Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Zaporižios atominės elektrinės darbuotojai kreipėsi į pasaulį: sustabdykite okupantų beprotybę

Zaporižios atominės elektrinės darbuotojai paragino pasaulį neleisti, kad dėl Rusijos okupantų neatsakingumo ir beprotybės įvyktų nepataisoma nelaimė.
Karas Ukrainoje. Zaporižia
Karas Ukrainoje. Zaporižia / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kreipimasis į pasaulio bendruomenę buvo paskelbtas Zaporižios AE „Telegram“ kanale, skelbia Ukrainos naujienų portalas „Unian“.

„Per pastaruosius penkis mėnesius buvo pažeista daugybė teisinių normų, principų ir taisyklių, užtikrinančių taikaus atomo tvarkymo saugumą. Per pastarąsias dvi savaites branduolinė jėgainė iš tiesų tapo nuolatinių karinių atakų taikiniu. Artilerijos smūgiai kaskart darėsi vis galingesni ir pavojingesni, o grėsmė sunaikinti svarbiausius branduolinės saugos objektus tapo vis realesnė“, – kreipimęsi rašo elektrinės darbuotojai.

Pažymima, kad aukštos kvalifikacijos specialistai, turintys unikalią kompetenciją ir patirtį, patiria sunkių sužalojimų ir žūsta savo darbo vietose.

„Tarp nekaltų mūsų Enerhodaro civilių gyventojų taip pat yra daugybė žmonių aukų. Šviesus jų atminimas skatina mus garsiai ir atvirai pareikšti šiuos žodžius. Sustokite ir pagalvokite! Tai, kas vyksta, yra siaubinga ir prasilenkia su sveiku protu ir morale kiekvieno, kuris galvoja bent vieną žingsnį į priekį“, – sako Zaporižios AE darbuotojai.

Kreipimesi pabrėžiama, kad nuo didelio masto branduolinės katastrofos padarinių niekur nepasislėpsime.

„Esame įsitikinę, kad kolektyvinis protas ir gera valia gali nutildyti patrankas ir užkirsti kelią nepataisomiems dalykams! Juk pasekmės gali būti daug blogesnės nei Černobylio ir Fukušimos tragedijų padariniai“, – teigiama dokumente.

Gamyklos darbuotojai pabrėžė, kad jau beveik 40 metų saugiai eksploatuoja gamyklą ir nėra įvykę nė vieno nelaimingo atsitikimo.

„Mes mokame profesionaliai valdyti branduolinę reakciją. Tačiau esame bejėgiai prieš žmonių neatsakingumą ir beprotybę. Mes norime gyventi, dirbti, auginti ir mokyti savo vaikus taikiame mieste, taikioje šalyje, taikioje planetoje. Tačiau mūsų žinios ir galimybės nėra neribotos. Kreipiamės į visą civilizuotą žmoniją – padėkite mums apginti šią teisę šiandien! Rytoj gali būti per vėlu!“ – pažymi pareiškimo autoriai.

Padėtis Zaporižios AE: kas žinoma

Kaip pranešė UNIAN, rugpjūčio 11 d. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad yra įsitikinęs, jog sparnuotųjų raketų, kuriomis Rusija apšaudo Ukrainos teritoriją, trajektorija neatsitiktinai yra virš Ukrainos atominių elektrinių. Pasak valstybės vadovo, Rusija gali išprovokuoti didžiausią istorijoje radiacinę avariją Zaporižios atominėje elektrinėje.

Rugpjūtį Rusijos okupantai kelis kartus apšaudė okupuotą Zaporižios atominę elektrinę. Kyjivas teigia, kad okupantai taip pat įrengė karinį sandėlį Zaporižios AE ir tarp branduolinių blokų slepia sunkiąją artileriją, kuri apšaudo Ukrainos pozicijas.

Be to, Rusijos pusė pareiškė, kad elektrinė buvo užminuota ir galėjo būti susprogdinta. Rusija taip pat kaltina Ukrainos pajėgas apšaudant elektrinės teritoriją.

Ketvirtadienį Rusijos Federacija paskelbė esą Kyjivas rengia „provokaciją Zaporižios atominėje elektrinėje“. Ukraina tai pavadino dezinformacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius