Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 05 26 /12:09

Vokietijos užsienio reikalų ministras apie Rusijos grėsmę: „Vien dialogu visko neišspręsime“

Ketvirtadienį Lietuvoje lankosi Vokietijos diplomatijos vadovas Frankas-Walteris Steinmeieris, kuris ryte susitiko su Lietuvos užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, o vėliau lankysis prezidentūroje, kur aptars geopolitikos ir dvišalio bendradarbiavimo klausimus su prezidente Dalia Grybauskaite.
Frankas Valteris Šteinmejeris
Lietuvos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrų spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Spaudos konferencijos užsienio reikalų ministerijoje metu L.Linkevičius priminė apie prieš metus pasirašytą Vokietijos ir Lietuvos bendradarbiavimo planą, kuris tampa tikrove.

„Norėjome daugiau Vokietijos Lietuvoje ir jos atsiranda“, – teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras, pabrėždamas Vokietijos svarbą sprendžiant saugumo klausimus.

„Vokietijos naikintuvai aštuonis kartus dalyvavo oro policijos misijoje Baltijos šalyse“, – priminė L.Linkevičius.

„Vokietija ir vienas pagrindinių mūsų prekybos partnerių. Apie penkių milijardų apyvarta per metus“, – pabrėžė užsienio reikalų ministras ir pridūrė, kad Vokietijos turistai vis labiau atranda Lietuvą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Pabrėžė partnerystės svarbą

F-W.Steinmeieris, pradėdamas kalbą pasidžiaugė, kad ir vėl turėjo progą atvykti į Lietuvą.

„Esame glaudūs partneriai Europoje ir kai kalbame apie Vokietijos buvimą Lietuvoje, tai turime atkreipti dėmesį, kad ir Lietuvos susidomėjimas Vokietija kyla. Turime daugiau kaip trisdešimt tūkstančių mokinių, kurie mokosi vokiečių kalbos Lietuvoje“, – pasidžiaugė ministras, pabrėždamas Goethes instituto svarbą.

„Noriu padėkoti už pono Linkevičiaus indėlį į vienus sudėtingiausių debatų Europoje. Migracijos klausimo debatuose“, – sakė Vokietijos diplomatijos vadovas.

„Man visada buvo aišku, kad Lietuva laikosi atvirumo politikos ir tai itin svarbu. Matome, susitarimo su Turkija rezultatus. Į Europą plūstančių migrantų skaičius sumažėjo“, – pažymėjo F.-W.Steinmeieris. Jo teigimu, migrantų srautas dar nenutrūks, bet srautai jau suvaldyti.

Jis pabrėžė, kad Lietuvos ir Vokietijos bendras veikimas itin svarbus formuojant bendrą Europos politiką ir ieškant sprendimų esminėms problemoms.

Aptarė Rusijos grėsmę

„Vokietija visada laikėsi savo susitarimų ir pažadų. Tiek ir dėl NATO saugumo priemonių, tiek ir įgyvendinant Velso susitikimo metu priimtus susitarimus“, – pabrėžė ministras, kalbėdamas apie Rusijos grėsmę.

„Varšuvoje bus priimti susitarimai. Mes prisiimsime atsakomybę“, – kalbėdamas apie Vokietijos karių bataliono dislokavimą Lietuvoje sakė ministras.

„Pagrindiniai NATO elementai – atgrasymas ir įtampos mažinimas. Tuo ir turime vadovautis“, – sakė jis.

„Pagrindiniai NATO elementai – atgrasymas ir įtampos mažinimas. Tuo ir turime vadovautis“, – sakė jis.

„Nesitikėkime, kad išspręsime visas problemas vien dialogu. Turime kalbėtis ir Normandijos formate, ieškoti konfliktų sprendimo būdų“, – teigė F-W.Steinmeieris.

L.Linkevičius pažymėjo, kad sąjungininkų buvimo Baltijos šalyse vis daugėja, o vienas batalionas, žinoma, visos teritorijos neapgins, tačiau procesas vis labiau įsibėgėja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Frankas Valteris Šteinmejeris, Linas Linkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Frankas Walteris Steinmeieris, Linas Linkevičius

Sankcijos Rusiją slėgs ir toliau

F.-W.Steinmeieris pabrėžė, kad sankcijos Rusijai priklauso nuo Minsko susitarimų vykdymo.

„Sankcijų nėra pagrindo atšaukti“, – apie abejingą Rusijos požiūrį į Minsko susitarimus kalbėjo L.Linkevičius.

„Santykiai su Rusija yra ne tik požiūrio, bet ir patirties klausimas. Problemų negalima išspręsti jas ignoruodami, bet turime turėti visą instrumentų rinkinį. Tai gali būti ir politinis spaudimas, ir gynybinių pajėgumų stiprinimas, tačiau nebendraudami mes nieko nepasieksime“, – pabrėžė Vokietijos diplomatijos vadovas.

„Be abejo, Minsko susitarimas nėra įgyvendintas, bet tai buvo būtina sąlyga, kad konfliktas būtų sumažintas. Jei nebūtų jo, nežinia, ką mes turėtume dabar“, – pabrėžė F.-W.Steinmeieris.

„Svarbu, kaip tas dialogas išnaudojamas. Pasitikėjimas buvo prarastas dėl to, kad Rusija toliau vykdo agresyvius veiksmus“, – pridūrė L.Linkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius