Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 03 /19:00

E.Macronas ypatingame parlamento posėdyje: Prancūzija pasirengusi žengti „radikaliai nauju keliu“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį per neįprastą bendrą parlamento posėdį Versalio rūmuose išdėstė savo politinius, saugumo ir diplomatinius prioritetus.
Emmanuelis Macronas
Ypatingame Prancūzijos parlamento posėdyje kalbės Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Kritikai, kurie baiminasi, kad E.Macronas bando sutelkti dar daugiau galios, pirmadienį rengs protestus. E.Macrono naujai sukurta centristų partija dominavo neseniai įvykusius parlamento rinkimus ir suskaldė opoziciją, o jo politiniai konkurentai lygina E.Macroną su Napoleonu arba Jupiteriu – senovės romėnų dievų karaliumi.

Kritikai ypač piktinasi dėl E.Macrono siekio apkarpyti darbuotojų apsaugos priemones naudojantis į vykdomojo įsako paskelbimą panašia procedūra, be ilgų šio klausimo svarstymų parlamente.

E.Macronas toliau laužo tradicijas, nes Versalio parlamentinį posėdį sušaukė ministrui pirmininkui parlamente dar nelaimėjus pirmo balsavimo dėl pasitikėjimo. Pirmadienio renginys buvo panašus į prezidento metinį pranešimą. Juo siekiama parodyti, kokie bus penkeri E.Macrono prezidentavimo metai.

Radikaliai naujas kelias

Prancūzija pasirengusi žengti „radikaliai nauju keliu“, pareiškė savo kalboje Versalyje prezidentas Emmanuelis Macronas.

E.Macronas: „Iki šiol buvome neteisingame kelyje. Mes teikėme pirmenybę taisyklėms, o ne iniciatyvai.“

„Iki šiol buvome neteisingame kelyje, – pareiškė E.Macronas, sakydamas iškilmingą kalbą abiejų parlamento rūmų nariams Versalio rūmuose. – Mes teikėme pirmenybę taisyklėms, o ne iniciatyvai.“

Gegužę rinkimus laimėjęs 39 metų Prancūzijos lyderis parlamentarams pateikė visą virtinę pasiūlymų, tarp kurių buvo naujas įstatymas, kuriuo parlamentarų skaičius abiejuose rūmuose būtų sumažintas trečdaliu.

Jis taip pat pasiūlė keisti rinkimų sistemą, taip siekiant pagerinti proporcingą atstovavimą, „kad parlamente būtų teisingai atstovaujamos visos tendencijos“.

E.Macronas sakė norintis per metus įgyvendinti „ryškius pokyčius, kurių labai reikia mūsų institucijoms“

„Aš noriu, kad mes išvengtumėme pusinių priemonių ir kosminių planų, – sakė jis. – Šios reformos bus pristatytos balsavimui parlamente, bet, jeigu bus būtina, man teks kreiptis į mūsų piliečius, kad jie balsuotų referendume“.

Pasak E.Macrono, parlamentarų mandatų skaičiaus sumažinimas – vienas jo rinkimų kampanijos pažadų – turėtų „teigiamą poveikį bendrai parlamento darbo kokybei“.

Prancūzijos Senatas turi 348 narius, o žemesnieji parlamento rūmai Nacionalinė Asamblėja – 577.

Atšauks nepaprastąją padėtį

E.Macronas dar pareiškė rudenį atšauksiąs nepaprastąją padėtį, įvestą dėl džihadistų išpuolių 2015-ųjų lapkritį, kai žuvo 130 žmonių.

„Aš atstatysiu Prancūzijos žmonių laisves, atšaukdamas nepaprastąją padėtį šį rudenį, nes tos laisvės yra išankstinė stiprios demokratijos egzistavimo sąlyga“, – kalbėjo jis parlamentarams.

„Scanpix“/AP nuotr./Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/AP nuotr./Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

Praėjusį mėnesį Prancūzijos lyderis pristatė naują griežtą antiteroristinį įstatymą, leisiantį pagaliau šalyje atšaukti nepaprastąją padėtį, kurios terminas jau buvo pratęstas penkis kartus.

Dabartinis nepaprastosios padėties terminas turėtų baigtis liepos 15-ąją. Manoma, kad E.Macrono centristinė vyriausybė jį dar kartą pratęs iki lapkričio 1 dienos, kol bus paruoštas naujasis įstatymas.

Praėjusį mėnesį „Amnesty International“ skundėsi, kad Prancūzijos pareigūnai piktnaudžiauja antiteroristinėmis priemonėmis gniauždami teisėtus protestus.

Nepaisydamas žmogaus teisių gynimo grupių, tarp jų „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“, nerimo, kad naujasis įstatymas visam laikui, ne tik esant nepaprastajai padėčiai, suteiks ypatingų galių saugumo pareigūnams, Prancūzijos aukščiausias administracinis teismas jį palaimino.

Praėjusį mėnesį „Amnesty International“ skundėsi, kad Prancūzijos pareigūnai piktnaudžiauja antiteroristinėmis priemonėmis gniauždami teisėtus protestus.

Naujasis antiteroristinis įstatymas suteiktų pareigūnams daugiau galių imtis veiksmų, siekiant užtikrinti, esant pavojui, kokio nors renginio arba vietos saugumą, negavus tam atskiro teismo leidimo.

Policija taip pat galėtų nuspręsti laikotarpiui iki šešių mėnesių uždaryti maldos namus, jei jie įtariami terorizmo kurstymu.

E.Macronas taip pat nurodė peržiūrėti karinę šalies strategiją, kad karinės pajėgos gebėtų reaguoti į kylančias grėsmes, ir pažadėjo pagyvinti Prancūzijos diplomatiją.

E.Macronas sakė palaikysiąs karinės prancūzų intervencijos priemones prieš ekstremistus užsienyje. Jis taip pat pabrėžė, kaip svarbu laikytis „derybų, dialogo kelio“, ieškant sprendimų ilgesniam laikui.

Pasak jo, „grėsmės niekad lig šiol nebuvo tokios didelės“, ir šalims reikia kaip niekad glaudžiau bendradarbiauti

Viešai skelbs apie „Brexit“ procesą

E.Macronas galiausiai pranešė apie vėliau šiais metais Europoje vyksiančias viešas konferencijas, kuriomis bus siekiama sustiprinti Europos Sąjungą po Britanijos pasitraukimo iš Bendrijos.

Savo daug temų aprėpusioje kalboje E.Macronas pabrėžė, kad „mums reikia stipresnės Europos“.

Prancūzijos lyderis sakė suprantantis, kodėl tiek daug europiečių ES laiko biurokratine, atitolusia ir beširde.

Prancūzijos lyderis sakė suprantantis, kodėl tiek daug europiečių ES laiko biurokratine, atitolusia ir beširde. Todėl siekiant, kad piliečiai labiau įsitrauktų į ES veiklą, Prancūzija ir Vokietija organizuos konferencijas, kuriose galės dalyvauti kiekvienas.

Jis taip pat sakė, kad Europos valstybės turėtų artimiau bendradarbiauti teikdamos pagalbą politiniams pabėgėliams, kovodamos su nelegaliu migrantų gabenimu ir stiprindamos savo sienas, saugodamos jas nuo nelegalių migrantų.

Pasak E.Macrono, Europos Sąjunga apskritai „prarado savo kelią“, todėl jis ragino „naująją lyderių kartą“ atgaivinti Bendriją.

„Europos statybą susilpnino biurokratijos plitimas ir jo sąlygotas augantis skeptiškumas, – sakė E.Macronas. – Pastarieji 10 metų buvo žiaurūs Europai; mums pavyko įveikti krizes, bet mes praradome savo kelią“.

39-erių E.Macronas, priešingai nei euroskeptiškoji jo rinkimų varžovė Marine Le Pen, Europos atgimimą minėjo tarp pagrindinių savo prezidento rinkimų kampanijos prioritetų.

„Aš tvirtai tikiu Europa, – sakė jis pirmadienį. – Tačiau nemanau, kad skepticizmas yra nepagrįstas“.

Pasak prezidento, „darbotvarkių ir tvarkaraščių tironija bei techninės suktybės ir vingrybės“ turi būti užmirštos.

Didžiosios Britanijos gyventojų praėjusių metų sprendimas palikti Europos Sąjungą yra „nesėkmės, su kuria susidurti mes turime turėti drąsos, simptomas“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel vienija jėgas su E.Macronu, kad būtų vėl užkurtas tradicinis prancūziškai-vokiškas ES „variklis“, Britanijai nubalsavus už „Brexit“.

E.Macronas pranešė, kad iki 2017 metų pabaigos Prancūzija ir Vokietija visoje Europoje pradės rengti „demokratinius suvažiavimus“.

Šie suvažiavimai, kuriais bus siekiama „atkurti Europą“, vyks nacionalinių debatų ES klausimais forma.

Kiekviena šalis galės „laisvai pasirinkti, ar nori juose dalyvauti, bet laiko neapgalvotiems sprendimams daugiau nėra“, sakė E.Macronas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius