Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos užsienio reikalų ministras dėl A.Navalno apnuodijimo grasina sankcijomis

Šį pusmetį Europos Sąjungai pirmininkaujanti Vokietija aptarinės galimas sankcijas Rusijai dėl Aleksejaus Navalno apnuodijimo, jei Kremlius greitu laiku nepateiks paaiškinimo, sekmadienį pareiškė vokiečių užsienio reikalų ministras.
Heiko Maasas
Heiko Maasas / „Scanpix“ nuotr.

Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas praėjusį mėnesį blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire turėjo grįžti į Maskvą. Lėktuvas nutūpė Omske, ir A.Navalnas dvi dienas buvo gydomas šio miesto ligoninėje, o vėliau buvo perkeltas specializuotam gydymui į kliniką Berlyne.

Praėjusią savaitę Vokietija paskelbė, jog esama „nedviprasmiškų įrodymų“, kad prezidento Vladimiro Putino kritikas buvo apnuodytas viena iš sovietų laikais sukurtų nervus paralyžiuojančių „Novičioko“ grupės medžiagų.

„Jei artimiausiomis dienomis Rusija nepadės išaiškinti, kas nutiko, būsime priversti su savo sąjungininkėmis aptarinėti atsaką“, – vokiečių dienraščiui „Bild“ sakė užsienio reikalų ministras Heiko Maasas.

Jis pridūrė, kad bet kokios galimos sankcijos turėtų būti tikslinės.

Vakarų lyderiai ir daugelis rusų baisėjosi tuo, ką A.Navalno sąjungininkai vadina pirmu žinomu cheminio ginklo panaudojimu prieš kokį nors opozicijos lyderį Rusijos teritorijoje.

Kremlius neigė atsakomybę už šį apnuodijimą, o rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas yra sakęs, kad Vokietija dar nepateikė savo išvadų Maskvos prokurorams.

H.Maasas sekmadienį sakė, jog esama „kelių požymių“, kad už A.Navalno apnuodijimo stovi Rusija. Tai kol kas griežčiausias Vokietijos pareikštas kaltinimas.

„Mirtina medžiaga, kuria buvo apnuodytas A.Navalnas, anksčiau buvo Rusijos valdžios rankose. Tik labai mažai žmonių gali gauti „Novičioko“; šiuos nuodus Rusijos slaptosios tarnybos panaudojo per išpuolį prieš... Sergejų Skripalį“, – sakė jis, paminėdamas 2018 metų ataką prieš buvusį rusų dvigubą agentą Anglijos Solsberio mieste.

H.Maasas neatmetė galimybės, kad ES kaip sankcijas galėtų aptarinėti ir veiksmus ginčijamo dujotiekio „Nord Stream 2“ atžvilgiu. Šiam 10 mlrd. eurų vertės projektui tiekti į Europą rusiškas gamtines dujas griežtai prieštarauja Jungtinės Valstijos.

„Tikiuosi,... kad rusai nevers mūsų keisti savo pozicijos dėl „Nord Stream“, – sakė jis.

Vokiečių ministro teigimu, taip pat reikės apsvarstyti bet kokio galimo projekto atšaukimo pasekmes. Jis pridūrė, kad debatai dėl sankcijų neturėtų vykti tik vienu klausimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius