Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Vos 18 dienų vadovavusi UKIP Diane James paliko lyderės postą

Euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) vadovė Diane James antradienį pranešė, kad dėl „asmeninių ir profesinių priežasčių“ palieka postą, į kurį buvo išrinkta prieš 18 dienų.
Nigelas Farage'as ir Diane James
Nigelas Farage'as ir Diane James / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tapo aišku, kad neturiu pakankamai įgaliojimų ir visiško kolegų Europos Parlamente bei partijoje palaikymo, kad galėčiau įgyvendinti, mano nuomone, būtinus pokyčius, kuriuos žadėjau per savo kampaniją“, – rašoma D.James pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“.

„Taigi, dėl asmeninių ir profesinių priežasčių neužbaigsiu rinkimų proceso“, – pridūrė ji ir paaiškino, jog nesikreips į Didžiosios Britanijos rinkimų komisiją, kad būtų įformintas jos paskyrimas UKIP vadove.

D.James nurodė, kad tęs savo darbus Europos Parlamente kaip UKIP narė, paneigdama ankstesnius spėjimus, kad ji gali atsisakyti europarlamentarės mandato.

Laikraštis „The Times“ parašė, kad D.James jaučiasi sukrėsta po to, kai praėjusią savaitę buvo užpulta traukinyje. Be to, ji yra sakiusi, jog nenori vadovauti UKIP neturėdama garantijų dėl partijos finansavimo.

Žiniasklaidoje taip pat buvo svarstoma, kad D.James sprendimą trauktis galėjo lemti pašlijusi sutuoktinio sveikata.

UKIP jos pasitraukimo kol kas nekomentavo.

56 metų D.James partijos vadove buvo išrinkta rugsėjo 16 dieną. Ji pakeitė Nigelą Farage'ą, kuris pasitraukė iš UKIP lyderio posto pareiškęs, kad jo politinis tikslas buvo pasiektas, britams referendume nubalsavus už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

1993 metais kartu su bendraminčiais UKIP įsteigęs N.Farage’as pavertė šią partiją įtakinga politine jėga Britanijoje. Pernai vykusiuose visuotiniuose rinkimuose pagal gautų balsų skaičių ji užėmė trečią vietą. Tačiau dėl Britanijoje galiojančios mažoritarinės santykinės daugumos rinkimų sistemos UKIP parlamente teturi vieną vietą.

D.James per UKIP lyderio rinkimus gavo 8 451 balsą iš 17 970 atiduotų balsų. Prieš rinkimus viešosios nuomonės tyrimo agentūros „YouGov“ atlikta apklausa parodė, kad tik 8 proc. respondentų žino D.James.

Jos pasitraukimas gali reikšti, kad tris kadencijas UKIP vadovavęs N.Farage'as vėl gali grįžti į postą, nors jis pats tokią galimybę kol kas atmeta.

„Nė už dešimt milijonų dolerių“, – pareiškė jis.

Trečiadienio rytą komentuodamas netikėtą D.James atsistatydinimą N.Farage'as pareiškė, kad yra pensijoje.

Dar vienu galimu pretendentu į UKIP lyderio postą laikomas Europos Parlamento narys, partijos atstovas migracijos ir finansų klausimams Stevenas Woolfe'as.

Jis buvo vienas iš favoritų pakeisti N.Farage'ą, tačiau 17 minučių pavėlavo pateikti savo paraišką ir buvo pašalintas iš kovos. Dėl šios klaidos jis kaltina kompiuterį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius