Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 04 /20:40

Žiniasklaida: JK premjeras prašys atidėti „Brexit“, jeigu nepavyks suderinti sutarties

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas prašys Europos Sąjungos atidėti „Brexit“, jeigu nepavyks suderinti sutarties dėl išstojimo iš Bendrijos iki spalio 19 dienos, pranešė televizija „Sky News“, remdamasi vyriausybės dokumentais.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiuos dokumentus Škotijos teismui pateikė proeuropietiškų pažiūrų teisininkas Jolyonas Maughamas, prašydamas teismo neleisti, kad Didžioji Britanija išstotų iš ES be jokios sutarties.

Dokumentai prieštarauja viešiems B. Johnsono pareiškimams, kuriuose jis ne kartą griežtai atsisakė prašyti „Brexit“ atidėjimo.

„Ministras pirmininkas sutinka, kad jeigu 1-ame ir 2-ajame skyriuose numatytos sąlygos nebus įvykdytos, [jeigu nepavyks susitarti dėl „Brexit“], tai jis pateiks prašymą [atidėti išstojimą]... ne vėliau nei 2019 metų spalio 19 dieną“, – sakoma dokumente.

J.Maughamas nenurodė, iš kur jis gavo šį dokumentą ir kas jį paruošė.

Pasak teisininko, nepaisant vyriausybės pareiškimų, teismas galėtų nuspręsti pats „pasirašyti laišką ministro pirmininko vardu“, jei B.Johnsonas pamėgintų ištesėti pažadą palikti bloką spalio 31 dieną.

J.Maughamas ir kiti prie bylos prisidėję asmenys taip pat siekia, kad teismas įpareigotų vyriausybės vadovą siekti atidėjimo, siekiant išvengti „Brexit“ be sutarties scenarijaus.

Antradienį bus surengtas visavertis posėdis šiuo klausimu, jei teisėjas nuspręs paskelbti formalią nutartį šioje byloje, sakė J.Maughamas.

Britanijos parlamentas priėmė teisės aktą, įpareigojantį premjerą prašyti kitų 27 ES lyderių atidėti „Brexit“, jei per spalio 17–18 dieną vyksiantį viršūnių susitikimą Briuselyje nebus suderinta sutartis.

Be to, tesėjai dabar galėtų imtis priemonių, kurios neleistų jam įgyvendinti savo grasinimo žūtbūt nutraukti šalies narystę ES spalio 31 dieną.

B.Johnsonas ne kartą žadėjo tiek laikytis įstatymų, tiek išvesti Britaniją iš bloko iki numatyto galutinio termino. Tokia prieštaringa pozicija paskatino spėliones, kad vyriausybei galbūt pavyko nustatyti spragą, leisiančią nutraukti narystę Bendrijoje.

JK žiniasklaida taip pat spėlioja, kad B.Johnsonas galėtų pamėginti įvykdyti „Brexit“, išsiųsdamas su prašymu antrą laišką, kuriuo pareikštų, kad nenori nukelti „Brexit“ ir tik laikosi įstatymų.

Kiti apžvalgininkai mano, kad britų premjeras galėtų paprašyti kurio nors iš ES lyderių vetuoti atidėjimą, reikalaujantį vienbalsio pritarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius