Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zaporižios AE vėl prijungta prie Ukrainos elektros tinklo

Okupuota Zaporižios atominė elektrinė kelias valandas buvo atjungta nuo Ukrainos elektros tinklo, bet dabar vėl yra prie jo prijungta, pirmadienį pranešė pareigūnai Kyjive.
Zaporižios atominė elektrinė
Zaporižios atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“

Anksčiau pirmadienį Ukrainos branduolinės energetikos agentūra „Enerhoatom“ apkaltino Rusiją įvykdžius išpuolį, dėl kurio nutrūko elektros tiekimas elektrinei, ir teigė, kad tai jau septintas toks atvejis nuo 2022 metų kovo, kai Maskvos kariuomenė perėmė elektrinės kontrolę.

„Elektrinė pereina prie elektros iš Ukrainos energijos sistemos“, – sakoma Ukrainos valstybinio tinklo operatoriaus „Ukrenerho“ pranešime, paskelbtame vėliau pirmadienį.

„Nepaisant ryte [įvykdyto] priešo puolimo, Ukrainos energetikos sistema veikia stabiliai“, – nurodė „Ukrenerho“ ir pridūrė, kad elektros pakanka vartotojų poreikiams patenkinti.

Pietryčių Ukrainoje esančiame Zaporižios regione esanti šešių reaktorių elektrinė yra didžiausia Europoje.

Tinklo operatorius teigė, kad rytinėje Dnipro srityje dėl naujausių Maskvos smūgių buvo pažeistos aukštos įtampos linijos.

Dnipro srities gubernatorius sakė, kad praėjusią naktį buvo pranešta apie oro ataką ir kad buvo numuštos keturios Rusijos raketos ir 15 dronų, sužeisti mažiausiai aštuoni civiliai gyventojai.

Praėjusį kartą elektros energijos tiekimas Zaporižios atominei elektrinei buvo nutrūkęs dėl kitos Rusijos raketų atakų bangos, nurodė „Enerhoatom“.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi, kuris bandė derėtis su abiem šalimis, kad būtų pasiektas susitarimas dėl jėgainės saugumo, taip pat pažymėjo, kad tai buvo septintas nuo Rusijos karo pradžios elektros energijos tiekimo nutraukimas šiame didžiuliame branduoliniame objekte.

„Branduolinės saugos situacija elektrinėje itin pažeidžiama“, – pareiškė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Turime susitarti, kad elektrinė būtų apsaugota dabar; tokia padėtis negali tęstis“, – pridūrė jis.

R.Grossi kovą lankėsi Maskvos okupuotoje elektrinėje.

Zaporižios elektrinė tiekdavo apie 20 proc. Ukrainos elektros energijos ir, nepaisant dažno apšaudymo, veikė pirmaisiais Rusijos karo mėnesiais, bet rugsėjį sustabdė elektros energijos gamybą.

Nuo to laiko nė vienas iš šešių sovietinių laikų reaktorių negamina elektros energijos, tačiau elektrinė tebėra prijungta prie Ukrainos elektros tinklo jos reikmėms, visų pirma – reaktoriams aušinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius