-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Zapad 2021“: ką apie Rusijos kariuomenę mums pasakė šios karinės pratybos?

Tradicinės Rusijos ir šios šalies sąjungininkių karinės pratybos „Zapad“ šiemet parodė, kad rusų ginkluotosios pajėgos po nuoseklių reformų ir modernizacijos gali daugiau ir yra mobilesnės nei anksčiau, „The Moscow Times“ rašo Michaelas Kofmanas, analitikas Naujojo Amerikos saugumo centre.
Karinės pratybos „Zapad 2021“
Karinės pratybos „Zapad 2021“ / „Scanpix“ nuotr.

Pratybos „Zapad 2021“, vykusios Rusijos Vakarų karinėje apygardoje ir Baltarusijoje, baigėsi rugsėjo 16-ąją.

Šios pratybos tradiciškai vyksta kas ketverius metus, o jose skiriamas dėmesys, kaip teigia Rusijos pajėgų vadovybė, „Vakarų strateginei krypčiai“. Jos kasmet paeiliui rengiamos Rusijos karinėse apygardose „Zapad“, „Vostok“, „Centr“ ir „Kavkaz“.

„Žinoma, tai ne tik pratybos, bet ir svarbus signalas, labai viešai rodantis karinius pajėgumus ir ryžtą juos panaudoti“, – pastebi M.Kofmanas.

Panašus, bet ambicingesnis scenarijus

Analitiko teigimu, pastaraisiais metais „Zapad 2021“ ir kituose panašiuose renginiuose vis ryškesnis ir karinės diplomatijos komponentas – pratybose dalyvauja užsienio šalių, kurios yra Rusijos partnerės, kariškiai.

Visgi daugiausia dėmesio sulaukia būtent „Zapad 2021“. Tai nenuostabu, nes tęsiasi Rusijos ir NATO konfrontacija, o šiais metais prisidėjo ir migrantų krizė Baltarusijos pasienyje su trimis Aljanso valstybėmis – Lenkija, Lietuva ir Latvija.

„Scanpix“ nuotr./Karinės pratybos „Zapad 2021“
„Scanpix“ nuotr./Karinės pratybos „Zapad 2021“

Jau 2017 metais pratybas „Zapad“ apsupo didžiulė isterija, nors jose iš tiesų nevyko nieko baisaus. M.Kofmanas kaip tik atkreipia dėmesį, kad tos pratybos buvo mažesnės nei „Zapad 2013“ ir „Zapad 2009“, ir priduria: „Bet šiais metais pratybos vėl buvo gerokai ilgesnės ir didesnės.“

Kuo šiemetinės pratybos skyrėsi nuo vykusių 2017 metais? Scenarijus iš esmės buvo panašus: esą NATO šalių koalicija surengia intervenciją Baltarusijoje, kad nuverstų valdžią ir atplėštų dalį valstybės teritorijos.

Taip Aljanso koalicijos pajėgos susiduria su Rusijos kariais Baltarusijoje, o konfliktas virsta regioniniu karu, per kurį esą smūgiuojama Baltarusijos ir Rusijos teritorijose.

Šiais metais pratyboms atrinkti kariai į poligonus buvo pasiųsti net du mėnesiai iki pratybų pradžios. Pasak M.Kofmano, taip buvo stengiamasi užtikrinti maksimalų pasiruošimą pratyboms ir jas kuo daugiau kartų surepetuoti.

Kuo šiemetinės pratybos skyrėsi nuo vykusių 2017 metais? Scenarijus iš esmės buvo panašus: esą NATO šalių koalicija surengia intervenciją Baltarusijoje, kad nuverstų valdžią ir atplėštų dalį valstybės teritorijos.

„Pačios pratybos buvo didesnės nei 2017-aisiais, o rusų pajėgos buvo nusiųstos į vakarinius Baltarusijos regionus. Mastas buvo didelis – buvo aktyvūs mažiausiai 15 poligonų Rusijoje ir šeši Baltarusijoje“, – rašo ekspertas.

„Scanpix“ nuotr./Karinės pratybos „Zapad 2021“
„Scanpix“ nuotr./Karinės pratybos „Zapad 2021“

Be to, šios jungtinės pratybos buvo gana sudėtingos – tikrintas abiejų šalių kariuomenių interoperatyvumas aktyvuojant Regioninę pajėgų grupę, kuri pradėtų veikti kilus karinei grėsmei.

„Iki 2020 metų Baltarusija niekada nenorėdavo priimti daug Rusijos karių, nes tikėdavosi balansuoti tarp Maskvos ir Vakarų. Tokia praktika akivaizdžiai baigėsi – Minsko režimas bando išgyventi ir yra giliau nei bet kada anksčiau atsidūręs Rusijos ekonominės ir saugumo įtakos zonoje“, – pabrėžia M.Kofmanas.

Jo manymu, būtent todėl „Zapad 2021“ nebuvo tiesiog bendros Rusijos ir Baltarusijos karinės pratybos, kurių tikslas – parodyti Kremliaus ryžtą ir gebėjimus ginti interesus kaimyninėje šalyje.

Ne, pratybose kaip tik dalyvavo kariai iš net septynių valstybių, o tai liudija norą pademonstruoti, kad konfliktas su Vakarais nebūtų ribotos apimties.

Akcentas – manevrinė gynyba

Rusijos ginkluotosios pajėgos pastaruoju metu treniruojasi dažnai – iš esmės visus metus. Taip išlaikomas aukštas parengties lygis.

„Scanpix“ nuotr./Karinės pratybos „Zapad 2021“
„Scanpix“ nuotr./Karinės pratybos „Zapad 2021“

Pratybos rudenį paprastai reiškia piką, nes jos didesnės, bet, anot M.Kofmano, šis metų laikas jau nebėra pagrindinis ruošimosi laikotarpis Rusijos kariuomenei. Pavyzdžiui, „Zapad 2021“ vyko išties dinamiškai, tačiau pratybos buvo labai kruopščiai surežisuotos.

Kita vertus, šešios pratybų dienos daugiau nei dviejose dešimtyse poligonų reiškia, kad pažiūrėti tikrai buvo į ką. Ką repetavo ir kam ruošėsi Rusijos pajėgos per „Zapad 2021“?

Oro desantininkų operacijos naktį paprastai svarbios kaip greitojo reagavimo užduotys – taip galima laikyti užimtą svarbią teritoriją, kol atvyksta sunkesnė karo technika.

Kaip pažymėjo M.Kofmanas, pratybų scenarijuose buvo veikiama pagal labiau operatyvinio ir taktinio lygio Rusijos karinės strategijos komponentus – laikytasi aktyvios gynybos principo. Tai reiškia, kad praktikuotasi atremti masyvią NATO aviacijos ataką pradinėje karo stadijoje.

Kitaip tariant, per „Zapad 2021“ organizuotai veikė Rusijos oro gynybos, taktinės aviacijos ir elektroninės karybos daliniai. Imituoti atsakomieji smūgiai oponentui ilgojo nuotolio raketomis karinių operacijų lauke, labai matomi buvo oro desantininkų daliniai.

M.Kofmanas pastebėjo, kad Rusijos pajėgos vis dažniau treniruojasi naktį – šioje srityje vis dar atsiliekama nuo Vakarų, bet distancija kasmet vis mažesnė.

Oro desantininkų operacijos naktį paprastai svarbios kaip greitojo reagavimo užduotys – taip galima laikyti užimtą svarbią teritoriją, kol atvyksta sunkesnė karo technika. Be to, didelės oro operacijos, kai naudojami ir sraigtasparniai, liudija didesnį taktinį mobilumą.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos oro desantininkai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos oro desantininkai

Pagrindiniu pratybų akcentu tapo vadinamoji manevrinė gynyba. Vystytas scenarijus, pagal kurį Rusijos sausumos pajėgos, remiamos taktinės aviacijos, ginasi nuo didesnių priešo pajėgų ir galiausiai sugeba surengti kontrataką.

Tokios koncepcijos šerdis – priešakinių dalinių taktinis sudalyvavimas susirėmimuose, po kurio atsitraukiama į paruoštas rezervines pozicijas ir oponentus pabandoma apsupti. Tada prasideda artilerijos ir raketų ataka, o galiausiai prasideda atsakomasis puolimas.

Armijos stuburas – artilerija

„Galiausiai Rusijos pratybos leidžia mums įsivaizduoti, kaip Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas įsivaizduoja potencialų regioninį ar kur kas didesnį karinį konfliktą su NATO“, – teigia M.Kofmanas.

Kaip rašo ekspertas, rusų strategams ir toliau kelia nerimą didžiulis NATO pranašumas kalbant apie oro pajėgas ir gebėjimą tiksliai smūgiuoti į toli esančius taikinius.

Maskvoje esą manoma, kad prasidėjus konfliktui rusų pajėgos būtų silpnesnės ir turėtų ieškoti būdų pakeisti situaciją.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos oro desantininkai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos oro desantininkai

Analitikas rašo, kad vienas būdų tai padaryti būtų atsitraukimas iš teritorijos neeikvojant karių gyvybių, Tiesa, tai nereiškia, kad tokie manevrai būtų gynybiniai.

„Veikiama taip, kad būtų nuolat susiduriama su oponentais – taip, kad skirtumo tarp gynybinių ir puolamųjų operacijų beveik nėra.

O ryškiausias pokytis Rusijos požiūryje – nusisukimas nuo strateginio puolimo sausuma ir didesnis noras smūgiuoti į kritiškai svarbius ekonominius ir karinius taikinius, taip siekiant sutriuškinti priešo galimybes ar ryžtą toliau dalyvauti konflikte“, – pabrėžia M.Kofmanas.

Čia svarbu ir yra tai, kad per „Zapad 2021“ pratybas itin dažnai griaudėjo artilerijos pabūklai. Anot M.Kofmano, Rusijos kariuomenė iš principo yra artilerijos armija, kurią remia motorizuotų šaulių ir tankų grupės – kitaip tariant, artilerija yra šios armijos stuburas.

„Nepanašu, kad „Zapad“ buvo streso testas. Bet šios pratybos patvirtino, kad daug metų vykdoma kariuomenės modernizacija pavertė Rusijos pajėgas tvirta kovine galia – ji ir mobilesnė, ir vis geriau parengta“, – mano M.Kofmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius