Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos prokuratūra nustatė antrą galimą įtariamąjį dėl nužudymo Tyrgartene

Vokietijos prokuratūra ir federalinė kriminalinė policija nustatė antrą galimą įtariamąjį, tirdama didelio atgarsio sulaukusią žmogžudystę, pernai įvykdytą Berlyno Tyrgarteno rajone, penktadienį pranešė savaitraštis „Der Spiegel“.
Vokietijos policija
Vokietijos policija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

40-metis Sakartvelo pilietis Zelimchanas Changošvilis praeitų metų rugpjūčio 23 dieną buvo nužudytas Berlyno Tyrgarteno parke dviem iš arti paleistais šūviais į galvą. Šis incidentas įvyko už kelių minučių kelio nuo Vokietijos parlamento ir kanclerio būstinės. Kaip pranešama, nužudytasis anksčiau buvo vienas iš čečėnų kovotojų vadų ir kovojo su Rusijos pajėgomis Čečėnijoje.

Dėl įtariamo ryšio su šiuo nusikaltimu anksčiau buvo sulaikytas vienas Rusijos pilietis.

Vokietijos institucijų teigimu, šalies teisėsaugos institucijos kreipėsi į Rusiją, prašydamos suteikti pagalbą tyrėjams, tačiau pastaroji neteikė informacijos. Dėl to Vokietija paskelbė nepageidajamais asmenimis du Rusijos ambasados ​​Vokietijoje darbuotojus. Atsakydama Rusija išsiuntė du Vokietijos diplomatinės atstovybės Maskvoje darbuotojus.

Pasak „Der Spiegel“, tyrėjai mano, kad Rusijos pilietis iš Sankt Peterburgo, įvardijamas kaip Romanas D., galėjo būti susijęs su žmogžudystės rengimu. Kai Romanas D. kreipėsi dėl Šengeno vizos, jis pateikė „įtartinus duomenis“, rašo „Der Spiegel“.

„Šie duomenys atskleidžia stebinančių panašumų su duomenimis, kuriuos įtariamasis Krasikovas panaudojo savo suklastotai tapatybei. Abu tvirtino, kad jie dirbo inžinieriais Sankt Peterburgo uždarojoje akcinėje bendrovėje „Rust“, nors pagal oficialius duomenis įmonė praktiškai nevykdė veiklos“, – teigiama straipsnyje.

Be to, sulaikyti kaltinamieji Vadimas Krasikovas ir Romanas D. tą pačią dieną pateikė dokumentus užsienio pasams ir Šengeno vizai gauti. Tyrėjų nuomone, „Romanas D.“ taip pat nėra tikras asmens vardas.

Iki šiol nenustatyta, ar Romanas D. dalyvavo nusikaltime bei koks buvo jo vaidmuo. Visgi Vokietijos generalinė prokuratūra mano, kad antrojo įtariamojo vaidmuo atliekant nusikaltimą yra reikšmingas – nepaisant to, kad Romanas D. nužudymo metu 2019 metų rugpjūčio 23 dieną neabejotinai buvo už Europos Sąjungos ribų. Jo automobilis, kuriuo įtariamasis atvyko į ES ir kuris buvo įregistruotas likus dviem savaitėms iki atvykimo, tada jau buvo išvykęs iš Šengeno zonos „Baltarusijos kryptimi“.

„Esama duomenų, įskaitant mobiliųjų telefonų duomenis, kad abu vyrai prieš keletą mėnesių iki nusikaltimo buvo Maskvos Orechovo-Zujevo priemiesčio zonoje. Čia treniruojasi specialiosios FSB pajėgos. Dar vienas sutapimas?“ – klausė leidinys.

Anksčiau šį mėnesį Rusijos ambasadorius Vokietijoje Sergejus Nečiajevas buvo iškviestas į Vokietijos užsienio reikalų ministeriją pokalbio.

Ambasadorius buvo iškviestas, kai Vokietijos generalinė prokuratūra pateikė kaltinimus Rusijos piliečiui, sulaikytam dėl žmogžudystės Tyrgartene byloje.

Vokietijos žiniasklaida jį vadina dviem vardais – Vadimu Krasikovu ir Vadimu Sokolovu.

Pasak ministerijos, kaltinamasis gavo „Rusijos Federacijos centrinės valdybos žinybos užsakymą likviduoti čečėnų kilmės Gruzijos pilietį Tornikę K.“

Pasak Vokietijos generalinės prokuratūros, „tokio „užsakymo“ priežastis buvo ta, kad Tornikė K., dar žinomas kaip Zelimchanas Changošvilis, 2000–2004 metais kovojo separatistų pusėje per Čečėnijos karą. Remiantis tyrimu, Rusijos teisėsaugos institucijos įvardijo „Tornikę K.“ teroristu.

V.Krasikovas įtariamas žmogžudyste ir ginklų laikymą reglamentuojančio įstatymo pažeidimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius