-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos ultradešinioji AfD renka naujus lyderius, stiprėjant radikalams

Vokietijos kraštutinė dešinioji partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) šeštadienį rinks savo naujus lyderius, jos radikaliajam sparnui siekiant padidinti savo įtaką po virtinės pergalių per rinkimus.
2018 metais vykęs AfD („Alternatyva Vokietijai“) suvažiavimas
2018 metais vykęs AfD („Alternatyva Vokietijai“) suvažiavimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prieš imigrantus nusistačiusios partijos radikaliųjų pažiūrų veikėjai įgijo pranašumą po virtinės laimėjimų per rugsėjį ir spalį šalies rytiniuose regionuose vykusius rinkimus, sukėlusius nerimą daugeliui šalyje ir užsienyje.

AfD priešinantį vaidmenį Vokietijoje pabrėžia prasidėjusi protesto demonstracija prie suvažiavimo vietos Braunšveigo mieste. Ten tūkstančiai demonstrantų susirinko išreikšti savo nusistatymo prieš, anot jų, rasistinę partiją.

Penktadienį vakare apie tūkstantis juodai apsirengusių protestuotojų pražygiavo miesto centrinėmis gatvėmis, sureagavę į vienos antifašistų grupės raginimą.

Automobilių gamybos milžinė „Volkswagen“, kurios logotipas yra ant suvažiavimų rūmų, kur vyks AfD konferencija, paprašė jos ženklą uždengti.

Pačioje salėje taip pat veikiausiai tvyros nemenka įtampa. 78 metų Alexander'as Gaulandas ketina pasitraukti iš partijos prezidiumo, o 58 metų Joergas Meuthenas sieks apginti savo vietą nuo iššūkį metusių partijos radikalų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alexanderis Gaulandas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alexanderis Gaulandas

Radikaliosios frakcijos „Fluegel“ („Sparnas“) vadovas Bjoernas Hoecke tiesiogiai nepretenduoja perimti A.Gaulando pareigas.

Tačiau kiekvienas, siekiantis šio posto, turės užsitikrinti jo frakcijos, žinomos dėl savo kritikos Vokietijoje stipriai atgailos už Antrojo pasaulinio karo laikų nacių nusikaltimus kultūrai, pritarimą.

Vienas iš kandidatų, galinčių įtikti visoms stovykloms yra 44 metų federalinio parlamento narys Tino Chrupalla – buvęs namų dažytojas iš rytinės Saksonijos žemės.

T.Chrupalla, anksčiau šiais metais susitikęs Berlyne su buvusiu JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėju Steve'u Bannonu, gali tikėtis B. Hoecke „Fluegel“ palaikymo.

Be to, A.Gaulandas taip pat išreiškė jam nebylų palaikymą, pažadėjęs nesipriešinti, jeigu T.Chrupalla sieks perimti jo pareigas.

Kompromisinis kandidatas

Tik prieš šešerius metus įkurta AfD dabar yra krečiama nesutarimų tarp jos įtakingų veikėjų, atstovaujančių skirtingoms ideologinėms pakraipoms.

Vis tik T.Chrupalla daugelio laikomas kompromisiniu kandidatu, priimtinu tiek partijos nuosaikiesiems, tiek radikalams.

Jo pagrindinis varžovas bus kitas AfD parlamentas – Gottfriedas Curio, dėl savo ugningų kalbų Bundestage tapęs socialinių tinklų žvaigžde.

T.Chrupalla save vaizduoja rimtesniu kandidatu, bet taip pat yra išprovokavęs pasipiktinimą savo retorika.

Praeitą mėnesį jis buvo nušvilptas parlamente, kai apkaltino kanclerę Angelą Merkel elgiantis su savo rinkėjais kaip su pavaldiniais, taip pat imantis „mikroagresijų prieš viską, kas vokiška“.

Jis taip pat tvirtino, kad „Vakarų islamizacija“ yra tikrovė ir kad šį procesą galima vadinti ankstesnių gyventojų išstūmimu.

Kitaip negu dauguma kitų vokiečių parlamentarų, T. Chrupalla neturi daktaro laipsnio. Jis anksčiau pasisakydavo prieš Vokietijos politinės klasės intelektualinį snobiškumą.

T. Chrupala taip pat laikomas atstovaujančiu buvusiai Rytų Vokietijai, kur AfD per trejus žemių valdžios rinkimus surinko po daugiau kaip 20 proc. balsų.

A. Hoecke neseniai apibūdino T. Chrupalla kaip „vieną iš geriaus AfD atstovų Rytuose“.

Tuo „Fluegel“ frakcijai priklausanti 49 metų Nicole Hoechst dabar planuoja pakeisti partijos bendrapirmininkį J. Meuthen, rašo laikraščiai „Die Welt“ ir „Die Tageszeitung“.

Universiteto profesorius J. Meuthenas iš Vokietijos vakarinės dalies atstovauja nuosaikesniam partijos sparnui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius