-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiniasklaida: JAV šią savaitę gali imtis sankcijų prieš prorusiškus separatistus Ukrainoje

JAV rengia finansines sankcijas Ukrainoje veikiantiems prorusiškiems separatistams, pranešė laikraštis „The Wall Steet Journal“ (WSJ), remdamasis oficialiais Amerikos administracijos atstovais.
Rusijos remiami separatistai
Rusijos remiami separatistai / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Anot leidinio, sankcijų gali būti imtasi prieš mažiausiai keturis fizinius asmenis.

WSJ šaltiniai sakė, kad šios priemonės yra dalis Vašingtono taktikos pasitelkus diplomatiją ir spaudimą pamėginti užkirsti kelią galimam Rusijos įsiveržimui į Ukrainą. Apie sankcijas gali būti paskelbta jau ateinantį ketvirtadienį.

Pasak oficialių atstovų, naujos sankcijos bus įvestos pagal pernai balandį prezidento Joe Bideno pasirašytą įsaką dėl baudžiamųjų priemonių prieš asmenis, susijusius su „Rusijos išorės agresija“. Iš esmės įsakas numato į „juodąjį sąrašą“ įtrauktų asmenų turto įšaldymą.

Administracijos atstovai sakė, kad planuojamos priemonės bus nukreiptos prieš Ukrainos piliečius, o ne Rusijos valdžią. Pasak WSJ, tai liudija „tam tikrą administracijos neryžtingumą“ duoti tiesų atsaką Maskvai.

Sankcijos bus paskelbtos JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui lankantis Ukrainoje ir Vokietijoje.

Anksčiau antradienį Valstybės departamentas informavo, kad A.Blinkenas sausio 21 dieną Ženevoje susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Pasak departamento atstovo, per susitikimą su S. Lavrovu valstybės sekretorius „pratęs diplomatines diskusijas ir paragins deeskaluoti [padėtį]".

„Diplomatija nemirė“, – pažymėjo jis.

„Jie (A.Blinkenas ir S.Lavrovas) sutarė surengti susitikimą Ženevoje po (A.Blinkeno) kelionės į Kijevą ir Berlyną“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas, pridūręs, kad derybos suplanuotos penktadienį.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki savo ruožtu pridūrė, kad Rusijai teks nuspręsti, ar ji susidurs su ekonominėmis savo veiksmų pasekmėmis.

Praėjusią savaitę JAV ir Rusijos atstovai surengė virtinę susitikimų Europoje, per kuriuos svarstyti saugumo klausimai. Susitikimai vyko Vakaruose tvyrant nerimui, kad Maskva, sutelkusi prie Ukrainos sienų per 100 tūkst. karių, planuoja surengti įsiveržimą į kaimyninę šalį.

Vašingtonas nekart sakė, jog yra pasirengęs kartu su sąjungininkais imtis sankcijų prieš Rusiją, jei ši imsis agresijos prieš Ukrainą.

Anksčiau antradienį J.Psaki sakė, kad Vašingtonas neatmeta jokių sankcijų variantų, įskaitant Rusijos bankų atjungimą nuo tarptautinio mokėjimų tinklo SWIFT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius