-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 10 14 /08:48

Xi Jinpingas: dėl bandymų padalyti Kiniją bus „sutriuškintų kūnų“

Honkonge jau keturis mėnesius vykstant prieš Pekino valdžią nukreiptiems neramumams, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas perspėjo, kad dėl bet kokio bandymo padalyti šalį bus „sutriuškintų kūnų ir į miltus sumaltų kaulų“.
Xi Jinpingas
Xi Jinpingas / „Scanpix“/AP nuotr.

Xi Jinpingas šį šiurpų perspėjimą paskelbė savaitgalį lankydamasis Nepale, sakoma sekmadienį paskelbtame Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Visi, kas bandys atplėšti bet kokį regioną nuo Kinijos, pražus, jų kūnai bus sutriuškinti, o kaulai sumalti į miltus“, – sakė Xi Jinpingas, kurio žodžius cituoja ministerija.

„Visas išorės jėgas, remiančias Kinijos padalijimą, kinai gali laikyti tik apgaulingomis“, – pridūrė Kinijos lyderis.

Nors jis jokio konkretaus regiono pavadinimo nepaminėjo, jo komentarai pasirodė tokiu metu, kai Honkonge sekmadienį vėl vyko policijos ir demokratijos reikalaujančių protestuotojų susirėmimai, be to, tvyro įtampa tarp Pekino ir savarankiško Taivano.

Mitingai sekmadienį vyko daugelyje Honkongo rajonų. Per tas akcijas protestuotojai blokavo kelius, mėtė daiktus ant geležinkelio bėgių, paišė grafičius ant sienų ir daužė kai kurių centrinę Kinijos valdžią palaikančių įmonių langus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Susirėmimai Honkonge
AFP/„Scanpix“ nuotr./Susirėmimai Honkonge

Pekinas kaltina „išorės jėgas“ kurstant neramumus šiame pusiau autonominiame mieste. Honkongas, kurį buvusi kolonijinė valdytoja Didžioji Britanija 1997 metais grąžino Kinijai, yra valdomas pagal principą „viena šalis, dvi santvarkos“ ir gali naudotis laisvėmis, neprieinamomis šalies žemyninėje dalyje.

Honkonge protestus išprovokavo dabar jau atšauktas įstatymo projektas, kuriuo buvo numatyta leisti ekstradicijas į žemyninę Kiniją. Minėtas įstatymo projektas sukėlė nerimą, kad gali būti panaikintos principu „viena šalis, dvi sistemos“ numatytos laisvės, su kuriomis Kinija sutiko perimdama Honkongą iš Didžiosios Britanijos.

Pekinui ir vietos valdžiai laikantis griežto kurso, demonstracijos peraugo į platesnį judėjimą, o protestuotojai ėmė reikalauti daugiau demokratinių laisvių ir policijos atskaitomybės.

Imta būgštauti, kad Kinija gali pasiųsti karių neramumams nutraukti, bet Pekinas iki šiol tvirtino esąs tikras, kad Honkongo policija pajėgi suvaldyti protestus.

Daugelis analitikų mano, kad Kinija nelinkusi užsitraukti tarptautinės bendrijos rūstybės, todėl nesiims prieš Honkonge protestuojančius demokratijos aktyvistus priemonių, panašių į brutalų susidorojimą su demonstrantais Tiananmenio aikštėje 1989 metų birželį.

Kitas įtampos židinys yra Taivanas – nuo Kinijos atsiskyrusi demokratiškai valdoma sala. Pekinas tebelaiko Taivaną savo teritorijos dalimi, kurią reikia susigrąžinti, prireikus – jėga, nors žemyninė dalis ir sala gyvena atskirai nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais.

Kinija taip pat aštriai kritikuojama dėl represijų uigūrų ir kitų musulmonų atžvilgiu šiaurės vakariniame Sindziango regione. Dėl jų Vašingtonas praėjusią savaitę įvedė vizų apribojimus Kinijos aukšto rango pareigūnams ir įtraukė į „juodąjį“ sąrašą daugiau kaip dvidešimt Kinijos bendrovių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius