-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 14 /11:00

„Zapad 2017“ prasideda: Rusijos gynybos ministerija ramina Vakarus, į Lenkiją atkeliavo JAV tankų

Ketvirtadienį prasidėjus nerimą Vakaruose pasėjusioms Rusijos karinėms pratyboms „Zapad 2017“, kurios vyks ir Lietuvos pašonėje – Baltarusijoje, Rusijos gynybos viceministras pareiškė, kad Maskva gali per porą metų normalizuoti santykius su NATO, skelbia „Deutsche Welle“.
Aleksandras Fominas pristato „Zapad 2017“ scenarijų
Aleksandras Fominas pristato „Zapad 2017“ scenarijų / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusijos gynybos viceministras Aleksandras Fominas omenyje turėjo NATO ir Rusijos tarybą. Jos posėdžiai šįmet atsinaujino, tačiau abi pusės pripažįsta, kad nesutarimų tiesiog per daug.

„Nenorėtume, kad NATO ir Rusijos bendradarbiavimas liktų praeityje. Tikime, kad yra istorija ir kad yra dabartis.

Esu tikras, kad labai greitai bus ir ateitis. Neabejoju, kad atstatysime santykius su NATO“, – dėstė A.Fominas, manantis, kad ryšiai normalizuosis per „metus, daugiausia dvejus“.

Viceministras jau tradiciškai pakartojo, kad karinės pratybos „Zapad 2017“, kurios kelia ne visada pagrįstą nerimą Rytų Europoje ir kuriose dalyvaus dešimtys tūkstančių rusų karių, yra „grynai gynybinio pobūdžio“.

Tokią mantrą Rusijos gynybos pareigūnai kartoja, nors praėjusiose pratybose Rusijos Vakarų karinėje apygardoje – „Zapad 2013“ – buvo simuliuojamos atakos prieš NATO šalis. Manoma, kad taip pat bus ir šį kartą.

„Scanpix“/AP nuotr./Baltarusijos karinė technika prieš „Zapad 2017“
„Scanpix“/AP nuotr./Baltarusijos karinė technika prieš „Zapad 2017“

Tiesa, Vakaruose iki šiol nesutariama, kaip skaičiuoti pratybose dalyvausiančių karių skaičių, todėl prognozės svyruoja nuo 30 tūkst. iki net 100 tūkst.

Oficialiai kariškių bus tik 12,7 tūkst., tačiau skaičius beveik neabejotinai dirbtinai sumažintas, nes, pagal tarptautinę teisę, pratybose iki 13 tūkst karių taikomi mažesni reikalavimai dėl stebėtojų kvietimo.

A.Fominas: „Galiu iškart nuraminti mūsų brangius kaimynus. Pratybos visiškai taikios ir visiškai gynybinės.“

Daugiau apie „Zapad 2017“ mitus ir skaičius galite skaityti čia.

„Galiu iškart nuraminti mūsų brangius kaimynus. Pratybos visiškai taikios ir visiškai gynybinės.

Šiuo atveju „Zapad“ nereiškia Vakarų politine prasme – Vakarų šalių, Europos Sąjungos ir NATO narių. „Zapad“ reiškia Rusijos Federacijos vakarinę dalį ir Baltarusiją, kuri dar toliau į vakarus nei Rusija.

Nėra jokių invazijos į kaimyninių šalių teritoriją planų. Pagrindinis pratybų tikslas – išbandyti svarbias strategijas kovoje su terorizmu“, – kalbėjo A.Fominas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pratybos „Zapad 2013“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pratybos „Zapad 2013“

Oficialiai paskelbtame scenarijuje numatoma, kad ekstremistinės grupės įsiskverbia į Baltarusijos ir Rusijos Karaliaučiaus srities teritoriją įvykdyti teroristinius išpuolius ir destabilizuoti sąjunginę Rusijos ir Baltarusijos valstybę.

Pagal scenarijų, ekstremistus remia išorės jėgos, tiekiančios logistinę paramą ir karinę įrangą. Išgalvoti priešai įvardyti Veišnorijos, Veisbarijos ir Lubenijos vardais. Jų teritorijos apima Lietuvą, šiaurinę Lenkiją ir pietinę Latviją.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija ir žvalgybos institucijos įvardija, kad mokymų scenarijuje bus numatytas ginkluotas konfliktas su NATO.

Į Lenkijos Gdansko uostą dar trečiadienį, kaip ir buvo planuota, atkeliavo daugiau nei 1 tūkst. JAV karinės įrangos vienetų – šarvuočiai „Bradley“, tankai „Abrams“ ir kita.

„Suderinamumo tobulinimas“

Bendros strateginės pratybos „Zapad 2017“ vyksta vadovaujant Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Generalinių štabų viršininkams ir yra baigiamasis bendro abiejų valstybių ginkluotųjų pajėgų parengimo etapas“, – rašoma ketvirtadienį Rusijos gynybos ministerijos išplatintame pranešime.

Jame nurodoma, kad pratybų pobūdis yra „vien gynybinis, jos nėra nukreiptos prieš kokias nors valstybes ar šalių grupes“.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusija tikina, kad „Zapad 2017“ niekam nekelia pavojaus
„Scanpix“/AP nuotr./Rusija tikina, kad „Zapad 2017“ niekam nekelia pavojaus

Pagrindiniais pratybų tikslais nurodomi „operatyvinio įvairių lygių štabų suderinamumo tobulinimas, perspektyvių pajėgų ir ginkluotės valdymo sistemų tarpusavio ryšys, naujų statutinių dokumentų aprobavimas, visų rangų vadų karinio pobūdžio priemonių planavimo ir pajėgų valdymo, remiantis šiuolaikinių ginkluotų konfliktų patirtimi, praktika“.

„Karinio valdymo organų vadovams, pratybose dalyvaujančių junginių ir dalinių vadams buvo įteikti paketai su Sąjunginės (Rusijos ir Baltarusijos) valstybės Generalinių štabų nurodymais dėl mokomųjų-kovinių užduočių vykdymo“, – sakoma pranešime spaudai.

Remiantis oficialiai pateikiama informacija, pratybose dalyvaus iki 12,7 tūkst. karių: maždaug 7,2 tūkst. iš Baltarusijos ir maždaug 5,5 tūkst. iš Rusijos.

Per pratybas „rusų ir baltarusių karinio valdymo organai ir kariniai junginiai tobulins bendrus veiksmus dėl tarpusavio sąveikos ir visapusiško aprūpinimo organizavimo regioninėje pajėgų grupėje, iškeltų tikslų vardan“, nurodė Rusijos gynybos ministerija.

Šešiuose poligonuose Baltarusijos teritorijoje – „Lepelskij“, „Losvido“, „Borisovskij“, „Osipovičeskij“, „Ružanskij“, „Domanovskij“ – ir trijuose poligonuose Rusijoje – „Lužskij“, „Strugi Krasnyje“ ir „Pravdinskij“ – turi būti tobulinami taktiniai epizodai su koviniu šaudymu, plačiu pajėgų ir aviacijos bei priešlėktuvinės gynybos priemonių panaudojimu.

Gynybos ministerija taip pat informavo, kad rengiantis pratyboms nuo šių metų pradžios buvo surengta virtinė bendrų štabų treniruočių ir mokymų.

Planuojant pratybas buvo atsižvelgiama į šiuolaikinius pajėgų panaudojimo metodus remiantis šiuolaikinių ginkluotų konfliktų patirtimi ir bendromis abiejų šalių ginkluotųjų pajėgų operatyvinio pasirengimo priemonėmis.

Remiantis oficialiai pateikiama informacija, pratybose dalyvaus iki 12,7 tūkst. karių: maždaug 7,2 tūkst. iš Baltarusijos ir maždaug 5,5 tūkst. iš Rusijos. Baltarusijos teritorijoje pratybose dalyvaus iki 3 tūkst. karių, nurodo Rusijos gynybos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius