Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos pareigūnas: jei norime sutarti su JAV, reikia stabdyti „Nord Stream 2“ statybas

Vokietijos transatlantinių santykių koordinatorius Peteris Bayeris trečiadienį paragino skelbti rusiško dujotiekio „Nord Stream 2“ statybų moratoriumą. Tai gali liudyti, kad Berlyno pozicija šiuo aštriu klausimu keičiasi, skelbia „Politico“.
Vamzdžiai dujotiekiui „Nord Stream 2“
Vamzdžiai dujotiekiui „Nord Stream 2“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šis projektas yra rimta kliūtis transatlantinių santykių atnaujinimui, – pareiškė P.Bayeris. – Amerikiečiai ne tik tikisi, kad mes pakeisime retoriką. Jie tikisi, kad mūsų veiksmai kalbės patys už save. Todėl aš pasisakau už „Nord Stream 2“ statybų moratoriumą.“

P.Bayeris yra Vokietijos federalinės užsienio reikalų ministerijos darbuotojas. Į žurnalistų klausimus, ar tokia jo pozicija atitinka ir jau kitokį visos vyriausybės požiūrį, ministerija kol kas nereagavo.

Kanclerė Angela Merkel gruodį teigė, kad jos parama dujotiekiui „visiškai nesikeičia“. O sausį pridūrė, kad sankcijos, kurias projekte dalyvaujančioms kompanijoms paskelbė buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija, jai atrodo „ne OK“.

Pačiose JAV spaudimas prezidentui Joe Bidenui agresyviau stabdyti „Nord Stream 2“ statybas pastarosiomis savaitėmis tik didėjo.

Įtakingas JAV senatorius, respublikonas Tedas Cruzas ir toliau blokuoja svarbių Valstybės departamento pareigūnų tvirtinimą. Jis teigia, kad J.Bideno administracija prieš tai turi paskelbti sankcijas dujotiekio statybose dalyvaujančioms kompanijoms, nes jas pernai priėmė Kongresas.

„Scanpix“ nuotr./Tedas Cruzas
„Scanpix“ nuotr./Tedas Cruzas

Amerikos valstybės sekretorius Antony Blinkenas praėjusią savaitę pavadino „Nord Stream 2“ projektu, kuris yra „blogas Europai ir blogas Jungtinėms Valstijoms“. Vis dėlto J.Bidenas nenori labai pyktis su sąjungininkais Europoje.

„Nord Stream 2“ jau beveik baigtas – liko nutiesti mažiau nei 150 km vamzdžių Vokietijos ir Danijos teritoriniuose vandenyse. „Gazprom“ praėjusią savaitę skelbė, kad dujotiekio statybos finišuos dar šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius