokietijos vyriausybės ministre.

„Šiuo susitarimu siekiama stiprinti bendradarbiavimą remiantis demokratinėmis vertybėmis, skaidrumu, atvirumu, abipusiškumu ir mokslo laisve“, – teigė ji.

Jos kelionė įvyko praėjus dviem mėnesiams po to, kai į Taivaną atvyko aukšto rango Vokietijos parlamento delegacija. Tą vizitą Pekinas griežtai kritikavo.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad šalis „griežtai nepritaria piktavališkam“ ministrės vizitui.

„Kinija oficialiai protestavo ir išreiškė didelį nepasitenkinimą Vokietijos puse Pekine ir Berlyne“, – antradienį per eilinę spaudos konferenciją sakė atstovas spaudai Wang Wenbinas.

Jis sakė, kad Kinija paragino Vokietiją „nedelsiant nutraukti savo sąmokslą ir bendravimą su Taivano separatistinėmis jėgomis, nedelsiant nustoti siųsti joms klaidingą signalą ir nedelsiant nustoti naudoti Taivano klausimą kišimuisi į Kinijos vidaus reikalus“.

Paklausta apie Kinijos nepritarimą vizitui, B.Stark-Watzinger atsisakė komentuoti.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija praėjusią savaitę dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą laikytis „vienos Kinijos“ politikos, pagal kurią Vokietija palaiko oficialius dvišalius ryšius su Pekinu, tačiau taip pat palaiko „glaudžius ir gerus ryšius su Taivanu“.

NSTC vadovas Wu Tsung-tsongas sakė, kad ši kelionė yra įprastų mainų dalis.

Susitarimas apima bendrus mokslinius tyrimus keliose srityse, įskaitant puslaidininkius ir dirbtinį intelektą.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Taivano technologijų milžinė TSMC šiuo metu derasi dėl savo pirmosios gamyklos Europoje statybos Vokietijoje.

Gruodžio mėnesį bendrovė teigė, kad „nėra konkretaus plano“ steigti gamyklas Vokietijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius