Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 17

Žiaurioji Irano revoliucinė gvardija – kas ji ir kiek siekia jos galia?

Pastarąjį mėnesį Iraną apėmusių protestų, kurių dalyviai ragino nuversti Islamo Respubliką, intensyvumas sukrėtė valstybę. Tačiau tam tikra prasme dvasininkai autokratai, valdantys šalį, šiam momentui ruošėsi nuo pat 1979 metų islamo revoliucijos, kuri įtvirtino iki šiol gniaužtų neatleidžiančią konservatyvią teokratiją.
Irano Revoliucinė gvardija
Irano revoliucinė gvardija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Revoliucijos lyderis ajatola Ruhollah Khomeini tais pačiais metais įsakė sukurti revoliucinės gvardijos pajėgas, kurios gintų valdžią nuo reguliariosios armijos perversmų ar išsiveržimų.

Šiandien ši gvardija, turinti šimtus tūkstančių narių, yra galingiausia Irano karinė jėga ir svarbi jo ekonomikos veikėja. Daugelis analitikų teigia, kad Iranas jau nebėra šiitų dvasininkų valdoma teokratija, o karinė valstybė, valdoma gvardijos.

Kartu su policijos pajėgomis civiliais drabužiais apsirengusi milicija, vadinama „Basij“ – savanorių pajėgos, vadovaujamos revoliucinės gvardijos – jau kelias savaites stovi priešakinėse linijose ir žiauria taktika bando sutramdyti protestus, kaip kad sutramdydavo praeities maištus.

Tačiau kol kas jiems nepavyko ir praėjusią savaitę šalies sostinės Teherano bei kitų miestų gatvėse pradėjo rodytis kitokios veislės gynėjai – rūstūs vyrai tamsiomis kamufliažinėmis uniformomis, kuriuos liudininkai įvardijo kaip žinomo elitinio revoliucinės gvardijos dalinio – „Saberin“ – narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius