Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2019 05 20 /12:16

Ukrainos prezidentu inauguruotas Volodymyras Zelenskis paleido parlamentą

Praeitą mėnesį rinkimus laimėjęs komikas Volodymyras Zelenskis inauguruotas Ukrainos prezidentu. Naujasis šalies vadovas teigė, kad jo pergalė – visos tautos pergalė, o svarbiausiu prioritetu jis įvardijo karo Donbase užbaigimą. Be to, jis paskelbė paleidžiantis Aukščiausiąją Radą ir norintis, kad po dviejų mėnesių įvyktų išankstiniai parlamento rinkimai. Po inauguracijos V.Zelenskis susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyro Zelenskio inauguracija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus mėnesiui po triuškinamos pergalės prieš ligšiolinį valstybės vadovą Petro Porošenką 41 metų aktorius tapo jauniausiu Ukrainos prezidentu nuo nepriklausomybės atkūrimo.

VIDEO: Į inauguraciją atvykusį V.Zelenskį ovacijomis ir šūksniais pasitiko didžiulė minia

Tamsų kostiumą ir kaklaraištį dėvėjęs V. Zelenskis pasielgė netradiciškai, pėsčiomis atėjęs į inauguracijos ceremoniją iš netoliese esančių savo namų. Jis sakė norįs, kad iškilmės būtų mažiau pompastiškos.

VIDEO: V.Zelenskis prisiekė Ukrainos prezidentu: „Kiekvienas iš mūsų – prezidentas“

Savo neformalų stilių jis taip pat pabrėžė pliaukštelėdamas delnais su savo šalininkais, laukusiais prie Aukščiausiosios Rados, ir pasidaręs su jais asmenukių.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Inauguracijos pabaiga

10:57

V.Zelenskio inauguracija baigėsi. 

Naująjį prezidentą prie Aukščiausios Rados pasitiko gerbėjai, skanduojantys „Zelenskis!“ ir „šaunuolis!“.

Sako paleidžiantis Aukščiausiąją Radą

10:53

V.Zelenskis teigė paleidžiantis Ukrainos parlamentą – Aukščiausiąją Radą. 

„Paleidžiu 8-ojo šaukimo Aukščiausiąją Radą“, – V.Zelenskis pareiškė per inauguracijos ceremoniją parlamento rūmuose Kijeve.

Tačiau jis pridūrė, kad deputatai galės dirbti dar du mėnesius ir per šį laikotarpį priimti virtinę neatidėliotinų įstatymų bei atstatydinti Ukrainos saugumo tarnybos, Generalinės prokuratūros, Gynybos ministerijos bei kitus aukšto rango pareigūnus.

V.Zelenskis: „Labai prašau jus priimti įstatymą dėl deputatų [teisinės] neliečiamybės panaikinimo, įstatymą dėl baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą praturtėjimą, daug iškentėjusį Rinkimų įstatymą ir, prašau, padarykite [partijų] sąrašus atvirus.“

„Labai prašau jus priimti įstatymą dėl deputatų [teisinės] neliečiamybės panaikinimo, įstatymą dėl baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą praturtėjimą, daug iškentėjusį Rinkimų įstatymą ir, prašau, padarykite [partijų] sąrašus atvirus“, – kalbėjo V. Zelenskis.

„Taip pat prašau atleisti iš pareigų Ukrainos saugumo tarnybos vadovą, Ukrainos generalinį prokurorą, Ukrainos gynybos ministrą“, – sakė naujasis lyderis.

„Padarykite tai ir užsikabinkit medalius – tai neblogi balai pirmalaikiams parlamento rinkimams“, – sakė V.Zelenskis.

Tuojau po šio paraginimo gynybos ministras Stepanas Poltorakas per „Facebook“ informavo, kad traukiasi iš pareigų.

„Pone Ukrainos prezidente, ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vade, gerbiu jūsų konstitucinę teisę spręsti dėl Ukrainos gynybos ministro ir skirti tvirtinti jo kandidatūrą Aukščiausiajai Radai, – rašo jis. - Prašau jus nustatyta tvarka išnagrinėti mano atleidimo iš Ukrainos gynybos ministro pareigų klausimą.“

S.Poltorakas gynybos ministru dirbo nuo 2014 metų spalio.

SBU vadovas Vasylis Hrycakas ir visi jo pavaduotojai atsistatydinimo prašymus pateikė anksčiau pirmadienį, prieš prasidedant inauguracijos ceremonijai.

Jis taip pat pasiūlė atsistatydinti ir šalies vyriausybei.

„Noriu pacituoti amerikiečių aktorių, tapusį klasišku Amerikos prezidentu: „Vyriausybė nesprendžia mūsų problemų – vyriausybė ir yra mūsų problema“, – kalbėjo V.Zelenskis. – Nesuprantu mūsų vyriausybės, tik skėsčiojančios rankomis ir sakančios man, kad negalime nieko padaryti. Tai netiesa – galite paimti popieriaus, rašiklių ir užleisti savo vietas tiems, kas galvos apie ateinančias kartas, o ne apie ateinančius rinkimus.“

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos Aukščiausioji Rada
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos Aukščiausioji Rada

Įprasti parlamento rinkimai turėjo vykti spalį.

V.Zelenskis neturi daugumos palaikymo dabartinės sudėties Aukščiausiojoje Radoje ir nesutarė su priešiškai nusiteikusiais deputatais, kaltinusiais jį sąmoningai atidėliojant savo inauguraciją.

Prieš savo prisaikdinimą V.Zelenskis jau buvo pagrasinęs pradėti itin sudėtingą parlamento paleidimo procedūrą ir paskelbti pirmalaikius rinkimus, tikėdamasis pasinaudoti savo dabartiniu populiarumu.

Penktadienį jo komandos paskelbtame pranešime sakoma, kad šaliai reikia „veikiančio parlamento“.

Po inauguracijos – dvišalis susitikimas su D.Grybauskaite

10:48

V.Zelenskis po inauguracijos susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite, pranešė šalies vadovės spaudos tarnyba.

Per susitikimą bus aptartas dvišalių ryšių stiprinimas, geopolitiniai iššūkiai ir saugumo situacija, Ukrainos bendradarbiavimas su Europos Sąjunga ir NATO, teigiama pranešime.

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuva yra nuosekli ir principinga Ukrainos žmonių rėmėja, tvirtai palaikanti šalies suverenumą bei teritorinį vientisumą ir teikianti visokeriopą paramą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Anot prezidentės, pasirinkdami V.Zelenskį ukrainiečiai pareiškė tvirtą siekį gyventi europietiškoje valstybėje su europietiškais demokratijos, įstatymo viršenybės, skaidrumo ir žmogaus teisių standartais.

„Todėl itin svarbu įveikti korupciją, užtikrinti skaidrią valstybinių institucijų, teismų ir teisėsaugos veiklą, vakarietišką verslo kultūrą, įvykdyti energetikos sektoriaus pertvarką, didinti energetinį saugumą ir įgyvendinti kitas svarbias reformas“, – rašoma pranešime.

Prioritetas – karo pabaiga

10:41

V.Zelenskis teigė, kad svarbiausias jo prioritetas – karo Donbase užbaigimas.

„Esu pasiryžęs paaukoti savo populiarumą, savo reitingus. Esu pasiryžęs prarasti savo postą, kad tik ateitų taika“, – kalbėjo prisiekęs prezidentas. 

Nuo 2014-ųjų Kijevo pajėgos Rytų Ukrainoje kovoja su Rusijos remiamais separatistais. Konflikto metu jau žuvo 13 tūkst. žmonių, dar 30 tūkst. buvo sužeisti.

Kalbėdamas apie Rusijos aneksuotą Krymo pusiasalį V. Zelenskis sakė, kad prarastų teritorijų susigrąžinimas bus kitas didelis iššūkis.

„Tiesą sakant, man ši formuluotė atrodo nelabai teisinga, nes negalima prarasti, kas teisiškai mums priklauso. Ir Krymas, ir Donbasas (Rytų Ukraina) yra dalis Ukrainos“, – pridūrė jis.

Pasak prezidento, su šiomis teritorijomis buvo prarasta ir žmonių, todėl dabar „privalome susigrąžinti jų sąmonę“.

„Kiekvienas iš mūsų – prezidentas“

10:37

„Kiekvienas iš mūsų – prezidentas“, – savo kalbą pradėjo V.Zelenskis.

„Po rinkimų mano šešiametis sūnus sakė: „Tėti, per televizorių girdėjau juos sakant, kad Zelenskis yra prezidentas. Todėl ir aš prezidentas.“

Tada tai atrodė kaip vaikiškas pokštas, tačiau dabar atrodo kaip tiesa. Nes kiekvienas iš mūsų yra prezidentas, ne tik 73 proc. tų, kurie už mane balsavo, o visi  100 proc. ukrainiečių. Tai – mūsų bendra atsakomybė“, – kalbėjo jis Aukščiausioje Radoje. 

V.Zelenskis teigė, kad tai – ne tik jo, o bendra šalies pergalė.

V.Zelenskis prisiekė Ukrainos prezidentu

10:26

V.Zelenskis, dešinę ranką laikydamas ant Ukrainos konstitucijos tomo, ir Biblijos, prisiekė Ukrainos prezidentu. Jis taip pat pasirašė priesaikos tekstą ir perdavė jį Ukrainos Konstitucinio Teismo pirmininkei Natalijai Šaptalai.

Naujajam valstybės vadovui buvo įteiktas prezidento pažymėjimas, taip pat regalijos – grandinė, antspaudas ir skeptras.

Dalia Grybauskaitė sutikta ovacijomis

10:06

Aukščiausioje Radoje laukiant V.Zelenskio, pirminkas Andrijus Parubijus pristatė į inauguracijos šventę atvykusius aukščiausio rango svečius. Susirinkusieji prezidentę Dalią Grybauskaitę pasveikino garsiomis ovacijomis.

Inauguracijoje dalyvauja visi buvę Ukrainos prezidentai, išskyrus nušalintą Viktorą Janukovyčių.

Paskutinis atnaujinimas 2019-05-20 10:06

Nežinoma, ko tikėtis

Kol kas mažai žinoma, kokią politiką ketina vykdyti V.Zelenskis. Per rinkimų kampaniją jis stengėsi išnaudoti visuomenės nusivylimą tradicine politine sistema ir žadėjo ją „sulaužyti“.

Nors V.Zelenskis prezidentu išrinktas pirmąkart, jam prezidento vaidmuo nėra naujiena: komikas populiariame televizijos seriale „Tautos tarnas“ (Sluha narodu) vaidino istorijos mokytoją, netikėtai tapusį valstybės vadovu.

Prieš kelis mėnesius mintis, kad V.Zelenskis iš tikrųjų bus inauguruotas, atrodė ne ką daugiau tikėtina.

Kai jis gruodžio 31-ąją paskelbė kandidatuosiantis, tik nedaugelis tai rimtai įvertino. Vis dėlto po beprecedentės kampanijos, daugiausia vykdytos per socialinius tinklus, jis balandžio 21-ąją, per antrąjį rinkimų ratą, gavo daugiau kaip 73 proc. balsų ir sutriuškino P.Porošenką.

„Scanpix“ nuotr./Volodymyro Zelenskio inauguracija
„Scanpix“ nuotr./Volodymyro Zelenskio inauguracija

„Šaliai reikia permainų“

V.Zelenskis žadėjo, kad šalis toliau laikysis provakarietiško kurso. Tačiau kitos jo programinės nuostatos gana padrikos, taip pat turima nedaug informacijos apie jo komandos narius. V.Zelenskio kritikai kelia klausimą, kaip jis spręs milžiniškus iššūkius, susijusius su separatistų konfliktu ir ekonominiais sunkumais.

Vieno iš prorusiškų separatistų šalies rytuose įkurtų darinių – vadinamosios Donecko liaudies respublikos (DLR) – lyderis Denisas Pušilinas penktadienį Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad yra „pasirengęs dialogui“ su naująja valdžia Kijeve, „suprantama, atsižvelgiant į Donbaso interesus“.

Visgi jis pasmerkė „destruktyvius“ V.Zelenskio komandos pareiškimus ir apkaltino Kijevą, esą šis „blokuoja“ seniai į aklavietę patekusį taikos procesą.

Taip pat keliamas klausimas, kaip V.Zelenskis vadovaus šaliai neturėdamas parlamente daugumos.

„Scanpix“ nuotr./Volodymyro Zelenskio inauguracija
„Scanpix“ nuotr./Volodymyro Zelenskio inauguracija

Netgi dėl jo inauguracijos datos prireikė kelių savaičių derybų, per kurias įširdęs V.Zelenkis ne kartą pavadino įstatymų leidėjus „smulkiais sukčiais“.

Ukrainos sąjungininkės šiltai pasveikino V.Zelenskį su išrinkimu. Tačiau apie tarptautinius reikalus rašantis ukrainiečių portalas „Jevropeiska Pravda“ daro prielaidą, jog tai yra strategija, kuria siekiama, kad V.Zelenskis tęstų suartėjimo su Vakarais politiką.

Naujajam prezidentui teks iš karto imtis virtinės opių tarptautinių problemų, parodysiančių, kokie rimti iššūkiai jo laukia.

Trys dienos po V.Zelenskio pergalės rinkimuose Kremlius paskelbė, kad supaprastina Rusijos pilietybės suteikimo tvarką Ukrainos rytuose separatistų įkurtų vadinamųjų liaudies respublikų gyventojams. Daugelis apžvalgininkų Kijeve šį žingsnį įvertino kaip Kremliaus iššūkį V. Zelenskiui, pasmerkusiam tokius Maskvos veiksmus.

Šį mėnesį JAV prezidento Donaldo Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani atšaukė vizitą į Ukrainą, pareiškęs, kad V.Zelenskį „supa žmonės, kurie yra (JAV) prezidento priešai“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani

Po šio politinio antausio provakarietiškų pažiūrų įstatymų leidėjas Serhijus Vysockis įspėjo V.Zelenskį, kad inauguracija „nėra jūsų nuotykių pabaiga, tai – tik pradžia“.

P.Porošenka Ukrainai vadovavo penkerius metus. Į valdžią jis atėjo po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Ukrainos rytuose įsiplieskus konfliktui tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų, iki šiol jau nusinešusio apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

P.Porošenkai pavyko išvengti visiško šalies kracho; jis pradėjo virtinę svarbių reformų, bet buvo kritikuojamas, kad nesugebėjo pagerinti gyvenimo sąlygų paprastiems ukrainiečiams ir veiksmingai kovoti su išsikerojusia korupcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius