Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos žurnalistas Jurgenas Rothas: Maskva nužudė Lenkijos prezidentą

Vokietijos žurnalistas Jurgenas Rothas netiki versija, kad lėktuvas, kuriuo skrido Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir šalies aukštų pareigūnų delegacija, prieš 5 metus prie Smolensko Rusijoje sudužo dėl pilotų klaidos. Savo naujoje knygoje „Saugoma po užraktu byla: Smolenskas, MH17 ir Putino karas Ukrainoje“ jis tvirtina, kad prezidentą ir dar 95 lėktuvo keleivius nužudė Rusijos Federalinė saugumo tarnyba, rašo „Bild“.
Tragedijos vieta prie Smolensko
Tragedijos vieta prie Smolensko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot žurnalisto, jis padarė tokią išvadą susipažinęs su „slapta ataskaita, kurią vadovybei pateikė vienas BND (Vokietijos federalinė žvalgybos tarnyba) darbuotojas“. „Trijų puslapių ataskaitoje, kuri parašyta 2014 metų kovą, teigiama, kad Rusijos Federalinės saugumo tarnybos karininkas įdėjo keletą trotilo užtaisų su distanciniu valdymu į prezidentinį lėktuvą. Jo kolegos iš Lenkijos Varšuvos oro uoste padėjo“, – teigė J.Rothas.

Tiesa, visiškai užtikrinti, kad ši ataskaita tikra, žurnalistas negali, bet esą ją parengė J.Rotho pažįstamas žvalgybininkas, turintis itin plačius ryšius vyriausybiniuose sluoksniuose Lenkijoje ir Rusijoje. Dokumente, pasak žurnalisto, nurodyti to Rusijos karininko net vardas ir pavardė, o visa informacija remiasi dviejų nesusijusių šaltinių Lenkijoje ir Rusijoje duomenimis.

Tie šaltiniai itin detaliai nupasakojo, kaip į lėktuvą buvo padėti sprogmenys, dėl ko ir sudužo lėktuvas, o katastrofos metu žuvo Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis ir dar nemaža grupė aukštų šios šalies pareigūnų.

Oficialiose ataskaitose, kurias pateikė tiek Lenkijos, tiek Rusijos pusė, teigiama, kad sprogmenų pėdsakų lėktuvo nuolaužose neaptikta. Vis dėlto abejojančių dėl nelaimės priežasčių Lenkijoje yra išties daug, ypač tarp žuvusio prezidento brolio Jaroslawo Kaczynskio partijos narių ir sekėjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lechas Kaczynskis ir jo žmona Maria
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lechas Kaczynskis ir jo žmona Maria

J.Rotho teigimu, motyvas, kodėl įvykdytas šis teroristinis išpuolis, aiškus, nes „L.Kaczynskis buvo aršus Vladimiro Putino ir Kremliaus kritikas, priešinosi milijardinėms sutartims su „Gazprom“.

Žurnalistas įsitikinęs, kad jo knyga tikrai sukels daug triukšmo.

Prezidentinis Lenkijos lėktuvas sudužo 2010 metų balandžio 10 dieną. Juo skrido prezidentas L.Kaczynskis su žmona ir delegacija, ketinusi pagerbti Katynės aukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius