-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiniasklaida: JAV pasiūlys Ukrainai padaryti nuolaidų dėl Donbaso

Amerikiečių naujienų agentūra AP, remdamasi šaltiniais Baltuosiuose rūmuose, praneša, kad JAV pasiūlys Ukrainai suteikti Rytų Ukrainoje Rusijos okupuotoms teritorijoms „tam tikrą autonomijos lygį“.
Donbase įvyko „didysis keitimasis“ kaliniais
Donbasas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

AP analizavo galimus žingsnius, kurių JAV prezidento Joe Bideno administracija gali imtis dabartinio Rusijos ir Ukrainos konflikto paaštrėjimo fone.

Kaip teigiama publikacijoje, Vašingtono laukia nelengva užduotis – viena vertus, įtikinti Ukrainą padaryti nemažai nuolaidų Donbase, kita vertus, padaryti taip, kad tai neatrodytų kaip Rusijos lyderio Vladimiro Putino pergalė.

Specialaus statuso suteikimas „tam tikroms Donecko ir Luhansko sričių vietovėms“ Ukrainoje numatytas Minsko susitarimuose, pasirašytuose dar 2015 m.

Buvusio JAV ambasadoriaus Kijeve Steveno Piferio teigimu, okupuotiems Donbaso regionams gali būti pasiūlyta savivalda sveikatos apsaugos, švietimo ir teisėsaugos srityse. S.Piferis pabrėžė, kad Vašingtonas nevers Ukrainos imtis veiksmų, „kurie keltų pavojų jos suverenitetui arba nacionalinės vyriausybės gebėjimui priimti sprendimus“.

Pasak AP šaltinio, Ukraina pasirengusi teisės aktuose atsižvelgti į Donbaso regionų kalbos ir kultūrines ypatybes, tačiau kategoriškai prieštarauja, kad jie turėtų veto teisę nacionaliniams sprendimams.

Ukrainos stojimas į NATO yra viena iš vadinamųjų raudonųjų linijų, apie kurias neseniai kalbėjo V.Putinas.

Tam tikro specialaus statuso suteikimas „tam tikroms Donecko ir Luhansko sričių vietovėms“ Ukrainoje numatytas Minsko susitarimuose, pasirašytuose dar 2015 m. Tačiau jie praktiškai neįgyvendinami. Jungtinės Valstijos nėra susitarimų šalis, nors reiškia savo paramą jiems.

AFP/„Scanpix“ nuotr./J.Bidenas ir V.Putinas pradėjo virtualias derybas
AFP/„Scanpix“ nuotr./J.Bidenas ir V.Putinas pradėjo virtualias derybas

Kaip teigia AP, J.Bidenas taip pat turės pademonstruoti subtilų požiūrį į Ukrainos stojimo į NATO klausimą. JAV ir jų sąjungininkės atmeta Rusijos reikalavimus atsisakyti priimti Ukrainą į Aljansą. Tačiau, pasak šaltinių, vienas aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas neseniai Kijevui leido suprasti, kad Ukraina neturėtų tikėtis šalies priėmimo į NATO per ateinančius 10 metų.

Ukrainos stojimas į NATO yra viena iš vadinamųjų raudonųjų linijų, apie kurias neseniai kalbėjo V.Putinas. Jis taip pat reikalavo, kad Ukrainoje nebūtų dislokuoti užsienio kariai ir karinė infrastruktūra. Šią retoriką lydėjo Rusijos kariuomenės telkimas prie sienų su Ukraina, kuris Vakaruose ir Kijeve vertinamas kaip pasiruošimas galimai invazijai.

Gruodžio 7 dieną JAV ir Rusijos prezidentų vaizdo viršūnių susitikimo metu pagrindine diskusijų tema tapo Ukraina. Abi pusės pripažino, kad J.Bidenas perspėjo Maskvą, jog invazija į Ukrainą iššauks naujas griežtas sankcijas Rusijai. Kartu šalys susitarė artimiausiu metu toliau aptarti situaciją aukšto rango abiejų šalių atstovų lygiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius